Au fost create artere artificiale care previn formarea cheagurilor de sange

O echipa de cercetatori din Rusia a reusit sa puna la punct un prototip de vas sangvin capabil sa dizolve cheagurile formate in organism, intr-o perioada foarte scurta de timp.

 

doctori analize laboratorCercetatorii de la Universitatea ITMO din Sankt Petersburg au pus la punct un prototip de vas sangvin artificial, capabil sa previna formarea cheagurilor care se pot forma in cazul in care sangele stagneaza si chiar sa le dizolve.

Vasele sunt compuse din tuburi extrem de fine, din oxid de aluminiu, in care se gasesc enzime trombolitice, care au ca scop decuparea cheagurilor in momentul formarii acestora. Enzimele, protejate de structura vasului sangvin artificial, au astfel rolul de „gardieni”.Arterele artificiale au fost testate in vitro, in laborator,  iar cercetatorii au constatat  ca in cateva minute a fost distrus cheagul de sange.

 

test sangeObiectivul cercetatorilor rusi este de a limita administrarea de medicamente anticoagulante, care prezinta efecte secundare deloc neglijabile precum  hemoragii, tulburari digestive si cutanate, reactii alergice, interactiune cu alte tratamente – precum aspirina si paracetamolul-, dar si cu alimente bogate in vitamina K.

Sangele circula prin corp incontinuu. Este pompat in organism de catre inima, unde in cele din urma revine, atat datorita gravitatiei cat si muschilor bratelor si ai picioarelor care se contracta si imping sangele inapoi spre inima. Daca sangele stagneaza, se pot forma cheaguri (trombi) care pot pune viata in pericol. Cheagurile sunt formate din celule sangvine care se acumuleaza in grupuri vascoase si sfarsesc prin a bloca unele cai din sistemul circulator, precum arterele si venele. In cazul formarii cheagurilor de sange pot aparea probleme cardiovasculare precum infarct sau acccident cerebral si chiar orbire.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*