România cere sprijin internațional în criza imunoglobulinelor
Ministerul Sănătății declanșat aseară Mecanismul European de protecție civilă pentru asigurarea cantității de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populației.
Criza imunoglobulinelor în România este departe de a se rezolva, în ciuda încercărilor și promisiunilor repetate ale guvernanților și ale unor producători și distribuitori de medicamente. În acest context „având în vedere discontinuitățile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană, Ministerul Sănătății a luat deciza (aseară – n.r.) pentru declanșarea Mecanismului European de protecție civilă”, transmite, Biroul de presă al MS, menționând că decizia a fost aprobată de premierul României, Viorica Dăncilă.
„Am epuizat toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulină în spitale, așa că am decis să declanșăm Mecanismul European de protecție civilă, instrument creat pentru a rezolva astfel de situații. În luna februarie nu am putut asigura cantitatea necesară, iar pentru luna martie, deşi am avut promisiuni din partea distribuitorilor, am aflat în cursul serii de sâmbătă că nu vor putea asigura nici măcar o fiolă. Avem nevoie de un stoc tampon pentru o lună de zile. Am solicitat aproximativ 5.000 de doze. Vom relua discuţiile cu distribuitorii şi cu producătorii”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, exprimându-și speranța că va găsi o cale de rezolvare a crizei, mai ales că statul român le-a întins acestora o mână, prin eliminarea taxei clawback pe doi ani, la aceste produse.
La începutul lunii trecute, ministrul Sorina Pintea declara că are în vedere și această variantă în condițiile în care discuțiile pe care le inițiase cu producătorii și distribuitorii nu vor da rezultatele scontate.
Declanșarea mecanismului de alertă se realizează în baza Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului și Consiliului European, în vederea asigurării cantității necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienților români, se menționează în comunicatul amintit. Minsterul Sănătății a informat Punctul Local Național al Mecanismului European de protecție civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență despre această decizie și despre necesitatea ca această instituție să solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea în România a cantităților de imunoglobulină disponibile în alte state europene.
Demersurile pentru achiziționarea imunoglobulinei vor fi realizate de către Compania Națională „UNIFARM” SA, care va acoperi și costurile.
Discontinuitățile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de retragerea de pe piață a producătorilor care asigurau peste 80% din necesar. În ciuda protestelor pacienților și aparținătorilor acestora, ca și a eforturilor depuse de Ministerul Sănătății în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piața din România, cu impact vital asupra vieții pacienților diagnosticați cu imunodeficiențe primare, boli auto-imune, boli neurologice etc.
La rândul său, secrtetarul de Stat în MAI, dr. Raed Arafat, a precizat că în același timp cu alertarea Mecanismului European, a fost solicitat și sprijinul NATO în rezolvarea crizei imunoglobulinelor. Acesta a anunțat aseară că, pe lângă statele membre UE, se va apela și la cele care fac parte din NATO, ca o măsură suplimentară, în paralel cu Mecanismul de Protecție Civilă European. Comunicarea între autoritățile române și cele din țările care âși vor oferi ajutorul va fi asigurată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar costurile transportului imunoglobulinelor vor fi suportate de partea română, prin Unifarm. „Singura problemă este să identificăm stocul necesar pentru noi, ca să fie pus la dispoziţie, îl procurăm şi îl aducem de urgenţă în România. Ţările care identifică astfel de stocuri vor lua legătura cu noi şi vor pune la dispoziţie stocurile”, a mai explicat dr. Arafat, care consideră că în criza din România poate fi vorba și de o formă de presiune a producătorilor de medicamente asupra autorităților, pentru stabilirea prețurilor.
Ministrul sănătății a anunțat, în această dimineață, că deja s-au primit primele semnale din partea câtorva state care pot pune la dispoziție anumite cantități de imunoglobuline, urmând să fie continuare demersurile, pentru ca aceste medicamente să ajungă în țară în zilele următoare, pentru a completa stocurile epuizate deja.
Ultima tranșă de imunoglobuline ajunsă în țară a fost livrată la începutul lunii trecute, iar stocul primit atunci este pe sfârșite, în condițiile în care pacienții din România au nevoie lunar de 5.000 de fiole de imunoglobulină de 2,5 miligrame.
UPDATE 15.00: Ministrul Sănătății a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că Austria a răspuns deja solicitării României, prin Crucea Roșie. „A fost o mână întinsă”, a spus Sorina Pintea, menționând că „acest mecanism rezolvă situaţia pe termen scurt sau sperăm că o va rezolva, că vom putea achiziţiona cantitatea necesară pentru pacienţii noştri”, menționând că România are nevoie, pentru următoarele două luni, de 10.000 de doze de imunoglobuline pentru a asigura tratamentul pacienților.
Totodată, deși se vede clar că, în ciuda promisiunilor actualei guvrnări, politicile guvernamentale sunt incapabile să asigure accesul românilor la serviciile medicale de care au nevoie, ministrul Sănătății a anunțat că s-ar putea mări contribuția românilor la sănătate. De asemenea, se prorogă, de la 1 aprilie la 1 septembrie, termenul privind „corecţia preţurilor la medicamente”, ceea ce înseamnă că „la unele medicamente preţurile pot să crească, dar la altele pot scădea. Din ce am făcut noi preliminar şi la medicamentele la care există posiblitatea să crească, nu vor fi creşteri semnificative”, a mai spus Pintea, neputând da însă asigurări că decizia nu va duce la noi crize ale unor medicamente.
România are contracte cu 3 producători, care îşi vând medicamentele în ţara noastră, prin 5 distribuitori. Niciunul nu a asigurat însă imunoglobulina, la timp, în ultimii ani, iar de mai bine de o jumătate de an, această criză a atins cote alarmante. Din păcate, autoritățile nu au fost capabile să ofere, pănă acum, decât promisiuni.