Riscul de accident vascular cerebral, redus cu ajutorul unei pilule administrate zilnic

31 august 2019 | 0 comentarii |

Ideea utilizării unui astfel de medicament a cărui compoziție poate varia, este însă veche de peste 20 de ani.

 

În urmă cu mai bine de două decenii, cercetătorii au avut ideea creării unei pilule care să conțină medicamente pentru combaterea hipertensiunii şi colesterolului, precum și aspirina, pentru prevenirea accidentului vascular cerebral. Recent a fost realizat primul studiu la scară mare, în scopul evaluării eficacităţii acestui tratament în rândul populaţiei pe o anume perioadă. Testul a fost unul comparativ, care a cuprins, pe de o parte, un grup de persoane cărora le-a fost administrată pilula, odată cu sfaturi pentru o viaţă sănătoasă cum ar fi renunţarea la tutun, practicarea unor activităţi fizice etc, şi un alt grup de participanţi, care au primit doar sfaturi, a vizat o populaţie turkmenă dintr-o zonă rurală a Iranului. Împărţirea participanţilor a fost făcută prin tragere la sorţi, iar 90% dintre cei 7.000 de participanţi, cu vârste cuprinse între 50 şi 75 de ani, nu aveau afecţiuni cardiovasculare în antecedente, iar aproape jumătate au fost femei.

Prin comparaţie cu cei care au primit doar sfaturi despre stilul de viaţă, administrarea pilulei combinate a redus riscul de accidente cardiovasculare majore cu 34% pe ansamblu, respectiv, cu circa 40% la persoanele fără antecedente cardiovasculare în decursul a cinci ani şi cu circa 20% la pacienţii care sufereau deja de boli cardiovasculare.

 

Cercetătorii au mai notat că tratamentul a avut efecte similare atât la bărbaţi cât şi la femei şi, de asemenea, atât în cazul celor mai tineri, cât şi la vârstnici.

După ce rezultatele au fost ajustate pentru a lua în calcul şi persoanele care urmau tratamente cu alte medicamente pentru afecţiuni cardiovasculare, efectul protector global al pilulei a scăzut la 22%, în comparaţie cu 34%, dar a rămas semnificativ din punct de vedere statistic.

Pilula testată conţinea doze mici din două medicamente pentru combaterea hipertensiunii, precum şi o doză moderată dintr-un component anti-colesterol şi 81 mg de aspirină.

Studiul nu permite însă generalizarea rezultatelor pentru alte populaţii, iar autorii săi spun că cercetările viitoare ar trebui să compare pilula cu medicamente administrate separat din punctul de vedere al rezultatelor pe termen lung şi să evalueze totodată efectele asupra populaţiei generale din diferite ţări.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*