Presedintele Societatii Europene de Transplant a operat pro bono la Brasov

16 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Profesor doctor Eduardo Schiffer a facut parte din echipa care a transplantat un rinichi unui barbat diabetic, donatorul fiind chiar sotia pacientului.

 

La sfarsitul saptamanii trecute, singura clinica privata din Romania acreditata pentru transplantul renal si-a trecut in palmares o noua reusita. Medicii de Centrului de Transplant Renal de la Spitalul CSfantul Constantin din Brasov, impreuna cu o echipa de chirurgi elvetieni au salvat viata unui pacient de 55 de ani care suferea de diabet si insuficienta renala, iar din luna ianuarie a acestui an facea dializa. Donatorul a fost chiar sotia pacientului, iar operatia a fost efectuata intr-o zi speciala pentru aceasta familie, in chiar ziua in care fiul lor implinea 22 de ani.

Tinand cont de contextul special pentru pacient si pentru sotia acestuia, medicul Bogdan Moldovan, coordonatorul centrului, a declarat la finalul interventiei ca se poate spune ca „acum 22 de ani, doamna din Cluj nastea un copil, iar astazi da viata din nou, sotului ei, donandu-i un rinichi”.

Operatia a reprezentat o provocare si pentru echipa medicala, tinand cont de faptul ca a fost efectuata cu ajutorul robotului chirurgical DaVinci, aceasta fiind a doua interventie de acest gen efectuata cu acest aparat in cadrul centrului de la Brasov.

 

Dr. Eduardo Schiffer

Desi a presupus un grad mai mare de risc din cauza faptului ca pacientul transplantat suferea de diabet, interventia chirurgicala s-a desfasurat fara probleme, pe durata a sapte ore. Din echipa de medici elvetieni care i-a ajutat pe specialistii romani a facut parte si profesor doctor Eduardo Schiffer, care detine functia de presedinte al Societatii Europene de Transplant. Acesta, impreuna cu colegii sai de la clinica elvetiana, au colaborat pro bono cu medicii brasoveni, fara nicio pretentie financiara. Costurile interventiei s-au redus astfel de la 20-30.000 de euro, la  aproximativ 11.000 de euro. Fara aceste gesturi de umanitate si solidaritate venite din partea medicilor, familia din localitatea clujeana Izvorul Crisului nu si-a fi putut permite costurile operatiei.

Interventia s-a realizat in trei etape, prima fiind reprezentata de operatie de prelevare a rinichiului de la sotia pacientului, urmata pregatirea organului pentru transplant, iar in final, etapa transplantarii rinichiului sanatos.

 

Prezenta echipei de medici elvetieni la Brasov a fost motivata de faptul ca specialistii spitalului Sfantul Constantin au fost pregatiti la Geneva pentru a efectua astfel de interventii, cu ajutorul robotului chirurgical. Pana acum, robotul a mai fost folosit in cadrul clinicii brasovene pentru diferite interventii de extirpare a tumorilor canceroase, iar in urma cu doua luni a fost folosit petnru prima data intr-o operatie de transplant renal.

Atunci cand indepartezi rinichiul pentru a fi transplantat si folosesti avantajele roboticii e un lucru foarte bun pentru cel care doneaza, asa cum am facut noi astazi cu Robotul DaVinci. Aparatul ajuta ca operatia sa se realizeze mai repede, iar recuperarea celui care doneaza este mult mai buna, in comparatie cu alte operatii laparoscopice”, a explicat, la finalul interventiei, medicul Christope Iseli, seful Serviciului Urologie din cadrul Spitalului Universitar din Geneva, precizand totodata ca rinichiul transplantat a inceput sa functioneze imediat dupa efectuarea interventiei.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*