Sănătatea creierului, subiect în centrul atenției pacienților și specialiștilor

În contextul unei campanii internaționale menite să atragă atenția asupra afecțiunilor creierului și a factorilor de risc ce pot duce la apariția acestora, la București a avut loc o conferință sub egida Federației Europene a Asociațiilor de Neurologie.

 

Perioada 12-18 martie a fost declarată, la nivel internațional, „Săptămâna conștientizării asupra sănătății creierului”, eveniment marcat în mai multe țări, printr-o serie de evenimente menite să aducă în prim-planul atenției publice această problemă.

Campania a fost marcată și în România, încă din prima zi de la lansare. La București a fost organizată, sub egida Federației Europene a Asociațiilor de Neurologie, o conferință cu tema „Despre sănătatea creierului”. Coorganizatorul evenimentului a fost Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România, iar invitați au fost o serie de specialiști din domeniul neurologiei, care au dezbătut o serie de probleme legate de sănătatea creierului, de la prevenție până la tratamentul principalelor afecțiuni.

Conferința a fost dedicată dezvoltării personale a leaderilor asociațiilor de pacienți din domeniul neurologiei din România, pusă în folosul organizației și implicit a pacientului pe care aceștia îl reprezintă. Au fost prezenți specialiști din domeniile scleroză multiplă, Parkinson, Alzheimer, Huntington, epilepsie, AVC, distonie, miastenia gravis, sănătate mintală, boli rare etc. Totodată, evenimentul a fost deschis pacienților și aparținătorilor lor.

 

Dr. Carmen Adella Sirbu

Pe parcursul conferinței a fost făcută o trecere în revistă a ceea ce reprezintă neuroștiința, cu detalii despre rezerva cognitivă, importanța somnului și nutriției pentru o bună funcționare a creierului. A fost aprofundat, de asemena, conceptul de medicină personalizată și ce anume se poate aplica în afecțiunile neurologice.

Neurorecuperarea a fost un alt subiect de actualitate, cu prezentarea câtorva soluții de brain digital health prezente și în România în acest domeniu, precum și informații utile despre recuperarea post accident vascular cerebral.

Unul dintre subiectele care a suscitat cel mai mare interes din partea participanților a fost cel legat de rezerva cognitivă, aceasta fiind tema unei prezentări ce a aparținut conferențiarului universitar doctor Carmen Adella Sîrbu, de la Spitalul Militar Central. „Având responsabilități, învățând noi abilități, ne menținem creierul activ. Chiar dacă părți din țesutul cerebral degenerează, activitatea mentală și psihică poate construi noi trasee pentru rezolvarea problemelor”, a declarat aceasta, în cadrul conferinței.

 

Andreea Antonovici

La rândul său, Andreea Antonovici, vicepreședintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative a făcut o prezetnare a conceptului de neuroștiință, precizând că aceasta „reprezintă o disciplină relativ nouă, care studiază cum funcționează creierul ca anatomie, funcții, mecanisme etc”. Ea a subliniat că, în zilele noastre, marea parte a populației nu are cunoștințe despre tipurile de afecțiuni neurologice cele mai frecvent întâlnite – ca de exemplu atacul vascular cerebral, migrene, Alzheimer, epilepsie, Parkinson, scleroza multiplă etc. –  și de aceea aceste afecțiuni sunt unele dintre cele mai afectate de stigmatizare. „Problemele cu care se confruntă sistemul medical sunt generate de costurile ridicate ale tratamentului, necesitatea unor echipe multidisciplinare sau opțiuni terapeutice variate, dar și de investiții mici în cercetare, comparativ cu alte afecțiuni”, a adăugat Andreea Antonovici.

În același context, medicul neurolog Dan Mitrea, fondatorul clinicii Neuroaxis, a completat că „neuroștiințele sunt ansamblul științelor dedicate studiului și înțelegerii sistemului nervos și adună sub aceeași umbrelă medicina, fizica, psihologia, informatica și chiar și filozofia, în încercarea de a cuprinde și explica acest vast domeniu. Neuroștiințele studiază în dinamică structura, funcțiile, genetica, biochimia, fiziologia și patologia sistemului nervos.
Întreaga noastră existență, tot ce simțim, felul în care percepem lumea înconjuratoare, tot ce gândim, modul în care ne comportăm în societate și interacționăm unii cu alții este determinat de sistemul nostru nervos, de creierul nostru, de maduva spinării și de rețeaua de nervi care străbate fiecare parte a corpului nostru. De aceea înțelegerea și decodificarea acestui sistem este de maximă importanță pentru medicină și pentru noi toți”.

 

Dr. Marius Geanta

La rândul său, medicul Marius Geantă, preşedinte Centrului pentru Inovație în Medicină, a vorbit despre medicina personalizată în cazul pacienților cu afecțiuni neurologice, precizând că aceștia se lovesc în continuare de multe obstacole în ceea ce privește accesul la servicii medicale adecvate și în timp util. „Medicina personalizată îşi propune asigurarea tratamentului potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit. Şi de prima dată. Medicina personalizată începe cu pacientul. Aceasta deține un potențial foarte mare pentru îmbunătățirea calității vieții multor pacienți, precum și pentru asigurarea unor rezultate mai bune în ceea ce privește eficiența și transparența sistemelor de sănătate. Cu toate acestea, integrarea sa în practica clinică și îngrijirea zilnică se dovedește dificilă. Există în continuare multe bariere și provocări legate de accesul la servicii medicale în timp util”, a declarat dr. Marius Geantă.

Nu în ultimul rând, Dragoș Popescu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative, a precizat în cadrul conferinței că „pacientul ar trebui să se afle în centrul echipei multidisciplinare, ceea ce arareori se întâmplă în România. Comunicarea dintre pacient și medic trebuie să se schimbe, pacientul de azi înțelege și se documentează despre afecțiunea pe care o are, ceea ce face esențială o informare și educare corectă despre toate aspectele implicate. Este conștient de implicațiile sociale, pune întrebări și începe să negocieze opțiunile terapeutice”.

 


Adaugati un comentariu


 

*