Apel disperat la buzoienii videcați de Covid19, să doneze plasmă superimună
Șefa Centrului de Transfuzie, Adriana Crăciun, și familia omului de afaceri Ionel Turturică roagă buzoienii care îndepliesc condițiile de eligibilitate să doneze plasmă pentru pacienții aflați în stare critică în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență, pentru le acorda astfel „o șansă la viață”!
Tratamentul cu plasma convalescentă, folosit cu succes în întreaga lume în lupta pacienților aflați în stare gravă împotriva noului coronavirus, este disponibil și la noi în țară, dar este accesibil doar unora dintre cei care ar avea nevoie de acest tratament. Plasma cu anticorpi donată de persoanele care s-au vindecat de COVID-19 este o șansă reală la viață pentru mulți pacienți aflați în stare gravă. În această perioadă, în care ne confruntăm cu o situație excepțională cauzată de pandemie, când numărul cazurilor grave internate la ATI a ajuns la aproape 500, cei care au depășit cu bine infectarea cu SARV-Cov-19 au șansa de a-și ajuta semenii cu forme grave de boală care se luptă să supraviețuiască, donand plasmă convalescentă. Dar pentru că prea puțini donatori s-au oferit până acum să facă acest gest, conducerea Centrului de Transfuzii Buzău face un apel disperat către cei care s-au vindecat, să doneze plasmă superimună.
„Încă o dată, dragi buzoieni, fac apel la dumneavoastră și vă rog să veniți să donați plasmă dacă ați trecut prin infecția cu virusul SARS-CoV-2 și v-ați vindecat. În secția ATI din Spitalul Județean sunt pacienți în stare critică, care au nevoie de o șansă la viață. Trebuie să-i ajutăm! Vă rog să ne contactați la Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău pentru programare, de luni până vineri, la nr. de telefon 0238.720.897; 0338.401.283; 0338.401.284, între orele 8-14”, este mesajul lansat în spațiul public de biologul Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii, care spune că până acum, trei buzoieni au donat plasmă convalescentă, iar alți trei sunt programați pentru donare săptămâna aceasta. Directoarea centrului consideră însă că dacă titrul pentru anticorpi s-ar face la centrele de recoltare, s-ar scuti timp și cheltuială, iar potențialii donatorii s-ar putea înmulți.
Adriana Crăciun a reamintit însă că spitalele au mare nevoie este de sânge pentru transfuzii, pentru că rezervele sunt aproape epuizate, iar în această perioadă, când mulți oameni sunt în concediu, donatorii fideli, și așa puțini, sunt și mai puțini.
Zilele trecute, familia omului de afaceri buzoian Ionel Turturică, internat la Terpie Intensivă cu Covid-19, făcea un apel disperat pe rețelele de socializare la cei care pot dona plasmă hiperiumună.
S-a făcut rost de plasmă convalescentă copatibilă de la un donator din Prahova, iar ulterior, familia a postat tot pe rețelele de socializare, următorul mesaj:
„Dragi prieteni,
Dorim să vă mulțumim pentru eforturile și bunăvoința arătată față de noi, de situația în care ne găsim. Ne dorim, împreună cu dumneavoastră, să fim și să rămânem la fel de săritori indiferent de persoana care are nevoie de ajutor, indiferent dacă este o persoană mai cunoscută sau nu. Cei care îl cunoașteți pe Ionel (Nelu cum îl știți unii dintre dumneavoastră) Turturică sau Turturea (cum îl mai alintați), știți că a sărit întotdeauna în ajutorul celor care au apelat, indiferent de oră, vreme etc. În această perioadă, am cunoscut oameni minunați, gata să te ajute în orice situație, chiar necunoscuți care au sunat la numărul lui Adrian și au oferit sprijin unui om aflat în suferință.
VĂ MULȚUMIM!
Din spusele domnului doctor care se ocupă de caz, situația este staționară, existând totuși ceva semne care ne oferă speranță că lucrurile nu se vor complica mai mult. Dorim să vă informăm că s-au modificat iarăși condițiile de donare a plasmei, astfel că toate persoanele care au fost diagnosticate cu Covid – au un test PCR pozitiv – pot acum dona fără a mai fi nevoie și de al doilea test (cel care să ateste că persoana nu mai este pozitivă).
Dorința și rugămintea noastră este, dacă puteți și doriți, donați plasmă, nu neapărat pentru Ionel Turturică ci pentru toți bolnavii de pe ATI (indiferent de județ). Sunt persoane în jurul lui în stare mai gravă decât este el, iar ei au nevoie urgentă de plasmă. Numărul nostru de contact rămâne același: +40744761000 (Adrian).
Suntem în mâna lui Dumnezeu și EL conduce toate lucrurile. Mulțumim lui Dumnezeu pentru fiecare dintre aceste zile frumoase în care ne bucurăm de viață.
Cu drag și multă sănătate.
Familia”.
Ordinul privind aprobarea Metodologiei privind colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI, din 10 august 2020, stabilește noile cerințe pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 .
Potențialii donatori de sânge/plasmă vor fi selectați dintre persoanele care pot dovedi istoricul de infecție cu SARS-CoV-2 și dispariția riscului de transmitere a bolii prin:
– bilet de externare/scrisoare medicală în care sunt menționate diagnosticul de Covid-19 confirmat prin RT-PCR și conformarea vindecării printr-un test RT-PCR negativ Recoltare din tractul respirator superior) – poate dona l a minim 14 zile de la confirmarea vindecării;
– bilet de externare/scrisoare medicală în care sunt menționate diagnosticul de Covid-19 confirmat prin RT-PCR și în care se menționează perioada de izolare ulterioară externării pe criterii clinice și biologice – poate dona la 28 de zile de la încetarea perioadei de izolare;
– test RT-PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 și un document eliberat de direcțiile de sănătate publică județene sau a municipiului București care atestă încetarea perioadei de izolare, în condițiile în care nu a fost internat – poate dona la 28 de zile de la încetarea perioadei de izolare;
– test RT-PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat în urmă cu cel puțin 28 de zile, în condițiile în care nu a fost internat sau înscris în evidența direcțiilor de sănătate publică județene sau a municipiului București:
– rezultat pozitiv la o testare cantitativă de anticorpi neutralizați anti-SARS-CoV-2 IgG efectuată voluntar, în cazul persoanelor asimptomatice care au fost confirmate printr-untest RT-PCR pozitiv – poate dona la minim 14 zile de la efectuarea testului.
Cerințe minime pentru admiterea ca donatir vindecat de Covid-19:
– semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
– prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii;
– încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
– intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.
„Recoltarea se va realiza cu respectarea standardelor actuale din legislația națională în domeniul transfuziei sanguine pentru colectarea, testarea, prelucrarea, stocarea și distribuirea sângelui și a componentelor sanguine, respectând totodată principiul donării voluntare neremunerate și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuția și utilizarea monitorizată a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19”, menționează Ministerul Sănătății.
Plasma se administrează doar pacienților critici infectați, cu vârsta de cel puțin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescentă COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc criteriile specifice.
În România sunt 32.587 de pacienţi vindecaţi după infectarea cu noul coronavirus, iar 1.026 dintre ei sunt buzoieni. Cel puțin jumătate dintre aceștia ar putea fi eligibili pentru a dona plasmă convalescentă și a salva mulți români aflați în suferință, dar până acum doar aproximativ 2% au donat.