Beneficiile aspirinei administrate regulat si in doze mici

Un grup de experti independenti reuniti intr-o asociatie a facut recomandari in acest sens, autoritatilor americane, la solicitarea acestora.

 

medicamente pastileCa urmare a consultarii de catre Guvernul Federal american a unui grup de experti independenti reuniti intr-o asociatie renumita in Statele Unite, acestia au recomandat ca persoanele intre 50 si 69 de ani, cu un risc crescut de boli cardiovasculare in urmatorii zece ani si care nu sunt predispuse la sangerari, sa ia aspirina ca un mijloc de preventie primara impotriva acestor maladii. Specialistii sustin ca administrarea in mod regulat a aspirinei, in doza scazuta, are rolul de a reduce riscul de infarct miocardic, de accident vascular cerebral si de cancer colorectal. Metoda este recomandata in special persoanelor din categoriile de varsta mentionate mai sus, a caror speranta de viata este de cel putin zece ani si care sunt dispuse sa ia aspirina in fiecare zi, in doze mici, cuprinse intre 70 si 81 de miligrame.

Autoritatile americane s-au adresat grupului de specialisti independenti in conditiile in care maladiile cardiovasculare si cancerul de colon sunt principalele cauze de deces in SUA si in lume, iar prevenirea acestor afectiuni este una dintre procuparile principale ale responsabililor din domeniul Santatii.

In acelasi timp, specialistii consultati subliniaza insa riscul hemoragiilor grave ale stomacului, intestinelor si creierului, pe care il reprezinta administrarea aspirinei la unele persoane, de aceea recomanda ca aceasta metoda sa nu fie adoptata de cei predispusi la sangerari si in niciun caz fara recomandarea unui medic.

 

varstnici fericitiOamenii de stiinta americani au precizat ca recomandarile facute au la baza experienta clinica, dar si mai multe cercetari care au avut ca scop evaluarea beneficiilor preventive ale aspirinei pentru persoanele de sub 50 ani si de peste 70 de ani.

Aceleasi cercetari pe care s-au bazat expertii in elaborarea acestor recomandari sugereaza ca aspirina imbunatateste calitatea vietii sau reduce incidenta maladiilor la cele mai multe persoane care incep sa ia, in mod regulat, doze mici, in intervalul de varsta cuprins intre 40 si 69 de ani. Aspirina ar trebui sa creasca speranta de viata pentru cele mai multe persoane care se incadreaza in acest interval de varsta si incep sa ia acest medicament in fiecare zi, iar persoanele cu un risc crescut de boli cardiovasculare trebuie sa ia aspirina si dupa 60 de ani, mai spun specialistii americani. Pentru persoanele cu un risc redus al acestor boli, beneficiile aspirinei nu par sa depaseasca efectele adverse potentiale.

 


Categorii: Actual, Farmacii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*