Gripa nu se lasă învinsă: încă șapte decese pe final de sezon

Gripa a făcut anul acesta 119 victime. Toate decesele au fost consemnate de la începutul anului în curs și aproape toate victimele nu au fost vaccinate antigripal.

 

Deși meteorologii anunță pentru sfârșitul acestei săptămâni temperaturi ce vor ajunge până la 20 de grade, iar semnele că primăvara își intră în drepturi sunt tot mai evidente, virusul gripal se pare că încă este activ și continuă să facă victime. Din păcate, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a confirmat astăzi șapte noi decese survenite ca urmare a infecției cu virusul gripal, numărul victimelor decedate în acest sezon ajungând astfel la 119.

Ca și în majoritatea cazurilor anterioare, persoanele decedate recent sufereau și de alte afecțiuni care s-au agravat în urma contractării virusului, în toate cele șapte cazuri fiind, din nou, vorba de persoane nevaccinate, deși făceau parte din grupele de risc și ar fi trebuit să se imunizeze. Este vorba despre doi bărbaţi din judeţul Cluj – unul de 56 ani şi altul de 72 de ani, o femeie de 51 ani din acelaşi judeţ, o femeie de 51 ani din judeţul Bacău şi o altă femeie de 63 ani, din Bucureşti. Tot în cursul zilei de azi, INSP a confirmat două decese ale unor paciente de 70 și 71 de ani din București și din Bihor.

 

Riscul contractării virusului gripal a fost ignorat și de marea majoritate a pacienților care au decedat în acest sezon din cauza gripei. În cele mai multe cazuri era vorba de persoane care sufereau de afecțiuni cronice și ar fi trebuit să se protejeze prin vaccinare, beneficiind gratuit de acest serviciu, în calitate de asigurați aflați în categoriile de risc.

Toate cele 119 decese consemnate până acum s-au produs în cursul acestui an, prima parte a sezonului rece fiind una foarte „liniștită”, datorită temperaturilor ridicate din ultimele luni ale lui 2017.

Odată cu răcirea vremii, în 2018, numărul cazurilor de viroze a crescut alarmant și a început să să crească și numărul cazurilor de gripă. Mai trist este că s-au înmulțit și decesele, care în mai puțin de trei luni l-a depășit pe cel înregistrat pe parcursul întregului sezon rece precedent.

 

În ultima săptămână, la nivel național au fost confirmate 1.500 de cazuri noi de gripă. INSP mai anunță că numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute (infecţii respiratorii, pneumonii, gripă) a fost cu 38% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent.

„La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinic, infecţii acute respiratorii şi pneumonii  – a fost de 116.846, cu 38% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (84.646) şi cu 5,9% mai mic faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă (124.182). S-au înregistrat la nivel naţional 1.343 de cazuri de gripă/ILI, faţă de 86 de cazuri înregistrate în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi faţă de 1529 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă. Activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie în municipiul Bucureşti, judeţele Braşov şi Sibiu, cu menţinerea răspândirii în regiunea de centru şi cu focare locale şi cazuri sporadice în unele judeţe”, se arată într-un comunicat al institutului.

În același document se mai precizează că până la data de 11 martie au fost vaccinate antigripal 1.001.230 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*