Vremea se încălzește, dar gripa încă amenință

Specialiștii spun că situația la nivel național este gravă la acest moment și reamintesc populației că vaccinarea rămâne cea mai eficientă formă de prevenție.

 

Previziunile meteorologilor pentru zilele următoare sunt mult mai optimiste decât cele făcute săptămâna trecută, când erau lansate avertizări meteo de ger și viscol, care au transformat începutul primăverii în iarnă autentică. În această săptămână ne putem aștepta la o încălzire treptată a vremii, temperaturile de afară revenind la valori pozitive, ceea ce îi va îndemna pe mulți să iasă din casă.

Deși semnele primăverii nu vor întârzia să apară zilele următoare, medicii avertizează că amenințatrea gripei ramâne una reală,  ca și șansele de îmbolnăvire, dacă nu se iau masuri de precauție.

Medicul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Matei Balș, unde sunt confirmate cazurile grave de gripă din toată țara, a avertizat chiar că situația, în ceea ce privește incidența și circulația virusului gripal, este una gravă, exprimându-și totodată temerea că se menține riscul unor noi decese.

Ieri la prânz, numărul pacienților decedați din cauza gripei a ajuns la de 80, potrivit statisticii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, de  aproape 3 ori mai mult decât în sezonul precedent.

 

Toți pacienții uciși de gripă erau nevaccinați, iar în marea majoritate a cazurilor a fost vorba de persoane aflate în grupele de risc, cu precădere pacienți cu afecțiuni cronice acutizate după ce persoanele respective au contractat virusul gripal.

Deși în zilele următoare primăvara își intră în drepturi, iar temperaturile de afară nu vor mai coborî sub zero grade, specialiștii avertizează că virusul gripal va mai rămâne activ, iar pericolul de îmbolnăvire va persista până spre sfârșitul lunii viitoare.

În consecință, nu trebuie să se renunțe la măsurile de prevenire a îmbolnăvirii, cea mai importantă dintre acestea fiind vaccinarea antigripală. Chiar dacă sezonul rece s-a încheiat calendaristic, încă nu este prea târziu pentru a apela la imunizare, mai ales că cele un milion de doze de vaccin antigripal distribuite de Ministerul Sănătății în țară nu s-au epuizat și mai există rezerve suficiente la nivelul DSP-urilor și al cabinetelor medicilor de familie.

 

Adrian Streinu Cercel a precizat că virusul este încă în circulație, și continuă să constituie o amenințare, dând exemplul cazurilor grave care ajung la institutul Matei Balș.

„Vă daţi seama că nu sunt cazuri uşoare. Sunt cazuri care, mai ales la pacienţi care sunt cu diabet, cu bronhopneumopatie obstructivă cronică, cu hipertensiune arterială sau cu cardiopatie ischemică, cu accidente vasculare antecedente, cu obezitate şi respectiv, femeile gravide, au şanse să dezvolte forme severe de boală şi să se şi prăpădească unii dintre ei. Gripa nu o să iasă din circulaţie deseară sau mâine dimineaţă. Ţineţi cont că are o perioadă de incubaţie între trei ore şi trei zile. Avem gripă în România şi se moare de gripă în România. Dacă nu dorim să facem gripă şi nu dorim să murim eventual de gripă, avem o singură modalitate: să ne vaccinăm”, le-a mai transmis dr. Streinu-Cercel, pacienților.

Vaccinarea este recomandată mai ales persoanelor din categoriile de risc, în care sunt incluși în principal pacienții cu afecțiuni cronice, persoanele peste 65 de ani, femeile gravide. Tot din categoriile de risc fac parte adulții și copii instituționalizați în centre de ocrotire socială, personalul care deservește aceste centre și personalul medical, dar aceste categorii sunt, de obicei, imunizate la începutul fiecărui sezon.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*