Un nou raport in dosarul Colectiv releva deficiente in controlul infectiilor nosocomiale

19 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Corpul de control al Guvernului a constatat ca, in perioada anterioara producerii tragediei din clubul bucurestean, Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti nu preleva probe pentru control biologic din spitalele in care au fost internate victimele.

 

raniti salon colectivUn raport dat publicitatii in cursul zilei de astazi, de Corpul de control al primului ministru, confirma faptul ca infectiile dobandite in spital au fost principala cauza care a dus la decesul unora dintre victimele incendiului din Colectiv, internate in spitalele din Capitala, dupa producerea tragediei.

Raportul prezinta concluziile unui control pe care inspectorii guvernamentali l-au demarat in luna martie a acestui an, vizate fiind Ministerul Sanatatii, spitalele in care au fost internate victimele de la Colectiv, cat si Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti.

Corpul de control al premierului  a urmarit modul in care au fost respectate dispozitiile legale privind organizarea si functionarea activitatii de asistenta medicala de urgenta in perioada ianuarie 2015 – iunie 2016. In principal, s-a urmarit modul in care s-a actionat pentru monitorizarea, prevenirea si combaterea infectiilor nosocomiale in spitalele respective, fiind analizata activitatea in acest sens dinainte de producerea tragediei din 30 octombrie 2015 si dupa acest moment, ocazie cu care s-au depistat o serie de nereguli in perioada de dinaintea tragediei, nereguli ce au dus la a raspandirea infectiilor nosocomiale in unitatile medicale respective.

 

raniti-colectivInspectorii mentioneaza in raport ca DSP Bucuresti a actionat in mod diferit, inainte si dupa tragedia din Colectiv, in ceea ce priveste inspectiile efectuate in unitatile sanitare cu paturi. Concret, s-a constatat ca anterior evenimentului nefericit din clubul bucurestean, DSP Bucuresti „nu a prelevat probe pentru control microbiologic (teste sanitatie, probe apa potabila, probe alimente), in vederea evidentierii infectiilor nosocomiale, de la niciuna dintre cele 50 de unitati sanitare cu paturi verificate, desi au fost semnalate deficiente in majoritatea spitalelor privind conditiile igienico-sanitare, sterilizarea si normele de curatenie si dezinfectie. De asemenea, anterior incendiului de la clubul Colectiv, institutia nu a efectuat o evaluare si supraveghere a situatiei infectiilor nosocomiale in cadrul actiunilor desfasurate la spitalele verificate, asa cum a realizat ulterior acestui eveniment”, dupa cum se arata in raportul Corpului de control.

 

arsi floreascaLucrurile s-au schimbat insa dupa momentul Colectiv, cand reprezentantii institutiei au trecut atat la prelevarea de probe din spitale cat si la o supraveghere si monitorizare mai atenta a unitatilor medicale. Una dintre cauzele care au dus la diminuarea actiunilor de control ale DSP, identificate de inspectori, o constituie modificarile legislative repetate. „Capacitatea institutionala si mecanismele de control existente la nivelul sistemului de sanatate nu s-au dezvoltat suficient. Astfel, pe fondul modificarilor legislative din domeniul sanatatii publice, precum si a necorelarii prevederilor continute in actele normative incidente, DSPMB a inregistrat, in perioada 2010 – 2016, o diminuare a activitatilor de evaluare, control si participare/coordonare in asistenta medicala de urgenta, precum si in asistenta medicala in caz de calamitati, epidemii, catastrofe si alte situatii deosebite”, se mai arata in raport.

Alte disfunctionalitati constatate de Corpul de control si transmise autoritatilor competente se refera constrangeri legate de spatiile in care se deruleaza activitatea medicala de urgenta, insuficienta personalului medical specializat in medicina de urgenta, insuficienta dotarilor specifice asistentei medicale de urgenta si a medicamentelor si materialelor sanitare, supraaglomerarea sectiilor UPU cu pacienti cu afectiuni curente care ar putea fi preluate de medicina de familie si de medicina publica.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*