Cresterea accizei la tutun, singura solutie eficienta in lupta impotriva fumatului

Cel putin, asa considera reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care au cerut astazi, oficial, tuturor tarilor, sa ia aceasta masura pentru a salva milioane de vieti.

 

1606-128900Sambata, in intreaga lume va fi marcata Ziua Mondiala fara Tutun, eveniment ce are loc, an de an, in data de 31 mai, fiind initiat inca din 1987 de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Pentru ca de atunci, acest viciu a continuat sa aiba din ce in ce mai multi adepti, devenind principala cauza pentru cancerul pulmonar si fiind responsabil pentru multe alte afectiuni, reprezentantii OMS incearca permanent gasirea unor solutii pentru a combate acest fenomen.

Cea mai recenta initiativa in acest sens a constat in solicitarea adresata tuturor autoritatlor din tarile lumii, de a majora accizele la tutun, astfel incat preturile tigarilor sa creasca, descurajandu-i pe fumatori si determinandu-i sa reduca numarul tigarilor fumate. Potrivit unui comunicat remis in acest sens, reprezentantii organizatiei mondiale sunt de parere ca o crestere a pretului tigarilor este cel mai eficient mod de a descuraja consumatorii, in special pe cei tineri. Se estimeaza astfel ca o o crestere a taxelor cu 50 la suta ar reduce numarul de fumatori cu 49 de milioane in intreaga lume, in urmatorii trei ani, iar aproximativ 11 milioane de vieti ar fi salvate.

 

-Potrivit estimarilor OMS, o crestere medie cu 10 la suta a preturilor la tigari ar reduce consumul cu 4 la suta in tarile bogate si cu aproximativ 5 la suta in tarile sarace sau cu venituri medii, preturile ridicate descurajandu-i in special pe tineri. De aceea, fumatorii tineri sunt incurajati sa reduca consumul de tutun sau sa renunte cu totul la fumat.

OMS a calculat ca daca toate tarile ar creste taxele la tutun cu 50 la suta, guvernele ar strange 101 miliarde de dolari ca venituri suplimentare, suma care ar putea fi folosita pentru investitii in alte domenii ale sanatatii publice. In acest sens, este oferit exemplul Frantei, tara care a triplat preturile reale ale tigarilor, intre 1990 si 2005, masura avand ca efect scaderea cu peste 50 la suta  a consumului de tutun si reducerea numarului de cazuri de cancer pulmonar.

In prezent, tutunul provoaca aproape sase milioane de decese pe an, dintre care 600.000 cauzate de fumatul pasiv. Daca tendintele actuale continua, tutunul va ucide anual 8 milioane de oameni din intreaga lume, incepand din 2013, mai avertizeaza expertii OMS.

 

Anual,tigari in lume sunt fumate aproape 5,5 triliarde de tigari, obiceiul nociv fiind, in pofida avertismentelor de pe pachetele de tigari, in crestere semnificativa. OMS apreciaza ca numarul actual de fumatori, care este de aproximativ 1,4 miliarde, va creste, urmand sa ajunga in 2020, la 1,8 miliarde. Fumatul este cel mai raspandit in statele in curs de dezvoltare, unde traiesc 84 la suta dintre fumatori, parand sa fie invers proportional cu nivelul socio-economic.

Tabagismul reprezinta principala cauza a deceselor in ordinea importantei. In fiecare an, se inregistreaza peste 5 milioane de decese provocate de fumat. Pe scara mondiala, decesele cauzate de fumat sunt in numar mai mare decat cele cauzate de SIDA, TBC si malaria combinata. Consumul de tutun este in prezent, la nivel mondial, responsabil pentru uciderea a 1 din 10 adulti. Totodata, fumatul este responsabil pentru 75 la suta dintre infarcte la fumatorii cu varsta sub 50 ani si pentru 30 la suta dintre decesele cauzate de diferitele forme de cancer.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*