Prevenirea infectiilor nosocomiale, prioritatea Ministerului Sanatatii la inceput de an

Oficialii MS au stabilit un set de masuri care vor fi implementate pe termen scurt, mediu si lung, in scopul raportarii exacte, al controlului si prevenirii infectiilor intraspitalicesti.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgVeche de cand exista spitalele, problema infectiilor nosocomiale a fost luata in serios in Romania abia dupa tragedia de la Colectiv, desi au existat nenumarate semnale anterioare ca numarul cazurilor de acest gen este subraportat in sistemul medical autohton. Chiar si expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au atras atentia asupra acestui aspect, mentionand ca „este imposibil ca Romania, in sistemul sanitar pe care il cunoastem foarte bine, sa aiba o incidenta a infectiilor spitalicesti nosocomiale sub media UE si sub americani. Situatia trebuie sa se schimbe, pentru ca spitalul ramane in continuare un rezervor important, o sursa importanta de germeni gata rezistenti la antibiotice, iar datele in acest sens trebuie sa fie unele exacte”.

Problema a fost luata cu adevarat in serios doar dupa ce un medic de la Spitalul de Arsi a facut dezvaluiri despre conditiile din aceasta unitate medicala, in urma tragediei din Colectiv. Ulterior, conducerea spitalului a confirmat ca in cazul a trei dintre victime, decesul a fost favorizat de infectiile contractate in spital. Cu toate ca in dezbaterile ce au urmat s-a si exagerat foarte mult, autoritatile au reactionat si au dispus, la jumatatea lunii trecute, un control in unitatile medicale in care au fost internati ranitii de la Colectiv.

 

sectie de arsiOdata cu prezentarea raportului la finalul acestui control, Ministerul Sanatatii a anuntat si ca, inca din primele zile ale acestui an, se va trece la implementarea unor masuri care sa incurajeze diagnosticarea si raportarea corecta si in timp util a infectiilor nosocomiale, masuri cuprinse intr-un Plan National de Actiune. Este vorba despre trei seturi de masuri, cu aplicabilitate pe termen scurt, mediu si lung.

Conform unui comunicat al Ministerului Sanatatii, pe termen scurt se are in vedere infiintarea unui grup de monitorizare si evaluare a activitatilor destinate controlului si prevenirii infectiilor nosocomiale si a rezistentei la antibiotice, care sa evalueze activitatile desfasurate in cadrul programului national de supraveghere si control a acestor infectii. Tot prioritara va fi si implementarea unor masuri care sa incurajeze diagnosticarea si raportarea corecta si in timp util a infectiilor nosocomiale, in vederea instituirii masurilor de prevenire si control in cazul acestora.

In cadrul masurilor luate pe termen mediu si lung se are in vedere reinfiintarea specialitatii de microbiologie medicala, adoptarea curriculei si a documentatiei necesare formarii de specialisti in domeniu si stimularea angajarii de medici infectionisti si epidemiologi in spitale de urgenta, precum  si constituirea echipelor complexe pentru controlul infectiilor, formata din microbiolog, epidemiolog si  infectionist.

 

spitatul de arsiRaportul referitor la rezultatele controlului efectuat in spitalele in care au fost internate victimele incendiului din clubul Colectiv, acesta vine sa demonteze unele dintre afirmatiile exagerate de care vorbeam mai sus. Astfel, din studiul efectuat de catre specialistii DSP Bucuresti reiese ca infectiile nosocomiale au fost prezente la unii dintre pacientii raniti in incendiul din clubul Colectiv, insa in majoritatea cazurilor tratamentul adecvat al acestor infectii a determinat o evolutie favorabila, cele mai multe decese inregistrandu-se in cazul pacientilor cu leziuni pulmonare grave. „Probele microbiologice au relevat cazuri cu colonizare sau infectie cu germeni multirezistenti implicati frecvent in infectii nosocomiale, singuri sau asociati. Aceasta situatie medicala era probabila la cei cu arsuri extinse, la care apararea locala oferita de tegumente nu mai exista si care au necesitat numeroase manopere medicale”, se mai arata in raportul respectiv.

In cadrul studiului, managerii celor 11 spitale vizate au completat si un chestionar complex, iar din coroborarea raspusurilor si in urma discutiilor purtate de acestia cu specialistii DSP Bucuresti, au fost identificate principalele probleme legate de acest aspect.

 

salon pacienti eliasS-a stabilit astfel ca diagnosticul microbiologic poate fi asigurat 24 de ore din 24 la opt dintre spitale, iar patru dintre spitalele evaluate nu au laborator propriu, acesta fiind externalizat. Metodele de determinare a rezistentei bacteriene la antibiotice si normele de interpretare ale acestei rezistente sunt variabile si uneori neactualizate, insa toate cele 11 spitale au beneficiat de cantitatile necesare si suficiente de dezinfectanti pentru dezinfectia suprafetelor.

In comunicatul Ministerului Sanatatii sunt mentionate si alte probleme legate de infectiile nosocomiale in spitalele verificate. Se arata astfel ca nu toate spitalele au capacitatea de a realiza autocontrolul privind circulatia germenilor in spital, iar dotarea actuala a unor laboratoare sau externalizarea lor nu permite, in fiecare spital, o activitate eficienta de control al infectiilor sau de monitorizare a terapiei antibiotice. Serviciul de prevenire si control al infectiilor nosocomiale din cadrul spitalelor are capacitate variabila de a implementa recomandarile pe care le face, de multe ori considerentele de natura economica fiind invocate de management ca obstacole. Lipsa personalului specializat in controlul si prevenirea infectiilor nosocomiale sau insuficient, ca si numarul insuficient al personalului de ingrijire dedicat pacientilor critici conduc la cresterea riscului de infectie.

 


Adaugati un comentariu


 

*