Comitet interministerial pentru combaterea infecțiilor intraspitalicești

Ministrul Sănătății spune că este vorba de o nouă structură, care se va înființa în perioada următoare.

 

Deși peste câteva luni se vor împlini trei ani de la tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia 64 de persoane și-au pierdut viața, mute dintre victime fiind ucise de bacteriile contractat în spitalele din București, în sistemul public de sănătate nu s-au constatat mari progrese în direcția combaterii infecțiilor intraspitalicești. Acestea se mențin la o cotă ridicată, în ciuda ratei incredibil de scăzute de raportare, cu mult sub media europeană. Cu toate că  managerii de spitale au fost încurajați să raporteze toate cazurile de infecții nosocomiale care apar în spitalele pe care le conduc, în continuare există o reținere a acestora din acest punct de vedere, preferând „să ascundă gunoiul sub preș”, de teama unor eventuale sancțiuni.

Subiectul a fost din nou pus pe tapet de Sorina Pintea, ministrul Sănătății, care a declarat aseară, în cadrul unei emisiuni televizate, că în România, nivelul de raportare a infecțiilor nosocomiale este de 1,4% în timp ce în Germania, spre exemplu, acest nivel este de 8%. Noi avem o problemă în a recunoaşte, pentru că toată lumea are senzaţia că dacă recunoşti eşti pus la zid. Eu prefer să fiu pusă la zid pentru că recunosc, pentru că sunt nişte probleme, decât să fiu pusă la zid pentru că s-a întâmplat ceva. Acestea sunt lucruri care trebuie spuse public, pentru că în toate spitalele din această lume există infecţii, există probleme”, a declarat ministrul

 

Sorina Pintea

Sorina Pintea a subliniat, chiar, că  „în Germania, de exemplu, există un spital dedicat pacienţilor cu infecţii intraspitaliceşti, un spital de terapie intensivă care tratează pacienţii cu infecţii intraspitaliceşti. Deci acest lucru se recunoaşte la nivel mondial”. Ca un nou demers pentru combaterea acestui fenomen, ministrul Sănătății a mai anunțat că se va înființa un comitet interministerial care se va ocupa de această problemă. Un proiect legislativ în acest sens a fost deja lansat în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății, iar în cel mult două săptămâni urmează să fie promovat în Parlament.

„Vom avea un comitet interministerial pentru combaterea infecţiilor asociate actului medical, pentru că este o problemă foarte gravă, o problemă de care suntem cu toţii responsabili. Acel comitet interministerial va avea sarcini concrete, precise, inclusiv în zona legată de dezinfectanţi” a mai precizat minstrul.

 

În cadrul aceleiași emisiuni, Sorina Pintea a anunțat că va face, personal, comparații între prețurile pe care spitalele de stat le plătesc pentru aparatură și dispozitive medicale, după ce a descoperit diferențe foarte mari între prețurile plătite pentru două paturi de terapie intensivă pentru arși, ambele având aceleași caracteristici. Astfel, s-a constatat că pentru un astfel de pat achiziționat prin licitație centralizată de Ministerul Sănătății se plătiseră 105.000 de lei, în timp ce un spital care achiziționase același model de pat, cu aceleași caracteristici, solicita pentru rambursare suma de 546.000 de lei. „Nu spun că acesta este cauza pentru care spitalele nu sunt dotate, dar şi acesta este unul dintre motive. Zilele trecute am început să facem nişte comparaţii. Asta mă face să mă gândesc la multe lucruri şi mă face să iau nişte decizii în viitor, pentru că într-adevăr diferenţa între 546.000 şi 105.000 este foarte mare. Sunt mai multe exemple. Luai cinci paturi şi nu cereai Ministerului Sănătăţii sau nu te plângeai public, vai, nu am bani să cumpăr paturi pentru terapie intensivă”, a declarat Sorina Pintea.

 

În același context, ministrul Sănătății a mai declarat că, la ora actuală, în România există doar şase paturi care au condiţii de siguranţă reală pentru pacienţii arşi, motivând astfel decizia de a transfera în Belgia doi muncitori care suferiseră arsuri grave în urma exploziei unui panou electric la Complexul Energetic Oltenia. Aceștia au fost aduși inițial la Spitalul Floreasca și la Spitalul de Arși, fiind transferați luni la un spital din Belgia, la bordul unui avion militar. „Numărul de paturi este limitat. Personalul nostru este instruit pentru a avea grijă de cei arşi, dar locurile sunt limitate şi pacienţii trebuie să aibă condiţii securizate. Din acest punct de vedere numărul de paturi al României este limitat. Sunt şase paturi cu condiţii de siguranţă reală pentru pacienţii arşi. De aceea decizia de transferare în străinătate a acestor doi pacienţi a fost o decizie bună. Cei de la spitale au fost temători în a semna foaia de plecare și atunci am spus că îmi asum eu acest lucru. Toată lumea a realizat că trebuie să ne grăbim. Am trimis şi o adresă spitalului din Belgia, că au solicitat să fie cu semnătura ministrului Sănătăţii pentru partea de finanţare”, mai explicat minstrul.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Prof Dr. Dr. C. C. POPESCU spune:

    Nu comparăm Germania cu România… cum face doamna ministru.
    Avem probleme majore cu germenii multiresistenti. Cauzele trebuie căutate si inauntrul dar si in afara spitalelor… de la a hrani animalele cu resturi medicamentoase pana la migratie. Mutația rapidă + resistența masivă a agenților patologici este mai bine pusă la punct decat producerea de noi medicamente la care să fie sensibile…

Adaugati un comentariu


 

*