La trei ani de la Colectiv, România are doar 11 paturi pentru marii arși

30 octombrie 2018 | 2 comentarii |

În total, la nivelul întregii țări există 300 de paturi destinate pacienților cu arsuri, numărul acestora crescând cu 70 în perioada scursă de la tragedie.

 

Azi se împlinesc trei ani de la tragedia din clubul Colectiv, care a zguduit o lume întreagă și a scos la iveală o serie de tare ale sistemului medical din România. Acestea, coroborate cu incompetența celor însărcinați să ia atunci decizii pentru gestionarea situației, au dus la moartea multora din cei 64 de tineri care au fost victime ale incendiului.

Ajunși în spitalele din Capitală cu arsuri grave, mulți dintre ei au contractat infecții intraspitalicești după ce au fost ținuți în paturi și în saloane total improprii pentru condiția în care se aflau. Cei mai norocoși au fost transferați la timp în spitale din străinătate și au reușit să supraviețuiască, dar pentru alții, transferul s-a făcut prea târziu sau au pierdut lupta pentru viață înainte de a fi trimiși în străinătate. Răniții care au supraviețuit sunt supuși și în prezent unor intervenții chirurgicale și încă urmează tratamente și ședințe de recuperare, dar instanțele nu au reușit încă să stabilească cine poartă vina pentru cele petrecute, procesul bătând pasul pe loc în toți acești trei ani.

Referindu-se la capacitatea sistemului public de sănătate de a acorda îngrijiri marilor arși, după trei ani de la tragedie, ministrul Sorina Pintea a declarat că, la acest moment, în țară există doar 11 paturi pentru astfel de pacienți, iar în cazul unui eveniment similar, cu un număr mare de victime cu arsuri, s-ar apela fără nicio reținere la ajutor extern.

 

Ministrul a precizat că nicio țară din Europa nu are capacitatea de a face față, singură, unei catastrofe de proporțiile celei de la Colectiv.  A reamintit că România a solicitat ajutor extern și în această vară, în cazul celor doi muncitori de la Mina Rovinari, grav răniți după ce s-au electrocutat în timp ce încercau să scoată un cablu de sub tensiune. „În acel moment (al incendiului de la Colectiv – n.r.) cred că România ar fi trebuit să recunoască faptul că nu poate trata un număr atât de mare de pacienţi cu arsuri. Într-un caz asemănător trebuie să declanșăm mecanismul de protecție civilă, să cerem ajutor. Acum avem viabile 11 paturi pentru marii arşi. Atât. Nicio ţară din Europa nu poate să trateze un număr atât de mare de victime, cum a fost la Colectiv. Categoric, dacă va fi cazul, şi sper să nu se întâmple niciodată, atunci cu siguranţă trebuie să apelăm la ajutor extern, la care am mai apelat. Nu putem să facem faţă nici noi şi nicio altă ţară. Cu siguranţă, vom cere ajutor. Ajutor pe care l-am cerut, inclusiv vara aceasta pentru răniţii de la Mina Rovinari. Dacă există situaţii în care nu am putut face faţă, întotdeauna am cerut ajutorul”, a precizat ministrul Sănătății. Aceasta recunoaște că birocrația este o mare piedică a sistemului românesc de sănătate, dar spune că a modificat legislația, astfel că acum, procedurile sunt mai rapide. În plus, după Colectiv a crescut numărul infecțiilor intraspitalicești, iar asta nu din cauză că ar fi vorba de mai multe cazuri, ci pentru că a crescut numărul de raportări, calificând acest aspect ca fiind unul pozitiv.

 

La nivel național, ministrul spune că de la momentul 30 octombrie 2015, a crescut însă numărul de paturi pentru pacienții arși. În prezent există 300 de astfel de paturi în spitalele clinice și județene, în secțiile de arși, cu 70 mai multe decât acum trei ani. La ora actuală, spune Sorina Pintea, în România sunt 64 de spitale de stat care au în structura lor secţii sau compartimente de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, iar 24 dintre acestea au secţii pentru îngrijirea arsurilor.

Referindu-se la acest aspect, ministrul Sănătății mai spune că, printr-un program al Băncii Mondiale, România îşi propune să construiască patru centre de mari arşi la Timişoara, Târgu Mureş şi două în Bucureşti. „Au trecut trei ani, eu spun că lucrurile se mişcă, nu suficient, cu siguranţă, depindem de proceduri, de anumite lucruri. În prezent au fost finalizate procedurile de achiziţie pentru serviciile de expertizare tehnică, studiu de fezabilitate, proiectare tehnică şi detalii de execuţie pentru cele 4 centre de mari arşi. Se are în vedere ca până la sfârşitul anului 2019, proiectele tehnice să fie finalizate şi să fie inițiate procedurile de achiziţie de lucrări civile de construcţii, iar în anul 2020 se estimează că vor fi semnate contractele de execuţie. Un alt centru de mari arşi pentru care lucrările au fost finalizate în anul 2017 se află în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi și se estimează că acest centru va fi funcţional în 2019, ulterior finalizării procedurii de achiziţie de echipamente specifice dotării şi livrării acestora”, a mai declarat Sorina Pintea.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (2)

  1. Buzoianul spune:

    A avea paturi pentru arsi fara calitatea ingrijirilor este o afirmatie gresita (este situatia de la acest moment). Pacientii cu arsuri necesita cel putin o minima izolare fata de alte afectiuni, circuite separate, etc.
    Un prim pas cred ca ar fi ca la fiecare spital cu sectie de arsuri sa existe minim 2 paturi (1/salon) care sa aibă o dotare mai bună, corespunzatoare pentru arsuri grave.
    Ar fi un inceput care cred că se poate realiza.
    În ceea ce privește promisiunile guvernului probabil ca se vor mai scurge multe guvernari pana cand vom avea cele patru centre.

  2. Dr Dr C C POPESCU spune:

    Avem nevoie de capacitate + personal calificat + coordonare + fonduri speciale pentru asa ceva.
    Nu sunt de acord cu pausalizarea… nici-o tara nu are asa ceva…!!
    Ce avem la ora actuala?? Planuri! Inainte nu aveam nici asa ceva!!

Adaugati un comentariu


 

*