România și Moldova vor colabora pe linie de transplant

31 august 2019 | 0 comentarii |

Un acord de colaborare în baza căruia cele două țări vor putea face schimb de organe pentru pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare a fost semnat de reprezentanții agențiilor de transplant.

 

Șefii Agenţilor Naționale de Transplant (ANT) din România – Radu Zamfir şi Republica Moldova – Igor Codreanu au semnat, vineri, la București, în prezența secretarului de Stat Cristian Grasu, un acord de colaborare în baza căruia cele două țări vor putea face schimb de organe pentru ajuta pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare, transmite Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat.

Astfel, dacă anumite organe nu pot fi folosite în România din lipsă de receptori compatibili acestea vor putea ajunge în Republica Moldova şi invers.

Pentru noi este foarte important să găsim organe pentru pacienţii care au nevoie de un transplant. Mai avem un acord de colaborare şi cu Ungaria. Implementarea acestui acord semnat astăzi (vineri – n.r.) necesită unii paşi care trebuie pregătiţi minuţios. România are o capacitate mai mare în ceea ce priveşte transplantul de organe. De aceea, pe viitor, sperăm ca unii pacienţi din Republica Moldova să poată fi transplantaţi în România”, a declarat ministrul Sănătăţii Sorina Pintea.

 

Ministerul Sănătății menționează că acordul de colaborare va presupune şi un schimb de experienţă între toţi cei implicaţi în activitatea de transplant şi pregătirea de personal.

În acest an, în România s-au înregistrat 51 de prelevări multiorgan de la donatori aflaţi în moarte cerebrală.

La nivel naţional au fost identificate 143 de declarări de moarte cerebrală, în 29 de cazuri familia a refuzat donarea, iar în 61 de situaţii alte cauze medicale nu au permis prelevarea.

S-au efectuat 37 de transplanturi de ficat de la donatori decedaţi şi 6 de la donatori în viaţă, 87 de pacienţi au beneficiat de transplant de rinichi, 37 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienţi în viaţă.

De asemenea, s-au realizat 4 transplanturi de cord şi 2 de plămân şi au fost raportate şi exportate către Eurotransplant 7 grefe pulmonare (din care s-au folosit 4), 3 grefe cardiace şi una hepatică.

În urmă cu o săptămână, ministrul Sorina Pintea anunța că, începând cu data de 15 septembrie, fiecare spital judeţean din ţară va fi obligat să aibă un centru de prelevare de organe.

 


Adaugati un comentariu


 

*