Transplant renal de la mama la fiu, realizat la spitalul C. I. Parhon
Coincidența a făcut ca pacientul, în vârstă de 38 de ani, care suferea de diabet, să beneficieze de transplant chiar în aceeași zi în care a fost deschisă cea de-a cincea ediție a Şcolii de vară a pacienţilor cronici, organizată de Asociaţia Transplantaţilor din România.
La centrul de transplant din cadrul spitalului ieșean C. I. Parhon a avut loc ieri cel de-al 13-lea transplant renal efectuat în cursul acestui an. Operația i-a salvat viața unui bărbat de 38 de ani, din Botoșani, care suferea de mai bine de un an de insuficiență renală, pe fondul diabetului de tip I, cu care fusese diagnosticat la vârsta de 20 de ani. Această șansă a venit chiar de la cea care i-a dat viață, analizele stabilind că mama pacientului este compatibilă pentru a fi donator, iar aceasta a acceptat fără să stea prea mult pe gânduri să îi doneze un rinichi fiului său.
Potrivit medicilor, viața pacientului transplantat s-a schimbat radical în urmă cu 18 ani, după ce a fost diagnosticat cu diabet de tip I, iar pe fondul acestei afecțiuni au apărut unele complicații care au dus în urmă cu un an la instalarea insuficienței renale. De atunci, bărbatul a făcut periodic dializă, iar singura soluție pentru restabilirea funcției renale era un transplant de rinichi. Analizele au stabilit că donatorul cu cel mai mare grad de compatibilitate din rândul rudelor era mama sa, în vârstă de 61 de ani, iar aceasta și-a dat acordul fără a sta pe gânduri, să-i dea fieului său a doua șansă la viață. Medicii de la spitalul ieșean au efectuat, ieri, intervenția de prelevare a rinichiului, care a fost apoi transplantat fiului său. Atât pacientul de 38 de ani, cât și mama sa se simt bine după operație, iar medicii spun că evoluția ambilor pacienți este una favorabilă.
Coincidența a făcut ca intervenția de la spitalul C. I. Parhon să aibă loc în aceeași zi în care a fost deschisă cea de-a cincea ediție a Şcolii de vară a pacienţilor cronici, organizată de Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR), în colaborare cu Primăria Mangalia.
Lucrările au fost deschise de președintele ATR, Gheorghe Tache, care le-a mulțumit invitaților pentru prezență și și-a exprimat convingerea că toți particpanții la eveniment vor pleca acasă „mai bogați în informații și mai lămuriți asupra problemelor” care-i preocupă, informații care le vor fi utile în gestionarea afecțiunilor de care suferă, ca și a vieții posttransplant.
Conf. dr. Liliana Tuță – președinte al Societății Romane de Nefrologie – a discutat cu pacienții cu transplant sau aflați pe listele de așteptare și cu cei cu boală renală cronică dializați, precum și cu însoțitorii acestora, prezenți la eveniment, despre problemele legate de dializă, despre nelămuririle/nemulțumirile pacienților în hemodializă și despre alte probleme care-i preocupă.
Ministrul Sorina Pintea, prezentă la eveniment, a ținut să precizeze că participă în primul rând, „în calitate de membru” al asociației. Cu toate acestea, declarațiile făcute în cadrul conferinței de presă susținute cu ocazia deschiderii școlii de vară au vizat aspecte care țin de calitatea sa oficială de ministru al Sănătății. Astfel, ministrul a reamintit că, din data de 15 septembrie, va fi lansat în dezbatere publică un act normativ cu indicatorii de management pentru activitatea de transplant la nivelul spitalelor judeţene, astfel încât toate aceste unităţi să dezvolte centre de prelevare – inițiativă pe care a făcut-o publică zilele trecute, cu ocazia uneia dintre vizitele efectuate la spitalele din țară.
Sorina Pintea a mai amintit de acordul în domeniul transplantului semnat recent cu Republica Moldova, dar și de un document similar semnat cu Ungaria, precizând că se poartă tratative în acest sens și cu autoritățile din Italia. „Au fost deja modificate acte normative pentru a se facilita accesul pacienţilor la Programul de dializă şi a fost majorat tariful pentru acest serviciu medical. În viitor, pentru transplant, deoarece avem nevoie de organe pentru această activitate, împreună cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant intenţionăm să impulsionăm activ procesul de donare. De asemenea, împreună cu CNAS, va fi elaborat un pachet de servicii medicale pentru pacientul posttransplant, astfel încât să beneficieze de servicii medicale integrate. Aştept propuneri şi pentru alte patologii, deoarece foarte multe modificări legislative s-au realizat în urma dialogului cu pacienţii” a mai declarat ministrul, cu ocazia evenimentului de la Saturn.