Prima tranșă de Remdesivir alocat României de Comisia Europeană a ajuns în spitale

8 august 2020 | 0 comentarii |

Este a doua cea mai mare cantitate din acest medicament primit în acest moment  de o țară europeană, după Spania, potrivit datelor comunicate de Ministerul Sănătății.

 

Primele doze de Remdesivir, medicament antiviral folosit pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, au ajuns deja în spitalele de boli infecțioase în care se tratează pacienți cu forme medii şi severe ale bolii şi sunt internaţi în secţia ATI, în baza contractului semnat şi finanţat de Comisia Europeană cu compania farmaceutică producătoare.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, este vorba despre peste 6.026 de doze din acest medicament primit de România în prima tranșă şi este a doua cea mai mare cantitate după cea primită de Spania, dintr-o cantitate de 25.157 flacoane de Remdesivir (sub denumirea comercială Veklury) alocat țării noastre în cadrul contractului finanțat și semnat de Comisia Europeană cu compania farmaceutică producătoare.

Această primă tranşă este suficientă pentru tratarea a 1.200 de pacienţi, pentru tratarea fiecărui bolnav fiind necesare câte cinci flacoane. Potrivit calendarului transmis de Bruxelles, pe 11 septembrie vom primi alte 10.336 de flacoane, pentru aproximativ 2.067 de pacienţi eligibili, iar pe 9 octombrie vor ajunge în România încă 8.795 de flacoane, pentru asigurarea tratamentului a încă 1.759 de pacienţi. Ultimele două tranşe vor fi evaluate în funcţie de evoluţia epidemiologică, la 14 zile.

 

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, a explicat că „medicamentul, dacă este administrat pacientului în stare critică, reduce foarte mult simptomatologia, reduce efectul pe care îl are infecția cu SARS CoV 2 în organismul pacientului critic. Prin urmare crește calitatea vieții”, iar până în acest moment, informațiile publicate despre efectul acestui tratament indică o eficiență mult mai mare față de alte medicamente.

Medicul spune însă că „nu trebuie să uităm că orice medicament are și reacții adverse, că administrarea lui se face cu monitorizare extrem de strictă, pentru că reacțiile adverse pot fi  multiple, ca dealtfel orice medicație extrem de nouă. De aceea, administrarea lui trebuie să se facă într-un mod extrem de supravegheat”.

Managerul Institutului „Marius Nasta” atenționează totodată că datele privind numărul infectărilor zilnice, precum și al deceselor din cauza COVID-19 „nu sunt deloc confortabile”, iar acest lucru ar trebui să ducă la responsabilizarea tuturor și a dat exemplul spitalului pe care-l coordonează, unde paturile de la Terapie Intensivă sunt toate ocupate, orice pat care se eliberează la un moment dat fiind ocupat în orele imediat următoare.

 

La Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara au ajuns primele 34 de doze din acest transport, iar managerul unității medicale spune că așteaptă „ca în perioada următoare să mai primim încă 150 de asemenea flacoane, ceea ce ar asigura necesarul pentru 30 de pacienţi. Medicamentul a fost distribuit în toată ţara, dar noi am fost printre primii care l-au primit. Remdesivirul a dat rezultate foarte bune în tratamentul aplicat pacienţilor aflaţi în stare gravă, în Terapie Intensivă. Noi am administrat acest medicament, prima dată, în luna mai, unui pacient intubat şi ventilat mecanic. Până acum am avut rezultate bune. Atunci, am reuşit să obţinem medicamentul fiind cooptaţi într-un studiu internaţional. Acum, am primit medicamentul în baza contractului semnat şi finanţat de Comisia Europeană cu compania farmaceutică producătoare”, a afirmat dr. Cristian Oancea.

Livrarea medicamentului se face în depozitele companiei Unifarm, de unde sunt apoi distribuite către unităţile sanitare desemnate în cadrul ordinului ministrului sănătăţii, în funcţie de numărul de cazuri medii şi severe eligibile.

 


Adaugati un comentariu


 

*