Efecte nebanuite ale aspirinei in prevenirea accidentului vascular cerebral, cancerului sau atacului de cord

7 august 2014 | 1 comentariu |

Studii recente au stabilit ca o aspirina inghitita pe zi ii poate scuti pe varstnici de multe necazuri provocate de aceste afectiuni.

 

aspirinaBanala aspirina, considerata remediul perfect pentru orice raceala, migrena sau durere de masea, se pare ca are efecte pe care niciunul dintre cei care au inghitit la viata lor, pana acum, zeci de comprimate, nu le-ar fi putut banui. Mai concret, oamenii de stiinta de la Universitatea Queen Mary din Londra, au descoperit ca cel mai ieftin si mai utilizat medicament, poate avea efecte benefice pentru combaterea unor afectiuni mult mai grave decat o simpla raceala sau o durere de cap dupa o noapte agitata. Desi pare greu de crezut, aspirina ar putea fi un important remediu pentru a reduce riscul aparitiei de accidente vasculare cerebrale, infarcturi si chair a anumitor tipuri de cancere, mai ales in cazul persoanelor varstnice, cu varste cuprinse intre 50 si 65 de ani. Tot ce trebuie sa faca aceste persoane este sa inghita o aspirina pe zi, iar problemele grave de sanatate precum cele enumerate mai sus vor intarzia sa apara.

 

aspirina_26611200Este concluzia unei cercetari aprofundate efectuate de specialistii britanici, care au stabilit ca peste 6.000 de vieti ar putea fi salvate intr-un an daca toti britanicii cu varste cuprinse intre 50 si 65 de ani ar lua o aspirina pe zi pentru a reduce riscul de cancer, atac de cord si accident vascular cerebral. Expertii sustin ca o doza zilnica de aspirina, timp de 10 ani, ar putea fi „cel mai important lucru pe care il putem face pentru a reduce rata cancerului, dupa renuntarea la fumat si scaderea in greutate”. La aceasta concluzie au ajuns dupa o noua analiza a sute de studii anterioare,  in urma careia cercetatorii de la Universitatea Queen Mary din Londra au putut compara avantajele in raport cu riscurile care ar putea aparea in cazul in care mai multe milioane de oameni intre 50 si 65 de ani ar lua o doza zilnica de aspirina timp de 10 ani. Potrivit acestora, decesele cauzate de cancerul de colon ar putea scadea cu 40 la suta, cele de cancer esofagian cu 50 la suta si cele de cancer de stomac cu 35 la suta.

 

investigatie_AVCDaca se adauga si scaderile mai mici ale numarului de decese cauzate de cancerul pulmonar, cancerul de prostata si cancerul de san si beneficiile in privinta reducerii ratei de atac de cord si a anumitor tipuri de accident vascular cerebral, numarul de vieti salvate pe an de aspirina ar totaliza aproape 7.000, cred specialistii. Cu toate acestea, aproape 900 de decese suplimentare ar fi cauzate de efectele secundare negative ale administrarii medicamentului.

Cercetarea este in curs de desfasurare pentru a determina persoanele la care este cel mai probabil sa apara efecte secundare ale administrarii de aspirina. Fumatorii, cei care iau deja medicamente pentru subtierea sangelului, cum ar fi warfarina, si purtatorii bacteriei Helicobacter sunt considerati ca avand un risc mai mare. Potrivit cercetatorilor, beneficiile aspirinei ar fi cele mai pronuntate in randul celor cu varste cuprinse intre 50 si 65 de ani, deoarece riscul de cancer creste pe masura avansarii in varsta, in timp ce riscurile de efecte secundare ale medicamentului ar aparea la cei de peste 70 de ani. Pe de alta parte, o scadere a ratelor de deces provocate de cancer nu a aparut decat dupa ce persoanele au luat aspirina timp de cinci ani.

 


Categorii: Actual, Stiri

Comentarii (1)

  1. Carmen Horoias spune:

    Asa este! Tata, Dumnezeu sa-l ierte, lua in fiecare zi o aspirina care spunea ca face minuni!

Adaugati un comentariu


 

*