N-avem sange! Canicula a injumatatit numarul donatorilor

4 august 2017 | 0 comentarii |

Centrele de transfuzii fac un apel disperat la potentialii donatori, anuntand ca medicii sunt nevoiti sa amane operatiile, din cauza crizei de sange, iar vietile unor bolnavi sunt in pericol.

 

Temperaturile caniculare din ultimele zile au lasat centrele de trasfuzii fara sange. Criza de donatori, care se inregistreaza, in fiecare an, in aceasta perioada, din cauza concediilor de odihna, s-a accentuat si din cauza caniculei. O parte dintre donatori nu pot sa-si manifeste bunavoita si nu pot dona pentru ca li se face rau, din caza caniculei.

Pacientii cu traumatisme grave, cei cu leucemie, hemofolocoo sau transplantatii sunt in pericol de-si pierde vviata, din cauza crizei de sange. Bucurestiul a ajuns in situatia de a solicita sange si produse din sange nu doar de la judetele limitrofe, ci si de la Arad sau Oradea.

Medicul Doina Gosa, sefa Centrului de Transfuzii Bucuresti, a facut un apel la populatia intregii tari, sa mearga sa doneze sange la cel mai apropiat centru, fie ca acesta este din Capitala sau din alt judet. Aceasta spune ca frigiderele cu sange si produse din sange sunt goala, pentru ca s-a injumatatit numarul donatorilor, in timp ce nevoile spitalelor au ramaa constante. „Avem nevoie de sange, de donatori cu Rh negativ, de donatori cu donari repetate, de donatori la prima donare. Se amana operatii din cauza lipsei sangelui”, este apelul disperat al dr. Gosa, transmis donatorilor din intreaga tara, prin intermediul TVR.

 

Medicul spune ca, daca in general, centrul bucurestean are 270 de donatori pe zi, iar in ultima perioada numarul lor a scazut la aproximativ 180. In ultimele zile insa, din cauza caldurii, nu au putut dona decat 140-150, pentru ca celorlalti li s-a facut rau din cauza caldurii.

Spitalele din Capitala au nevoie, zilnic, de 900 de pungi de sange, iar criza actuala inseamna ca bolnavii pot pierde in orice moment lupta pentru viata. In acest context, medicii au fost rugati sa amane operatiile care nu sunt urgente.

Dr. Doina Gosa a anuntat ca se poate dona sange la oricare dintre centrele de transfuzie judetene sau la unul dintre cele patru centre din Capitala.

Medicul ii sfatuieste pe potentialii donatori ca in dimineata zilei in care s-au decis sa doneze sa manance sanatos si sa se hidrateze bine, sa bea o cana de ceai, un pahar de suc de fructe ori un iaurt, pentru a mentine stabil nivelul glucidelor din sange si a se simti bine dupa donare. O punga de sange donata poate salva trei vieti.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat ca va organiza in cursul saptamanii urmatoare o campanie prin care sa fie stimulata donarea de sange, exprimandu-si increderea ca foarte multi tineri vor raspunde apelului.

 

Nici la Buzau, unul dintre centrele pe care spitalele din Bucuresti se bazeaza, de obcei, situatia nu este mai buna. „M-au sunat de la Bucuresti, dar nici la noi situatia nu este diferita de a lor. La ora actuala, abia facem fata bevoilor spitalelor din Buzau, iar la Bucuresti putem trimite fosrte putin sange si produse din sange, desi stim ca acolo sunt 24 de spitale care solicita sange, iar multi dintre pacientii lor sunt buzoieni. Din pacate insa, o parte dintre donatorii fideli, dar si cei ocazionali, sunt plecati in vacanta. Asa ca nici caravana mobila nu ne mai este de folos. In ultimele zile, din cauza caldurii, abia am avut cativa donatori. In aceasta perioada sunt multe accidente, se fac transplanturi, iar in aceste cazuri nu se pot amana interventiile, iar transfuziile sunt vitale. Incercam sa gasim donatori, dar este extrem de greu, asa ca facem apel la toti buzoienii care pot dona, sa se prezinte la Centrul de Transfuzii, sa doneze. Am apelat si la jandarmi, la pomieri, la militari si la politisti, pentru ca ei ne-au salvat intotdeauna in situatii de criza. Dar si la ei, oamenii sunt plecati in vacanta, asa ca vom fi multumiti daca ne vor trimite, in fiecare zi, cate doi-trei donatori de la fiecare dintre aceste structuri”, a declarat pentru SanatateaBuzoiana.ro, Ariana Craciun, sefa Centrului de Transfuzii Buzau, rugandu-i pe cei care pot ajuta, in aceasta perioada de criza, sa se gandeasca ca la un moment dat si ei sau cineva apropiat lor ar piutea avea nevoie disperata de acelasi fel de ajutor.

 

Pentru a dona, o persoana trebuie sa aiba intre 20 si 60 de ani, sa cantareasca peste 50 de kilograme, sa aiba puls regulat, tensiunea arteriala intre 100 si 180 de mmHg, sa nu fi suferit interventii chirurgicale in ultimele sase luni, sa fie sub tratament pentru hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice sau boli endocrine, sa nu fi suferit de boli contagioase in ultimele sase luni si sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii. In cazul femeilor, acestea nu trebuie sa fie insarcinate, in perioada de lauzie sau la menstruatie, iar celelalte conditii sunt identice.

Pe langa multumirea ca poate salva vieti, donatorul castiga sanatate, prin faptul ca sangele sau este improspatat, iar imunitatea si rezistenta organismului sau creste la socuri (ex. accidente). Mai mult, riscul de paralizie si de accident vascular scade cu 30% in cazul donatorilor.

In plus, donatorii de sange primesc, in ziua in care doneaza, 7 tichete de masa si liber de la locul de munca sau scutire pentru studenti si militari in ziua in care doneaza.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*