Ce riscuri majore pentru sanatate prezinta campania „Ice bucket challenge”

Medicii specialisti avertizeaza ca se poate ajunge chiar la deces, un astfel de caz fiind deja integistrat luna trecuta in Noua Zeelanda.

 

ice bucketDeclansata in scop umanitar in Statele Unite, campania „Ice bucket challenge” s-a raspandit cu repeziciune aproape pe intreg mapamondul, mai putin in tarile africane, acolo unde apa este la mare pret in zonele desertice, iar locuitorii prefera sa o pastreze si sa o rationalizeze picatura cu picatura, decat sa o iroseasca turnandu-si-o in cap, fie chiar si in scop umanitar. Campania a ajuns si in tara noastra, iar de cateva zile vedete si persoane publice nu mai contenesc sa isi toarne in cap galeti cu gheata si apa rece, donand totodata diferite sume in scop caritabil, in beneficiul celor care sufera de diferite afectiuni grave. Nu se poate sti cu certitudine cine si cat doneaza intr-adevar, insa cert e ca tot mai multi sunt cei care accepta provocarile si se filmeaza in timp ce primesc dusul rece ca gheata. Privita cu reticenta de unii care o considera mai mult o distractie de vara, apreciata de altii care spun ca este o actiune motivationala menita sa atraga atentia asupra scopului propus initial, mai bine decat ar fi facut-o o campania umanitara obisnuita, aceasta practica a udarii cu apa rece ca gheata presupune si unele riscuri pentru sanatate, riscuri asupra carora au inceput sa atraga atentia tot mai multi specialisti, mai ales dupa ce un neo-zeelandez de 40 de ani a decedat dupa ce a acceptat o astfel de provocare. S-a intamplat pe 7 iulie, cand neo-zeelandezul Willis Tepania a facut infarct in momentul in care isi turna in cap o galeata cu apa si gheata, barbatul decedand pe loc.

 

Ice Bucket ChallengeE drept, in cazul sau s-a stabilit ca acesta consumase si alcool in prealabil, insa riscul aparitiei unui stop cardiac exista chiar si in cazul celor care nu consuma alcool si participa la aceasta campanie, mai ales daca acestia au unele probleme cardiace. Dupa acest incident,  medicul Stephen Wealthall, din Noua Zeelanda a efectuat un studiu referitor la efectele pe care le poate avea udarea capului cu apa foarte rece, studiu in urma caruia a ajuns la concluzia ca acest gest poarte declansa si asa-numitul „reflex de scufundare”, care poate duce, de asemenea la deces. „Aruncarea cu apa rece pe neasteptate, pe cap, este un pericol extrem. Exista posibilitatea ca unii oameni sa moara, chiar daca nu imediat. In cele mai multe cazuri, respiratia revine la normal dupa ce capul nu mai este acoperit de apa rece, dar exista si posibilitatea sa se produca reflexul de scufundare, de protejare a cailor respiratorii si inchidere a larigelui si incetinirea ritmului cardiac. Ca sa nu mai vorbim de riscul aparitiei unui atac de cord, mai ales in cazul celor care sufera de afectiuni cardiace”, a avertizat medicul neo-zeelandez.

In plus, specialistii mai avertizeaza ca in urma contactului capului cu apa extrem de rece mai exista riscul aparitiei unor meningite, afectiune foarte grava de pe urma caruia se poate ramane cu sechele pentru tot testul vietii, putandu-se ajunge chiar si la deces.

 


Categorii: Actual, Comunitate, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*