Sange de politician, donat in scop electoral

Desi criza sangelui a inceput sa se resimta inca din primavara, iar fenomenul se repeta in fiecare an, doar in aceasta saptamana, ministrii s-au incolonat si au mers sa doneze, in plina campanie electorala pentru alegerile prezidentiale.

 

banicoiu-doneaza-sangeFara a pune la indoiala realitatea alarmanta referitoare la criza de sange din spitale, care constituie intr-adevar o problema a sistemului public de Sanatate, nu putem trece cu vederea faptul ca imediat ce ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a lansat un apel public catre populatie, sa mearga sa doneze, printre primii care s-au mobilizat exemplar au fost colegii sai de Guvern. In frunte cu Banicioiu, mai multi membri ai Executivului s-au prezentat prompt, la centrul de transfuzii din Bucuresti, si-au suflecat manecile si au donat. La o prima vedere, gestul ar putea fi unul laudabil, insa nu putem sa nu ne intrebam de ce nu au facut acest gest inca din primavara, atunci cand a inceput sa se rersimta criza, si de ce tocmai in acest an si in acest moment, cand campania electorala bate la usa sunt asa de sensibili la durerea sistemului sanitar si a romanilor care au nevoie de lichidul vital. Criza sangelui se resimte in fiecare an, in aceasta perioada, cand donatorii fideli sunt ocupati cu muncile campului si alte activitati sezoniere, iar de cate ori situatia tindea sa devina critica, cei care ajutau la refacerea stocurilor de sange erau militarii, jandarmii , politistii si pompierii, pe care specialistii de la centrele de transfuzii stiu ca se pot baza de fiecare data.

 

banicioiu-transfuzii-sangePana acum, ministrii din cabinetul Ponta si nici cei din vremea celorlalti premieri nu s-au aratat atat de preocupati de criza sangelui, asa cum s-au aratat in prag de campanie Nicolae Banicioiu, Titus Corlatean, Ioana Petrescu, Robert Cazanciuc si Eugen Teodorovici. In cazul acestuia din urma, dorinta de a dona a fost atat de mare incat s-a prezentat le centrul de transfuzii desi era racit si lua antibiotice si, evident, in aceasta situatie nu putea dona. Respins de la donare, a fost alaturi de colegii sai si a promis ca va reveni singur, atunci cand isi va termina tratamentul, intrucat nu concepe sa stea deoparte atunci cand tara are nevoie de sangele sau. Bomboana pe tort, in cursul zilei de astazi, chiar seful Guvernului a donat „in deplasare”, la Tulcea, acolo unde s-a aflat intr-o vizita de lucru, si aceasta cu vadite tente electorale. Nu au lipsit declaratiile emfatice, ministrul de Externe, Titus Corlatean, spunand ca „ma bate gandul sa invit nu doar diplomatii romani, ci si ambasadorii acreditati la Bucuresti sa faca acest gest absolut necesar” iar cel al Justitiei, Robert Cazanciuc, afirmand ca „am aflat ca avem dreptul la tichete de masa si o zi libera. Am spus ca vom lasa tichetele de masa aici, iar ziua libera o vom serba prin munca”.

 

Adriana Craciun, director Centrul de Transfuzii Buzau

Adriana Craciun, director Centrul de Transfuzii Buzau

In acelasi timp, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu a anuntat ca luna viitoare se vor mai deschide doua centre de transfuzii in Capitala, unul la spitalul Fundeni si altul la Bagdasar.

Si la Buzau, apelul facut de Banicioiu zilele trecute a avut ecou, sefa Centrului de Transfuzii, biologul Adriana Craciun, declarand ca in cursul acestei saptamani, numarul donatorilor s-a dublat. La Buzau nu s-a donat insa in scop electoral, cei mai multi dintre cei care s-au prezentat la Centrul de Transfuzii fiind militari din Garnizoana Buzau, cei la care se apeleaza de obicei atunci cand este nevoie de sange. „Zilele acestea, numarul donatorilor care se prezinta zilnic la centru, aproape ca s-a dublat. Pana acum, in aceasta perioada aveam aproximativ 40 de donatori zilnic, insa de cateva zile avem circa 80 de donatori pe zi. Unii dintre cei care s-au prezentat sa doneze sunt militari de la unitatile din oras, care ne ajuta de cate ori avem nevoie, dar au fost si multi cetateni care au venit sa doneze ca urmare a apelului facut in aceasta saptamana. O parte din ei erau donatori fideli, dar au fost si multe persoane care au venit doar din dorinta de a ajuta”, a declarat Adriana Craciun, sefa Centrului de Transfuzii de la Buzau.

Una peste alta, romanii au aratat in ultimele patru zile, asa cum o fac de fiecare data cand se apeleaza la ei, ca sunt capabili sa vina in ajutorul semenilor. Asa ca o campanie permanenta, prin care populatia sa fie informata despre necesitatea donarii si efectele benefice pe care donarea le are si pentru regenerarea/improspatarea sangelui donatorului, ar ajuta cu siguranta Romania sa nu se mai confrunte cu criza sangelui asa cum se intampla in ultimii ani si in acest fel mai multe vieti ar fi salvate, iar escrocii nu ar mai vinde pungile cu sange transfuzabil si nu s-ar mai erija in Dumnezei, sa aleaga cine va fi salvat si cine nu.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*