Efecte benefice ale aspirinei in cazul anumitor tipuri de cancer

4 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Cercetatorii olandezi au stabilit ca acest medicament banal ar putea dubla speranta de viata in cazul pacientilor cu afectiuni oncologice la nivelul tractului gastro-intestinal.

 

aspirinaIn timp ce unii incearca sa-i puna in evidenta efectele secundare, pe care altii le contesta si le pun pe seama faptului ca fiind un medicament foarte ieftin si la indemana tuturor nu aduce mare profit companiilor producatoare, oamenii de stiinta incerca sa descopere adevaratul potential terapeutic al banalei aspirine. Un studiu recent efectuat de cercetatori din cadrul Universitatii Leiden din Olanda pune in evidenta faptul ca aspirina, administrata cu regularitate, la recomandarea medicului si sub supravegherea acestuia, ar putea avea efecte benefice in cazul pacientilor cu anumite tipuri de cancer. Cercetatorii olandezi care au efectuat studiul spun ca o doza zilnica de aspirina ar putea dubla speranta de viata a pacientilor care sufera de cancer al tractului gastro-intestinal.

Studiul a fost realizat pe 14.000 de pacienti din Olanda, care sufera de cancer, iar  autorii cercetarii au descoperit ca sansele pacientilor care au folosit in mod regulat aspirina au fost de doua ori mai mari sa fie in viata dupa patru ani decat ale celor care nu au luat medicamentul. Impactul aspirinei asupra sperantei de viata a fost evaluat dupa ce autorii studiului au ajustat factori precum sexul, varsta, stadiul cancerului, tratamentul urmat si alte probleme medicale care ar fi putut influenta rata mortalitatii. Cele mai frecvente tumori de care sufereau pacientii care au participat la studiu au fost cele de colon, rect si de esofag.

 

tumora radiografieCoordonatorul cercetarii, profesorul doctor Martine Frouws spune ca descoperirea facuta de echipa sa ar putea avea un impact foarte mare asupra pacientilor, dar si asupra sistemelor medicale nationale si din intreaga lume. „Acum vrem sa analizam tumorile acestor pacienti si sa vedem care dintre ele vor avea cele mai mari beneficii in urma tratamentului cu aspirina. Avand in vedere ca aspirina este un medicament ieftin si nepatentat, cu relativ putine efecte secundare, aceasta descoperire va avea un impact major asupra sistemelor de sanatate, dar si asupra pacientilor”, a declarat acesta.

Cercetatorii realizeaza in prezent un alt studiu, pentru a compara efectele unei doze scazute de aspirina, de 80 de miligrame pe zi, in comparatie cu efectele unor medicamente placebo. „Pana acum aveam dovezi ca folosirea frecventa a aspirinei poate preveni cancerul colorectal. Acum, Frouws si colegii au aratat ca in cazul a peste 13.000 de pacienti aspirina a imbunatatit rata de supravietuire in comparatie cu cei care nu au folosit-o. Cu tot mai multe date care sustin rolul benefic al aspirinei, trebuie sa luam in calcul sa recomandam acest medicament unui public mai larg”, a declarat si  Peter Naredi, un alt profesor implicat in studiu.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*