Platformă on-line pentru fidelizarea donatorilor de sânge

1 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Donatorii sunt încurajați să invite și alte persoane să le urmeze exemplul, iar aceștia vor fi anunțați prin SMS atunci când este nevoie urgentă de sânge.

 

Adriana Craciun

Numărul tot mai mic de donatori de sânge reprezintă una dintre problemele sistemului de sănătate, centrele de transfuzii făcând cu greu față cererii permanente de sânge venite din partea unităților medicale. Se resimte în special lipsa donatorilor fideli, care să se prezinte cu regularitate la centrele de transfuzii, aproximativ jumătate dintre cei care vin să doneze făcând acest gest pentru prima dată și atunci doar pentru a veni în sprijinul unei rude sau al unui cunoscut aflat în spital, sau sensibilizați în urma unor campanii referitoare la cazuri concrete de pacienți care au nevoie urgentă de sânge.

Biologul Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzău, spune că astfel de gesturi sunt bine venite, însă nu sunt suficiente pentru a acoperi nevoia permanentă de sânge. „Au existat situații când oamenii s-au mobilizat ca urmare a unor campanii și au venit să doneze în număr mare, dar aceasta nu a făcut decât să ne asigure necesarul pentru câteva zile, după care numărul donatorilor a scăzut din nou. Donatorii sunt oricând bine veniți, dar ar fi mult mai bine ca aceștia să se prezinte cu regularitate la donare și nu doar o singură dată, atunci când cineva apropiat are nevoie de sânge sau când se mobilizează în urma unor campanii în sprijinul unor pacienți anume”, spune aceasta.

 

Situația este aceeași și la nivel național, lipsa donatorilor resimțindu-se în special la nivelul spitalelor mari din Capitală, care tratează un număr mare de pacienți, mulți dintre aceștia, din afara Bucureștiului. Medicul Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti spune că „avem cam 200 de donatori pe zi, ceea se înseamnă foarte puțin, pentru că în Bucureşti sunt 60 de spitale care au mare nevoie de sânge, cum este Institutul Clinic Fundeni sau spitalele de urgenţă. Sunt trei spitale de pediatrie, sunt 14 spitale de urgenţă, care în fiecare zi au nevoie de sânge. Dacă am avea un număr dublu de donatori, ar fi confortabil”. Și aceasta a reclamat lipsa donatorilor fideli, precizând că își dorește ca persoanele care vin să doneze pentru prima dată să conștientizeze mai mult importanța acestui gest și sa revină pentru a mai dona.

Declarațiile au fost făcute cu ocazia lansării unei platforme on-line având ca principal scop atragerea mai multor donatori la centrele de transfuzii și fidelizarea acestora.

 

Este vorba de portalul www.banca-de-sange.ro, care își propune crearea unei comunități on-line de donatori constanți. Astfel, prin intermediul site-ului, fiecare donator este încurajat să invite alte trei persoane să îi urmeze exemplul, iar persoanele respective sunt, de asemenea, îndrumate să invite fiecare câte alți trei donatori.

Platforma include și o secțiune pe care sunt transmise live informații despre nevoia de sânge din țară, fiind inclusă și o hartă cu adresele tuturor centrelor de transfuzii din țară. În același timp, donatorii care se înregistrează pe site vor fi informați prin SMS atunci când este nevoie de sânge.

„Noi tocmai asta ne dorim: donatorii care vin şi donează o dată să nu o facă doar o dată în viaţă, să vină şi a doua oară, şi a treia, şi a patra oară pentru că beneficiul este enorm – salvează viaţa unui om, dar îşi monitorizează şi starea de sănătate. Sunt copii foarte mici, care în repetate rânduri au nevoie de sânge, sunt tineri cu boli grave care au nevoie de sânge şi pe o perioadă lungă de timp. De exemplu, tinerii care suferă de leucemie sau de boli oncologice, dar sunt şi bătrâni. Deci, nevoia de sânge este permanentă şi este mare, mai mare decât răspunsul populaţiei la această activitate de donare de sânge”, a mai precizat dr. Doina Goșa.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*