Telocitele descoperite de L. M. Popescu isi dezvaluie noi proprietati in salvarea de vieti

Celulele descoperite de academicianul roman au un rol important in refacerea muschiului cardiac afectat de infarct, iar in urmatorii ani ar putea avea un rol decisiv in vindecarea unor afectiuni grave precum cirozele hepatice sau afectiuni ce genereaza insuficienta renala.

 

telocite-L.M.PopescuIn urma cu patru ani, actualul director al Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Victor Babes, academicianul Laurentiu Mircea Popescu, presedinte al Sectiei Medicale a Academiei Romane, era primul savant care descoperea, dupa 50 de ani, o noua celula. S-a dovedit ulterior ca descoperirea sa poate revolutiona lumea medicala si poate contribui decisiv in vindecarea unor afectiuni cronice ale ficatului sau in refacerea completa a muschiului inimii afectat de infarct. Celulele descoperite de academicianul roman se numesc telocite, cercetarile facute ulterior in aceasta directie stabilind ca acestea au un important rol regenerativ.

La inceput, autoritatile romane nu s-au aratat interesate de descoperire, dar ea a starnit interesul multor state, precum Germania, China, Italia, Belgia, Polonia, Spania, SUA. Perspectiva folosirii in prcatica medicala a descoperirii a determinat statul chinez sa faca o oferta de milioane de euro pentru continuarea cercetarii, astfel ca echipa condusa de academicianul roman L.M.Popescu  a plecat in 2012 la Shanghai, iar impreuna cu cercetatorii chinezi a obtinut progrese notabile in domeniu.

 

Acad. L.M.Popescu si prof. D.Q.Cai

Acad. L.M.Popescu si prof. D.Q.Cai

Primul transplant de telocite a fost realizat de medicii chinezi, intr-unul din cele mai mari laboratoare din lume, in noiembrie 2012. Prof. D. Q. Cai,  directorul Key Laboratory for Regeneration Medicine, din cadul Ji Nan University din Canton anunta printr-un comunicat preluat de presa din intreaga lume, ca „este vorba despre izolarea cardiaca a telocitelor si transplantul lor post infarct miocardic”, in  urma careia s-a inregsitrat „o imbunatatire clara a performantelor inimii bolnave”. Ulterior, profesorul chinez a sustinut in Romania o conferinta de presa in cadrul careia a prezentat succesul primului transplant cu telocite, iar cu aceeasi ocazie a anuntat  planurile Chinei privind telocitele si parteneriatul dintre Institutul pe care il conduce si Universitatea Harvard.

Iar in septembrie anul trecut, cercetatorul L.M.Popescu era primul roman caruia Guvernul Municipalitatii din Shanghai ii decerna prestigiosul premiu „Magnolia Alba”, premiu oferit in semn de recunoastere pentru contributia sa si a cercetatorilor de la „Victor Babes” la descoperirea noilor celule umane. Savantul roman devenea astfel al 33-lea om din lume care primea aceasta distinctie, pentru cercetare in domeniul medical, alaturi de presedinti de mari companii din SUA, Japonia, Marea Britanie, Germania, Franta, Olanda sau Italia.

 

laboratorProgresele in cercetarea telocitelor au continuat, iar zilele acestea, Laurentiu M. Popescu a anuntat intr-o conferinta de presa ca in urmatorii ani , telocitele ar putea avea un rol decisiv in vindecarea unor afectiuni grave precum cirozele hepatice sau afectiuni ce genereaza insuficienta renala.

Conform acestuia, in ultimii ani, cercetatorii romani de la Istitutul Victor Babes, impreuna cu cercetatorii chinezi, au analizat aproximativ 4.000 de proteine din telocite si au facut o analiza a genelor cromozomiale din aceste celule, rezultatele urmand a fi publicate intr-o lucrare de specialitate. „Am putea spune ca in ultima perioada, cel mai important pas facut in studiul telocitelor este reprezentat de descoperirea acestor celule in ficatul uman si rolul lor in regenerarea hepatica, in contextul in care, ficatul este singurul organ din corpul uman care se regenereaza cu adevarat. Am demonstrat ca telocitele, pe langa stimularea celulelor stem, participa la vindecarea muschiului cardiac dupa infarct creand noi mici vase de sange, capilare. Mai mult, au fost gasite telocite si in valvele cardiace, ceea ce este extrem de important pentru industria de producere a valvelor cardiace artificiale. In ceea ce priveste infarctul de miocard, cauza majora a cazurilor de deces din intreaga lume, s-a demonstrat ca telocitele joaca un rol important in regenerarea muschiului cardiac dupa infarct. Exista cercetari recente care arata ca in insuficienta renala, daca se injecteaza telocite, organul afectat se regenereaza mai repede”, a declarat academicianul Laurentiu M. Popescu.

 

Acad. Laurentiu Mircea Popescu

Acad. Laurentiu Mircea Popescu

Directorul Institutului Victor Babes a mai precizat ca cercetarea telocitelor a primit si un important sprijin financiar din partea Ministerului Cercetarii, printr-un proiect de modernizare si dezvoltare a infrastructurii institutului. Cercetarile efectuate aici de cercetatorii romani, dar si cooperarea internationala in acest domeniu au dat rezultate, inregistrandu-se progrese importante, existand posibilitatea ca in decurs de cativa ani, acestea sa fie puse in practica.

Noile descoperiri in domeniul telocitelor au relevat faptul ca aceste celule scad considerabil si chiar dispar in cazul anumitor boli, precum sclerodermia, scleroza multipla sau psoriazisul. De asemenea s-a descoperit ca numarul telocitelor din inima scade odata cu inaintarea in varsa, astfel ca numarul celulelor de acest gen existente in inima unui adult este de patru sau cinci ori mai mic decat cel din inima unui copil.

 In lumina noilor descoperiri este de inteles ca transplantul de telocite  ar putea rezolva o mare parte dintre problemele de sanatate cu care se confrunta omenirea.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*