1.000 de doze de imunoglobulină ajung astăzi în țară

Săptămâna trecută, compania națională UNIFARM a primit peste 44 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului, pentru achiziționarea de medicamente din această gamă.

 

În condițiile în care cele 10.000 de doze de imunoglobulină din partea Crucii Roșii din Austria, care ar fi trebuit să ajungă în țară de aproape două saptămâni, întârzie să soseasacă, autoritățile au anunțat azi că s-au achiziționat prin Unifarm 1.000 de doze care vor ajunge în țară chiar în cursul acestei zile. Acestea nu satisfac nici pe departe necesarul la nivelul unităților medicale în care sunt tratați pacienți cu afecțiuni imunologice care au nevoie de medicamente din această gamă, însă au fost achiziționate pentru a face față nevoilor până când dozele din Austria vor ajunge în sfârșit în țară.

Acestea au fost achiziționate după ce România a declanșat la începutul acestei luni Mecanismul European de Protecție Civilă, ca urmare a crizei acute de imunoglobulină care punea în pericol viața pacienților. În urma declanșări acestui mecanism, s-a creat posibilitatea ca state din UE și din NATO să poată oferi României dozele pe care le au disponibile, iar un prim răspuns a fost primit de la Crucea Roșie din Austria. Astfel, la doar câteva zile de la declanșarea alertei, autoritățile anunțau că 10.000 de doze urmează să ajungă în România în scurt timp, însă termenul precizat inițial a fost deja depășit cu aproape două săptămâni.

 

În urmă cu opt zile, când cele 10.000 de doze ar fi trebuit deja să se afle în țară, ministrul Sorina Pintea a precizat că mai erau de pus la punct unele detalii tehnice legate de transport, întocmirea documentelor necesare, facturi etc, iar dozele ar urma să ajungă în țară în cursul acestei săptămâni, acestora adăugându-li-se alte câteva mii de doze achiziționate de la distribuitori.

În ziua următoare, Guvernul a aprobat alocarea a peste 44 de milioane de lei companiei naționale Unifarm, cu titlu de ajutor de stat, în vederea achiziționării de imunoglobulină, sumă ce poate fi utilizată până la sfârșitul anului. Aceasta ar asigura necesarul de medicamente pe termen scurt și mediu, Ministerului Sănătății revenindu-i în continuare sarcina de a găsi soluții pe termen lung pentru rezolvarea crizei.

Sorina Pintea consideră că nu ministrul este de vină pentru că un program naţional nu funcţionează cum trebuie, ci aceia care trebuie să îl implementeze, de aceea va lua noi măsuri în perioada următoare, pentru ca în cel mult un an, lucrurile să se schimbe în bine în sistemul de sănătate.

 

Sorina Pintea

În acest context, Sorina Pintea a mai declarat că s-a stabilit un nou mecanism de calcul al preţului pentru imunoglobulină, existând soluții și pentru celelalte medicamente inovative, în cazul cărora există riscul apariției unei crize similare cu cea a imunoglobulinei.

„Am spus la toate întâlnirile pe care le-am avut cu pacienţii şi cu firmele de distribuţie sau producătorii de medicamente că avem o problemă şi va trebui să facem o corecţie de preţuri. Pentru imunoglobulină am stabilit un nou mecanism de calcul al preţului. Pentru celelalte produse – pentru inovative – avem alte soluţii. Nu vrem să rămânem pe piaţă fără medicamente. Discutam cu domnul preşedinte al CNAS că taxa de clawback este foarte mare. Aici ar fi trebuit să începem să negociem. Cred că ne lipseşte puţină organizare, puţin mai multă implicare asupra problemelor care contează cu adevărat. Cred că am dat vreo 20 şi ceva de ordine de ministru care, pe nesimţite, vor schimba în bine multe lucruri”, a declarat ministrul Sănătății. Sorina Pintea promite că vor mai fi introduse şi alte molecule noi, dar pe baza unor analize corecte şi complete pe care o va face împreună cu specialiștii și asociațiile de pacienți.

 

Cele 10.000 de doze din Austria încă nu au ajuns, deși ne aflăn deja la jumătatea săptamânii, însă ministrul Sorina Pintea a anunțat azi achiziția de către Unifarm a celor 1.000 de doze, care vor sosi în țară în cursul acestei zile.

Aceasta a precizat că cele 1.000 de doze nu fac parte din lotul achiziționat prin Mecanismul European de Protecție Civilă, fiind cumpărate direct de la distribuitori.

În continuare, autoritățile, producătorii și distribuitorii de imunoglobulină se pare că nu au ajuns la un acord în ceea ce privește reluarea distribuției de medicamente din această gamă în țara noastră, eliminarea temporară a taxei clawback în cazul lor nefiind o măsură suficientă pentru a-i convinge pe aceștia.

Criza de imunoglobulină a început să se manifeste încă de anul trecut, Florian Bodog, ministrul de atunci al Sănătății, negând inițial că ar exista o astfel de problemă, până când părinții copiilor rămași fără tratament au protestat în fața ministerului.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*