Gripa a provocat mai multe decese decât epidemia de rujeolă

21 februarie 2018 | 0 comentarii |

În ambele situații, principala cauza care a dus la raspândirea bolii a fost lipsa vaccinării, fie din neglijența autorităților care nu au asigurat la timp vaccinurile, fie din ignoranță sau din credulitatea indusă de antivacciniști.

 

Deși autoritățile susțin că încă nu putem vorbi de o epidemie de gripă la nivel național, ci doar de existența unor focare unde virusul gripal care se manifestă mai pregnant, această afecțiune a provocat, în mai puțin de două luni, mai multe decese decât epidemia de rujeolă, care se manifestă de aproape doi ani în țară, fiind recunoscută și de autorități.

În ultima săptămână, aproape că nu a existat zi în care Institutul Național de Sănătate Publică să nu confirme cel puțin un nou caz de deces provocat de gripă. Ultima confirmare a venit aseară, în cazul unui pacient de 59 de ani din Suceava, care avea și alte probleme de sănătate și nu se vaccinase antigripal. Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns astfel la 40, dar, având în vedere evoluția din ultimele zile, este posibil ca această cifră să se modifice chiar din cursul zilei de azi, în condițiile în care vremea nu dă semne de îmbunătățire și nici nu se constată o creștere impresionantă a ratei de imunizare.

Până în prezent, la nivel naținal au fost confirmate 520 de cazuri de gripă, cele mai multe dintre ele în București, Iași și Constanța. Valul de îmbolnăviri nu a ocolit nici județul Buzău, însă aici au fost înregistrate doar șapte cazuri, fără probleme deosebite. În ceea ce privrește numărul de persoane din grupele de risc vaccinate, ultimele date comunicate de Institutul Național de Sănătate Publică precizează că este vorba de peste 920.000 de persoane.

 

O altă problemă de sănătate publică din cauza căreia, de mai multă vreme, se înregistrează un val de imbolnăviri și de decese este epidemia de rujeolă, care a izbucnit ca urmare a scăderii dramatice a ratei de imunizare. Tot mai mulți copii care nu au fost vaccinați au devenit astfel vulnerabili și o sursă de răspândire a bolii.

Până la data de 16 februarie, în România fuseseră confirmate 10.836 de cazuri de îmbolnăviri din cauza rujeolei și 38 de decese, în toate cazurile fiind vorba de pacienți nevaccinați. Epidemia este departe de a se fi sfârșit, zilnic fiind confirmate noi cazuri de îmbolnăviri.

Spre exemplu, doar în cursul săptămânii trecute au mai fost raportate 87 de cazuri noi de rujeolă, în nouă județe și în municipiul București.

 

Sorina Pintea

Și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a recunoscut că rujeola constituie încă motiv de îngrijorare pentru autorități. Aceasta a anunțat aseară că va discuta această problemă cu directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății, Jakab Zsuzsanna, în cadrul unei întâlniri în Muntenegru.

„Eu spun că este vina noastră, a tuturor, pentru că nu am fost în stare să comunicăm ceea ce trebuia comunicat. Eu în seara aceasta continui discuţiile cu doamna Jakab, directoarea regională din cadrul OMS , tocmai pe această temă. Sunt în Muntenegru, la o întâlnire cu dânsa, pentru că acest lucru a produs îngrijorare în rândul oficialilor şi este nevoie să luăm măsuri urgente”, a declarat aseară, Sorina Pintea.

Aceasta a mai precizat că una din patru persoane care fac rujeolă are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii este vaccinarea, iar de la momentul izbucnirii epidemiei s-a constatat o creștere a numărului de părinți care își vaccinează copiii, datele recente ale Institutului Național de Sănătate Publică indicând că nouă din 10 părinți fac acest lucru.

 

UPDATE, ora 20,00: Așa cum am anticipat, astăzi au fost confirmate noi decese din cauza gripei, numărul acestora ajungând, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), la 47. Ultimele victime sunt un bărbat în vârstă de 53 de ani, din judeţul Tulcea, confirmat cu virus gripal tip A(H1)pdm09 și o femeie în vârstă de 35 de ani, din judeţul Iaşi, confirmată cu virus gripal tip B.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*