Bodog se lauda cu centrele de arsi, in preajma comemorarii tragediei de la Colectiv

16 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Desi ministrul Sanatatii se straduieste sa arunce vina pe guvernul precedent, nu s-a schimbat nimic; la Spitalul Judetean Buzau, medicii de la Chirurgie Plastica si Arsuri fac eforturi disperate pentru a salva un pacient cu arsuri grave pe mai mult de jumatate din suprafata corpului.

 

Ecourile dramelor teribile poduse in urma cu aproape doi ani, in urma tragediei de la Colectiv, s-au redus treptat in intensitate, in memoria colectiva. Odata cu trecerea timpului, acestea au ramas insa vii in memoria celor care au trecut prin acele clipe teribile sau a celor care si-au pierdut pe cineva apropiat, in urma incendiului.

Peste doua saptamani, pe 30 octombrie, se implinesc doi ani de la tragedie, prilej pentru ca subiectul „Colectiv” sa fie readus in atentia opiniei publice, iar problemele sistemului de sanatate iesite le iveala in mod pregnant atunci, sa fie repuse pe tapet.

Intamplator sau nu, ministrul Sanatatii a readus astazi in discutie problema noilor centre de arsi, a caror infiintare s-a dovedit a fi imperios necesara in urma evenimentului tragic din urma cu doi ani. De atunci, nu s-a schimbat mai nimic, insa Florian Bodog sustine ca lucrurile se misca, iar asta doar  in urma demersurilor facute in timpul mandatului sau. Acesta a precizat ca in prezent se lucreaza la studiile de fezabilitate pentru constructia in Bucuresti a doua noi centre destinate marilor arsi, iar pana la finele anului vor fi livrate o parte din echipamentele destinate centrelor din Timisoara si Iasi. „In Bucuresti vor fi doua centre – unul la Spitalul Grigore Alexandrescu si unul la Spitalul Bagdasar,  iar in tara vom avea la Timisoara, Targu Mures si Iasi. Situatia Iasiului este putin mai avantajata fata de celelalte, la fel cum este, partial, situatia si in Timisoara. Partial a pornit procedura pentru dotarea centrului din Timisoara si a celui din Iasi cu aparatura, pe procedura, de Banca Mondiala si speram ca pana la sfarsitul anului primele echipamente sa fie deja prezente acolo”, a anuntat ministrul.

 

Acesta a recunoscut insa ca la momentul actual nu exista locuri suficiente pentru toate solicitarile in cazul marilor arsi, iar la Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta se primesc, saptamanal, astfel de solicitari de transfer de pacienti, din sectii de arsi in sectii de mari arsi. „Sunt situatii in care sunt blocate toate paturile si atunci apelez la centrele universitare care au sectie de terapie intensiva, pentru a lua si temporiza pacientul pentru 24 – 48 de ore, dupa care este transferat intr-un centru de mari arsi. Depinde de la caz la caz. Este un ordin de ministru care spune ca suprafetele de peste 30% trebuie tratate intr-un centru specializat de mari arsi”, a mai declarat, in cursul zilei de azi Florian Bodog.

Se pare ca lucrurile nu stau chiar cum spune ministrul, pentru ca un astfel de caz se afla chiar in Spitalul Judetean de Urgenta Buzau unde, in urma cu mai bine de o luna a ajuns un pacient cu arsuri grave pe mai mult de jumatate din suprafata corpului, din care 35% arsuri de gradul III (inclusiv zone osoase). Nu a fost primit de nicio sectie de arsi din Bucuresti, din lipsa de locuri, asa ca medicii buzoieni din Sectia de Chirurgie Plastica si Arsi si cei de la Terapie Intensiva fac eforturi disperate pentru a-l salva. Medicii spun ca dupa o luna de tratament, transfuzii cu zeci de pungi de sange si plasma si ingrijiri permanente, pot spune ca are o evolutie stabila. Prognosticul ramane insa rezervat, in ciuda eforturilor si a costurilor enorme, care ar putea ajunge la aproximativ 60.000 de lei pana la externare, care se estimeaza a putea fi facuta la sfarsitul anului, daca nu apar complicatii.

Pacientul are 47 de ani, traieste din ajutor social si a cazut intrun cazan cu borhot fierbinte, in timp ce facea tuica.

 

Ministrul nu a pierdut ocazia de a face aceeasi  remarca  pe care a mai facut-o in mai multe randuri pana acum, conform careia, guvernul anterior nu a facut nimic pentru arsi, desi a fost numit intr-un context in care problema arsilor era una esentiala la acel moment, dupa tragedia din Colectiv.

„Guvernul anterior nu a făcut nimic pentru arși. Eu, de cand am venit, am facut ordin de ministru pentru a reglementa modul in care functioneaza centrele de mari arsi. Acest ordin a fost elaborat si cred ca a fost publicat in luna mai. Deci, in momentul de fata, avem baza legala pentru a organiza centre de mari arsi. Si am dat drumul la dotari. Ceea ce am putut, eu am facut in acest mandat”, a declarat Florian Bodog.

Ministrul a vorbit si despre decizia sa de a redeschide sectia de terapie intensiva a Spitalului de Arsi din Bucuresti, in ciuda informatiilor vehiculate in spatiul public, conform carora reabilitarea acesteia s-ar fi facut fara ca zidurile sa fie dezinfectate, iar astfel, bacteriile ramasesera in continuare in pereti.  „Daca la momentul la care s-a luat decizia redeschiderii sectiei eu as fi aplecat urechea la tot ceea ce circula pe Facebook, ca in sectia respectiva sunt infectii in pereti, ca exista germeni, ca e periculos pentru pacienti… si la momentul de fata aveam aceeasi problema, nu aveam unde sa ducem marii arsi. Motiv pentru care eu am trimis Directia de Sanatate Publica acolo, au facut controale de doua ori si, dupa cum vedeti, sectia functioneaza”, a mai declarat ministrul.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*