Buzoienii s-au abtinut de la excesele culinare si bahice, de Sarbatori

Urgenta Spitalului Judetean nu a mai fost luata cu asalt, ca in anii anteriori, numarul prezentarilor din perioada Revelionului fiind chiar mai redus decat intr-o zi obisnuita.

 

Spital upuPersonalul medical de la sectia UPU a Spitalului Judetean Buzau si cel de la Ambulanta, care a asigurat permanenta pentru urgentele medicale in perioada Sarbatorilor de Iarna, a avut parte de garzi ceva mai linistite decat in anii anteriori. Buzoienii, fie au invatat sa fie mai cumpatati, fie nu si-au mai permis excesele culinare si bahice care ii trimiteau pe multi dintre ei la spital in anii trecuti.

Pregatiti sufleteste sa faca fata valului de urgente cu care erau asaltati de obicei in perioada marilor sarbatori, medicii si asistentii de la UPU si Ambulanta au fost insa scutiti de o astfel de situatie, numarul prezentarilor si al apelurilor la 112 fiind acelasi ca intr-o zi obisnuita. Mai mult decat atat, in perioada Revelionului, numarul pacientilor care s-au prezentat la UPU a scazut chiar sub media unei zile obisnuite, iar in multe cazuri, problemele de sanatate nu s-au datorat in mod special exceselor culinare sau bahice.

 

UPU 837Cel mai mare numar de prezentari la UPU s-a inregistrat in perioada Craciunului, dupa ce ziua si noaptea de 24 decembrie au fost destul de linistite.

In ziua de Craciun, la UPU s-au prezentat 136 de pacienti, pentru ca a doua zi numarul acestora sa creasca la 137, iar in ziua urmatoare la 139. Dintre acestia, majoritatea au prezentat probleme cardiace sau alte afectiuni cronice care s-au acutizat in aceasta perioada si putini au fost cei afectati de excesele culinare sau de bautura.

Mult mai linistite au fost garzile personalului medical aflat la datorie in ziua de 31 decembrie si in noaptea de Revelion, perioada in care la UPU s-au prezentat doar 95 de pacienti, dintre care doar 24 au necesitat internare. Numarul pacientilor a crescut usor in perioada 1-2 ianuarie, dupa Sfantul Vasile, cand la UPU au ajuns 123 de pesoane, dintre care 23 au ramas internate, pentru ca in cursul zilei de ieri sa creasca la 142 de pacienti. Dintre cei ajunsi la urgenta, cativa au fost diagnosticati cu pancreatite si abdomen acut, urmare a exceselor facute de Revelion, insa cele mai multe cazuri nu au avut legatura cu acest factor.

 

UPU Buzau_0846A existat si un caz de accidentare provocat de obiectele pirotehnice,  un pacient prezentandu-se la spital in prima zi din an cu mai multe leziuni suferite in urma exploziei unei petarde. Cele mai grave leziuni provocate de petarde sunt cele de la nivelul ochilor, insa in ultimii ani, astfel de cazuri au fost inexistente la Buzau, dupa ce regimul de comercializare si utilizare a acestor obiecte pirotehnice a fost strict reglementat prin lege. Accidente de acest gen s-au mai petrecut in tara, dar tot in numar mic. Medicul Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti a anuntat zilele trecute ca de la Craciun si pana dupa Anul Nou s-au prezentat doar 6 pacienti cu afectiuni la nivelul ochilor, provocate de petarde sau alte obiecte pirotehnice. „In noaptea de Revelion s-a prezentat un singur pacient, roman cu domiciliul in strainatate, care a folosit o petarda cumparata dintr-o piata. Pacientul a fost operat in cursul noptii”, mentionand ca este cel mai mic numar de pacienti cu astfel de leziuni din ultimii ani.

A inceput insa sa-si faca efectul gerul din ultimele zile, in cursul zilei de ieri, la sectia UPU a Spitalului Judetean Buzau fiind adusa o persoana cu hipotermie, prima victima a temperaturilor scazute instalate brusc dupa vremea primavaratica din perioada Craciunului.

 

ambulanta spitalNici pentru echipajele de la SAJ Buzau, perioada Sarbatorilor nu a fost una extrem de agitata, numarul solicitarilor nefiind mai mare decat cel inregistrat in zilele normale de lucru. „Spiritul Sarbatorilor” s-a resimtit insa prin faptul ca a fost mai mare ca de obicei numarul victimelor care au suferit traumatisme prin agresiune, in marea majoritate a cazurilor fiind vorba despre conflicte izbucnite pe fondul consumului de alcool. De asemena, dupa Craciun si Revelion numarul colicilor abdominale si colicilor biliare pentru care pacientii au apelat la Ambulanta a crescut usor, in rest fiind vorba de alte probleme de sanatate.

In perioada Sarbatorilor de Craciun si Anul Nou, echipajele SAJ Buzau au avut si misiunea placuta de a veni in ajutorul unor mamici care au primit „in dar” cate un bebelus. Astfel, in ziua de Craciun, la Maternitatea Buzau au venit pe lume cinci copii, iar alti opt s-au nascut in noaptea de Revelion. Trei dintre cei nascuti la trecerea dintre ani au trecuta in certificatul de nastere data de 31 decembrie 2015, fiind nascuti inainte de miezul noptii, iar ceilalti cinci, data de 1 ianuarie 2016, venind pe lume dupa trecerea in noul an.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Mihaela Tataru spune:

    Ieee… or fi semne de… civilizatie? Invatam? Doamne ajuta!

Adaugati un comentariu


 

*