Trecerea la ora de vara ne poate influenta sanatatea fizica si psihica

28 martie 2015 | 0 comentarii |

Romania trece, noaptea de 28/29 Martie, la ora oficiala de vara. Ceasurile vor fi date inainte cu o ora, iar pentru cateva zile, organismul ar putea suferi din cauza tulburarilor de metabolism

 

ora de varaIn aceasta trecem, oficial, la ora de vara si dam ceasurile inainte cu o ora, astfel ca ora 3.00 a diminetii de 29 martie  va deveni ora 4.00, iar noaptea de sambata spre duminica va fi mai scurta cu o ora. Aceasta inseamna ca la noapte vom avea parte de o ora de somn mai putin, iar in zilele urmatoare ne vom trezi ceva mai greu dimineata, pana cand ceasul biologic se va obisnui cu ora de vara.

Desi pierderea a 60 de minute de somn intr-o noapte nu va avea un impact major asupra sanatatii celor mai multi dintre oameni, in cazul altora, schimbarea poate fi resimtita ca o aruncare a corpului intr-o bucla temporara, dupa cum avertizeaza expertii, aceasta trecere putand avea unele reprcursiuni si asupra starii de sanatate, mai ales in cazul persoanelor mai sensibile, sau care sufera deja de anumite afectiuni.

 

ora de varaAstfel, reducerea orelor de somn, prin prisma trecerii la ora de vara, poate crea un dezechilibru hormonal in organism, in special prin faptul ca se mareste productia de grelina, un hormon care regleaza foamea. Nivelurile mai ridicate de grelina pot determina o crestere a apetitului si o pofta de mancare mai sporita, ceea ce va duce la un consum mai mare de alimente, cu consecinte firesti asupra siluetei si chiar a starii de sanatate, mai ales daca nu este vorba despre alimente dintre cele mai sanatoase.

 Specialistii de la Universitatea din Alabama au stabilit, in urma cu cativa ani, ca riscul de a face un atac de cord ar putea creste cu aproximativ 10 la suta dupa trecerea la ora de vara. Explicatia cercetatorilor americani este ca atunci cand organismul este privat de cateva ore de somn, sistemul nervos simpatic va reactiona negativ, se va epuiza si va slei trupul de puteri, ceea ce pune si mai mult stres pe organism, iar de aici riscul unui atac de cord.

Senzatia de oboseala va aparea mai devreme si, chiar daca ceasul va indica ora 22.00, organismul va simti ca este, de fapt, 23.00 si va reactiona in consecinta. Recomandarea specialistilor este de a merge la culcare mai devreme duminica, intrucat aceasta decizie va ajuta organismul sa compenseze ora de somn pierduta odata cu trecerea la ora de vara, evitand epuizarea de luni dimineata.

 

ora de varaIn primele zile dupa trecerea la ora de vara pot aparea probleme de concentrare dimineata. Acest aspect se datoreaza unor stari de usoara ameteala, resimtite in primele dimineti, dupa trecerea la ora de vara. Aceste stari ce vor disparea insa treptat, pe masura ce organismul se acomodeaza. Ritmul circadian este usor dereglat din cauza lipsei de somn, iar corpul nu va fi obisnuit sa piarda o ora de expunere la lumina in prima parte a zilei.

Exista insa si un avantaj menit sa ridice moralul in aceasta perioada, constand in faptul ca aceasta trecere poate crea si o stare de buna dispozitie, data de faptul ca atunci cand plecam de la serviciu, soarele este inca pe cer, creand senzatia ca am terminat munca mai devreme. Lumina soarelui, dupa cum se stie, stimuleaza nivelul de serotonina, care la randul sau, imbunatateste starea de spirit, acesta fiind unul dintre motivele pentru care specialistii recomanda sa ne bucuram  cat mai mult de lumina naturala.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*