Verificări la Unifarm pentru clarificarea situației dozelor de imunoglobulină intrate în țară

16 aprilie 2018 | 0 comentarii |

Părinții unor copii care au nevoie de acest medicament spun că de la spitale li s-a transmis că dozele care au ajuns în țară sunt încă ținute în depozit.

 

Trecută oarecum în plan secundar pe fondul valului de nemulțumiri generate de tăierea sporurilor pentru personalul din Sănătate, problema imunoglobulinelor este încă departe de a fi rezolvată, dozele primite până acum nefiind suficiente pentru a satisface nici măcar necesarul pentru o lună. Mai mult de atât, în cursul zilei de azi au apărut în spațiul public informații conform cărora dozele care au fost primite până acum nu au ajuns încă în totalitate la spitalele care au nevoie de ele, aflându-se în depozitele de la Unifarm.

Informația a fost lansată de părintele unui copil cu imunodeficiență, care a afirmat că a aflat de la medicul care îl îngrijește pe copil că dozele sosite în țară luna trecută încă nu au ajuns la spital, aflându-se în prezent în depozitul Unifarm.

Conform acestuia, și alți părinți care averau copiii programați pentu tratament cu imunoglobuline au fost sunați de la spital pentru a fi anunați că medicamentele încă nu au ajuns.

 

Informațiile oferite de părintele respectiv se referă doar la medicamentul Octagam, care conține imunoglobulină, medicament care este folosit pentru tratamentul copilului său.

„Știu doar că Octagamul nu a mai plecat către spitale. Presupun că e vorba despre ceva birocraţie. Am înţeles că nu au preţul aprobat sau aşa ceva. Fiica mea are nevoie de Octagam, dar sunt copii care sunt alergici la Octagam. De aceea este nevoie de mai multe produse pe piaţă pentru că sunt tolerate diferit de oameni. Ultima tură de tratament a făcut-o la sfârşitul luni februarie, au trecut ceva săptămâni. Am aflat de la medic de întârziere, dar şi de la alţi părinţi care mi-au telefonat că aveau programare şi i-au sunat de la spital să nu se ducă pentru că nu a ajuns medicamentul. Nu peste tot, pentru că mai sunt spitale care mai aveau în stoc” a declarat acesta.

 

Sorina Pintea

Informația s-a raspândiut rapid în spațiul public, ajungând astfel și la urechile ministrului Sănătății, Sorina Pintea. Aceasta a declarat în cursul zilei de azi că nu are cunoștință de faptul că ar exista vreo problemă în distribuirea dozelor aduse în țară în ultima vreme și că ar exista vreun lot blocat în depozitele de la Unifarm.  Întrucât astfel de semnale au venit din partea mai multor părinți, ministrul a mai precizat că a dispus astăzi să se facă verificări la Unifarm pentru a se stabili cu exactitate care este situația.

„Este un departament în cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă cu acest aspect. Nu mi s-a adus la cunoştinţă faptul că nu ar fi fost distribuite, dar am primit şi o informaţie azi de dimineaţă şi am trimis pe cineva să vedem exact care e situaţia, pentru că ar trebui să mai intre şi alte doze, avem un grafic de livrări. Voi verifica personal acest aspect astăzi”, declarat ministrul Sănătății.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*