Un stil de viață sănătos anulează riscul genetic de accident vascular cerebral

3 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Acestea sunt concluziile unui studiu care are deocamdată doar caracter observațional, efectuat la Universitatea Cambridge.

 

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă de la universitatea britanică Cambridge a conceput un scor de risc genetic, bazat pe studiul a 90 de mutaţii genetice asociate accidentului vascular cerebral, de la 306.473 de bărbaţi şi femei incluşi în baza de date Biobank, ce cuprinde informaţii biologice de la jumătate de milion de adulţi din Marea Britanie. Participanţii, la studiu au  vârste între 40 şi 73 de ani și nu aveau antecedente de accident vascular cerebral sau atac de cord.

Adoptarea unui stil de viaţă sănătos a fost descrisă de cercetători prin respectarea de către subiecţi a patru cerinţe și anume să nu fie fumători, să aibă o alimentaţie bogată în fructe, legume şi peşte, să nu fie supraponderali ori obezi şi să facă mişcare în mod regulat.

Datele privind internarea sau decesul au fost apoi utilizate pentru identificarea evenimentelor asociate accidentului vascular cerebral, pe o perioadă medie de monitorizare de şapte ani. Oamenii de ştiinţă au descoperit astfel că un stil de viaţă nefavorabil era asociat cu un risc cu 66% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral în comparaţie cu un stil de viaţă favorabil.

 

Acest risc crescut a fost observat la orice categorie, indiferent de riscul genetic. În acelaşi timp, s-a observat că un risc genetic crescut, alături de un stil de viaţă nefavorabil a fost asociat cu o creştere de cel puţin două ori a posibilităţii de a suferi un accident vascular cerebral în comparaţie cu asocierea dintre un risc genetic redus şi un stil de viaţă favorabil.

Aceste concluzii subliniază beneficiile pentru întreaga populaţie a adoptării unui stil de viaţă sănătos, independent de riscul genetic, au notat cercetătorii.

„Acest lucru subliniază cât de important este pentru fiecare dintre noi un stil de viaţă sănătos, chiar şi pentru cei care nu au o predispoziţie genetică evidentă. Un stil de viaţă sănătos poate reduce riscul ca o persoană să sufere un accident vascular cerebral, indiferent de predispoziţia sa genetică pentru această problemă de sănătate”, a declarat profesor Hugh Markus de la Cambridge.

Dintre factorii asociaţi stilului de viaţă, cel mai semnificativ impact a fost observat în cazul fumatului şi al supraponderalităţii sau obezităţii.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*