Imunizarea antigripala, intre riscuri si precautii

2 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

In timp ce o parte a populatiei reclama intarzierea vaccinarii, exista si persoane care refuza imunizarea, desi riscul de imbolnavire este foarte mare la unele categorii vulnerabile, cum ar fi gravidele, bolnavii cronici, copiii si varstnicii.

 

vaccin Vaccinul antigripal nu a ajuns la timp in cabinetele medicilor de familie, pentru al treilea an consecutiv, dupa scoaterea din „circuit” a Institutului Cantacuzino. Medicii spun ca perioada propice pentru imunizare este octombrie-noiembrie, insa Ministerul Sanatatii (MS) a semnat tarziu contractele pentru cumpararea vaccinului.

Campania de vaccinare 2014-2015 incepe, totusi, la mijlocul lunii viitoare (mai devreme ca anul trtecut) si va pune la dispozitia persoanelor aflate in grupe de risc, 500.000 de doze de ser, asa cum a anuntat prof. univ. dr. Dorel Sandesc, secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, intr-o conferinta de presa sustinuta la sfarsitul lunii octombrie. Acesta a dat asigurari ca daca vor fi mai multe solicitari in teritoriu, cantitatea poate fi suplimentata cu pana la trei milioane de doze de vaccin antigripal, ca urmare a incheierii unui contract-cadru multianual ce permite evitarea situatiilor cu care tara noastra s-a confrunta in ultimii ani.

Specialistii in Sanatate Publica spun ca desi „este un pic mai tarziu ca de obicei, putem sa asiguram protectia persoanelor expuse”, spune dr.Adriana Pistol, director Institutul National de Sanatate Publica, mentionand ca varful epidemic este asteptat in tara noastra abia in luna ianuarie.

 

RoVaccin-2013In timp ce majoritatea medicilor si o mare parte a populatiei reclama intarzierea imunizarii, exista si persoane care refuza vaccinarea. Fie din motive religioase, fie de frica ori din cauza intarzierii, fie a unor alergii sau a efectelor adverse, fie pentru ca nu au incredere in serul de import, considerand ca cel produs de Cantacuzino era mai sigur. Exista chiar anumite ONG-uri sau secte religioase care considera vaccinarea nu doar ineficienta, si periculoasa, insa studiile stiintifice arata cu certitudine ca avantajele imunizarii sunt incomparabil mai mari decat eventualele reactii adverse.

Ministerul Sanatatii lanseaza un apel catre populatie, pentru a se vaccina, aratand ca gripa si refuzul imunizarii pot avea consecinte grave asupra sanatatii populatiei, dar si consecinte de natura financiara. „Dincolo de persoanele care vor putea beneficia gratuit de vaccinare impotriva gripei, noi recomandam si celorlalti cetateni ai Romaniei sa se vaccineze, pentru ca intr-adevar, gripa reprezinta o problema majora de sanatate si cifrele o arata foarte clar. La nivel mondial se inregistreaza pana la 3 milioane de cazuri grave de gripa, iar numarul de decese este si el impresionant, urcand in functie de statistici, pana la 500.000 pe an. Eu, fiind medic anestezist-reanimator, vad direct impactul devastator al acestei patologii considerata de obicei benigna”, a subliniat Sandesc.

In campania de vaccinare gratuita sunt incluse grupurile populationale cu risc marit de imbolnavire, respectiv gravidele, varstnicii, copiii, persoanele institutionalizate si bolnavii cronici.

 

productie vaccinuriInstitutul National de Sanatate Publica a derulat chiar un studiu, care arata impactul economic al gripei si infectiilor acute respiratorii asupra sistemului de sanatate.

Cu sprijinul OMS am inceput derularea unui studiu care sa aduca informatii cu privire la povara pe care imbolnavirile prin gripa si alte infectii acute respiratorii, dar in mod special prin gripa, o pot aduce asupra sistemului de sanatate. Ca urmare a acestui studiu, pe baza datelor noastre din sezonul anterior, incercam sa facem o evaluare a costurilor directe imediate pe care sistemul de sanatate respectiv prin rambursarile de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate le suporta in fiecare sezon gripal. Aceste rezultate ne-au indicat ca desi in sezonul trecut nu am inregistrat o evolutie deosebita epidemica a gripei, vorbim despre un sezon usor, numarul de cazuri de gripa si infectii acute respiratorii, care s-au prezentat la medicii de familie au costat 10 milioane de euro pe care sistemul le-a platit. Nu in ultimul riand, pentru cazurile severe pe care noi le monitorizam din 2009 s-au platit catre spitale pentru ingrijirea a 1.100 de pacienti in jur de 1,6 milioane de euro”, a precizat dr. Adriana Pistol.

La randul sau, dr. Victor Oslavski, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru Romania, atrage atentia ca gravidele prezinta un risc de imbolnavire de sapte ori mai mare decat restul populatiei si de aceea ele sunt pe primul loc in recomandarile specialistilor pentru vaccinare.

 

vaccin antigripalPentru a beneficia gratuit de vaccinul antigripal, persoanele aflate in categoriile de risc trebuie sa se prezinte in cabinetul medicului de familie si sa solicite vaccinarea. Vaccinurile vor fi distribuite si unitatilor sanitare cu paturi, pentru pacientii internati si personalul medical care lucreaza acolo. Persoanele care nu se regasesc in categoriile de risc pot achizitiona vaccinul antigripal din farmacii, pretul osciland in jurul sumei de 22 de lei, dupa cum sustin specialistii, ceea ce inseamna un cost nesemnificativ comparativ cu un tratament pentru gripa.

In Romania, vaccinarea ramane insa o problema delicata, medicii de familie confruntandu-se tot mai des cu refuzul oamenilor de a se vaccina. „Vaccinarea este o problema delicata in Romania. In primul rand ne confruntam cu refuzul tot mai mare al parintilor de a-si vaccina copiii. Este un trend care afecteaza in special parintii intelectuali. De asemenea, procentul scazut al medicilor care se vaccineaza, faptul ca nu exista o strategie in ceea ce priveste vaccinarea populatiei, inspira neincredere oamenilor, iar acest lucru contribuie la refuzul lor de a se vaccina. Vaccinarea este beneficica, o arata studiile si tarile in care se practica”, spune dr. Angela Mazdrag, presedinta Patronatului Medicilor de Familie Buzau.

In judetul Buzau, Directia de Sanatate Publica a centralizat, pe baza catagrafiilor realizate de medicii de familie, peste 30.000 de persoane aflate in categoriile cu risc inalt de imbolnavire din cauza gripei.

 


Categorii: Actual, IT & C, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*