In plin scandal al transplanturilor, o clinica privata din Romania a realizat primul transplant renal

5 decembrie 2016 | 0 comentarii |

In acest timp, ministrul Voiculescu a dat asigurari ca nu exista motive ca activitatea de transplant in spitalele din sistemul public sa fie suspendata si spune ca finantarea activitatii de transplant nu a fost intrerupta si ca apreciaza echipele de profesionisti care isi fac treaba in mod responsabil.

 

spitalul sf constantin (1)In contextul in care activitatea de transplant in sistemul public de Sanatate are de suferit din cauza scandalului legat de acreditarea centrelor specializate, in mediul privat se fac, cu succes, primii pasi in acest domeniu. Astfel, daca in ultimele doua saptamani nu a mai fost efectuat nciun transplant in spitalele publice din tara – situatie fara precedent pana acum – in sectorul privat a fost realizata cu succes prima operatie de transplant renal.

Interventia a avut loc chiar de Ziua Nationala, in cadrul Centrului de Transplant Renal al spitalului Sfantul Constantin din Brasov. Medicii de aici, desi profeseaza intr-un spital privat, impreuna cu colegi veniti din Elvetia special pentru aceasta operatie au salvat, gratuit, viata unei tinere de 21 de ani, care a primit un rinichi de la tatal sau.

Tanara este din Miercurea Ciuc si suferea de o afectiune renala grava, iar de sase luni era dependenta de dializa. Medicii spun ca tanara avea un singur rinichi, care abia mai functiona, iar singura sa sansa era transplantul renal. Spre deosebire de alti pacienti care sunt nevoiti sa petreaca ani in sir pe listele de asteptare pentru un rincihi, in cazul tinerei de 21 de ani s-a gasit rapid un donator, tatalui sau oferindu-i o noua sansa la viata, dupa ce analizele au confirmat compatibilitatea perfecta.

 

spitalul sf constantin (2)Pacienta si donatorul s-au adresat clinicii private din Brasov pentru aceasta operatie, demersurile de la acel moment pana la realizarea cu succes a interventiei durand mai putin de doua luni.

Interventia a fost realizata pe 1 decembrie cand, practic, s-au realizat doua operatii, prima presupunand prelevarea rinichiului de la donator, pe cale laparoscopica, iar cea de doua constand in realizarea transplantului propriu-zis. Cumulat, cele doua operatii au durat circa 6 ore, la finalul carora medicii romani si elvetieni au putut raporta realizarea cu succes a primului transplant renal intr-o clinica privata din Romania.

Coordonatorii echipei au fost specialistii veniti de la Spitalul Universitar din Geneva, care au o indelungata experianta in realizarea de transplanturi multiorgan. Colaborarea in acest domeniu intre echipele medicale ale celor doua spitale va continua si in perioada urmatoare, pana cand specialistii brasoveni vor dobandi suficienta exeperienta pentru a se putea descurca singuri.

O noua interventie de acest gen este programata pentru luna viitoare, cand va fi realizat un nou transplant renal, donatorul si primitorul fiind frate si sora.

 

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii

In acest timp, ministrul Vlad Voiculescu s-a intalnit cu principalii responsabili implicati in activitatea de transplant din Romania, context in care a anuntat ca in ciuda unor deficiente constatate in functionarea Agentiei Nationale de Transplant si a scandalului de la Sfanta Maria, nu exista motive pentru ca activitatea de transplant sa fie blocata in Romania. „Nu exista niciun motiv pentru ca aceasta activitate sa fie intrerupta. Finantarea transplantului este continua, nu exista sincope, iar cadrele medicale implicate in acest domeniu au la dispozitie toate resursele necesare. De asemenea, procedurile pentru declararea mortii cerebrale sunt cunoscute de ani intregi si nici nu sunt puse in discutie in acest moment”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

In acelasi document se mai arata ca saptamana aceasta vor fi demarate noi consultari cu specialistii din domeniul transplantului, pentru elaborarea si implementarea unor proceduri clare, referitoare la modul in care sunt alocate organele recoltate.

Totodata, ministrul a facut un nou apel la oamenii politici pe care i-a rugat ca in zilele care au mai ramas din campania electorala, sa dea dovada de responsabilitate si sa evite folosirea acestui pretext pentru atacuri impotriva adversarilor politici sau pentru promisiuni  facute alegatorilor.

 

Premierul Dacian Ciolos

Premierul Dacian Ciolos

Pe de alta parte, premierul Dacian Ciolos a declarat intr-o emisiune televizata, ca Vlad Voiculescu a fost implicat pe nedrept in scandalul transplanturilor, acesta neavand decat vina de a avea curajul sa spuna lucrurilor pe nume si de a lua chiar unele masuri care sa duca la vindecarea actualului sistem de sanatate. Seful Executivului a mai spus ca daca masurile ar fi fost luate de fostii ministri ai Sanatatii si Agentia Nationala de Transplant ar fi fost auditata mai devreme, nu s-ar fi ajuns in situatia actuala.

Au fost foarte multe lucruri puse sub pres, s-a incercat culpabilizarea pe nedrept a ministrului Sanatatii, care a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume, asa cum a facut-o si in alte cazuri, si nu numai sa spuna lucrurilor pe nume, ci sa ia si niste masuri. Daca ministrii care au fost ar fi tinut cont de ce a spus Corpul de control in ultimii ani si ar fi luat masuri, atunci probabil ca nu s-ar fi ajuns la situatia asta, sa-l culpabilizezi pe ministru pentru ca sunt oameni care stau pe lista de asteptate si nu pot face transplant in Romania. Nu din vina ministrului, pentru ca nu e vina ministrului Voiculescu ca nu s-au facut lucruri care nu s-au facut ani de zile. Si nu este vina lui ca are curajul sa spuna lucrurile pe nume si sa-si asume anumite decizii. Aceste decizii ar trebui sa-si asume si cei din conducerea clinicilor, spitalelor si toti cei care vocifereaza acum”, a precizat Dacian Ciolos, mentionand ca sistemul de sanatate este o „rana vindecabila” si, chiar daca acum, cand s-a pus degetul pe rana, a iesit „puroiul la iveala, nu este necesar sa aruncam complet tot organul, ci trebuie sa-l vindecam si trebuie sa cream spatiul de exprimare pentru cei care isi fac corect treaba”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*