Austriecii ne dau 10.000 de doze de imunoglobulină

13 martie 2018 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății spune că acestea vor ajunge în țară în două săptămâni, dar au răspuns solicitării României și Germania, Marea Britanie, Italia, Finlanda și SUA.

 

(Sursă foto: gov.ro)

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, luni, că primele 10.000 de doze de imunoglobulină au fost oferite României de Astria, iar acestea vor ajunge în țară în țară „după finalizarea formalităților, cel mai probabil în două săptămâni”.

Până în prezent, Ministerul Sănătății a primit o ofertă concretă din partea Austriei, pentru 10 000 de doze (50 de kg)  de imunoglobulină  utilizată în terapia imunodeficenței primare și a bolilor autoimune. De asemena, autoritățile române se află în tratative cu SUA și analizează detaliile unei oferte de 100 kg de imunoglobulină pe care Statele Unite au transmis-o României”, susține ministrul Sănătății, menționând că produsul ce va fi primit din SUA, fiind autorizat în Uniunea Europeană, nu ar trebui să mai aibă nevoie de alte autorizări.

În prezent, Ministerul Sănătății pregătește proiectul de Hotărîre de Guvern pentru deblocarea fondurilor din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru achiziția primelor 10. 000 de doze din acest produs, iar ceea ce am cerut și urmează să primim ajunge pentru următoarele două-trei  luni”, a mai spus ministrul.

 

În urma activării Mecanismului de Protecție Civilă pentru imunoglobulină, din cauză că medicamentul lipsește din țară de mai bine de o jumătate de an, mai multe state au raspuns României, printre care Austria, Germania, Marea Britanie, Italia, Finlanda și SUA, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Problema imunoglobulinei nu este rezolvată însă decât parțial, acest aspect fiind recunoscut chiar de ministrul Sănătății, care a explicat că „ceea ce ne-a fost oferit și am cerut rezolvă problema pentru două luni, maxim 3 luni de zile, pentru copii și pentru adulți”.

Unii pacienți spun însă că imunoglobulinele ce vor veni din Austria nu le sunt de folos pentru bolile lor, însă ministrul Sănătății spune că a avut discuții, luni dimineață, cu președintii celor cinci comisii de specialitate, care i-au spus că medicamentul este „pentru imunodeficiența secundară, deci e în regulă”, însă despre prețul cu care se vor achiziționa imunoglobulinele, ministrul a declarat că nu are, deocamdată, informații.

Întrebată de jurnaliști ce se întâmplă dacă în următoarele două săptămâni, până când România speră că va primi primele 10.000 de doze de imunoglobulină de la austrieci, Sorina Pintea a ridicat din umeri, spunând că „mi-e greu să vă răspund la această întrebare”.

 


Adaugati un comentariu


 

*