Buzoienii, solidari cu victimele tragediei din Capitala

31 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Centrul de Transfuzii Buzau functioneaza in weekend, unde oricine doreste sa fie de ajutor poate dona sange pentru transfuziile necesare asigurarii supravietuirii victimelor incendiului.

 

arsiTragedia produsa in urma incendiului de la Clubul Colectiv din Bucuresti, vineri noapte, a mobilizat intreaga tara. Medicii celor 12 spitale din Capitala la care au ajuns cei peste 100 de raniti s-au mobilizat „ca unul”, cu totii s-au prezentat la unitatile sanitare unde lucreaza si, asa cum au declarat directorii acestor spitale, fiecare a stiut ce are de facut fara a i se spune si s-a colaborat „ceas”. Mai mult, spitalele care nu au primit raniti, au imprumutat aparate medicale celor care nu aveau suficiente si, chiar, specialistii acestor unitati medicale s-au oferit sa-si ajute colegii.

Modul in care au reactionat si au stiut sa intervina acolo unde era nevoie de ei, fara ca cineva sa le-o ceara sau sa le spuna ce sa faca, fie ca au fost medici cu notorietate, medici specialisti mai tineri sau rezidenti, asistenti medicali, infirmiere sau voluntari de la alte unitati medicale i-au impresionat chiar si pe cei mai exigenti profesori din marile spitale bucurestene. 15 persoane sunt la spitalul Floreasca, iar 13 au fost operate si au ramas la terapie intensiva. Pentru 10 dintre ele viata atarna de un fir de ata sau de o minune. Profesorul Ioan lascar, seful Sectiei Chirurgie Plastica de la Spitalul Floreasca, a spus, insa, ca o astfel de tragedie, o astfel de mobilizare responsabila „ca pe timp de razboi” si o astfel de solidaritate, nu a mai vazut de la evenimentele din 1989.

 

candele-victime-colectivAutoritatile si-au aratat la randul lor compasiunea fata de victime, au transmis condoleante victimelor si au dispus controale in toate cluburile din tara. S-au declarat 3 zile de doliu national, procurorii au declansat o ancheta penala si, probabil, cineva o sa dea socoteala pentru aceasta tragedie.

Pana atunci, insa, romanii s-au solidarizat cu victimele, s-au oferit sa ajute, au mers sa doneze sange, au aprins lumanari si flori la locul tragediei.

La Buzau, Centrul de Transfuzii si-a deschis usile si in weekend, pentru ca cei dornici sa ajute victimele sa poata dona sange. „Avem deja peste 300 de pungi cu sange disponibile. 105 pungi am recoltat numai ieri, la punctul de la Spitalul Municipal Ramnicu Sarat. Putem trimite, la nevoie, tot sangele pe care-l avem, daca ne va fi solicitat. Astazi, la Buzau,  nu s-au prezentat sa doneze decat vreo 8 persoane, dar pentru maine si-au anuntat prezenta, inca de la 8,30 dimineata, reprezentantii ISU, cei ai Prefecturii, ai Jandarmeriei si, probabil vor mai veni si buzoienii impresionati de tragedie. As apela insa la buzoieni sa incerce sa vina si dupa acest eveniment, pentru ca permanent exista bolnavi a caror viata depinde de sangele tranfuzat. Oricum, este impresionabil chiar si pentru noi sa vedem atata solidaritate si vom sta la dispozitia donatorilor atat cat va fi nevoie”, a declarat pentru SanatateaBuzoiana.ro, directorul Centrului de Transfuzii Buzau, Adriana Craciun.

 

jandarmiLa randul  lor, prefectul Buzaului – George Sava si presedintele Consiliului Judetean – Petre Emanoil Neagu au facut un apel la buzoieni sa doneze sange. „Avand in vedere tragicul eveniment petrecut in seara de 30.10.2015 in Bucuresti (…) in cadrul sedintei operative a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Buzau s-a decis, pentru sprijinirea unitatilor medicale din capitala ce au nevoie de cantitati importante de sange,deschiderea in mod exceptional a Centrului de Transfuzie Sanguina Buzau ce va functiona sambata si -duminica. Prefectul judetului Buzau, in calitate de presedinte al CJSU, face apel catre toti oamenii care pot dona sange, sa dea dovada de solidaritate, participand la aceasta actiune. Primii care vor raspunde acestui demers sunt lucratorii Ministerului Afacerilor Interne (pompieri, jandarmi, politisti)”, se mentioneaza intr-un comunicat remis de IGSU Buzau.

 

 donare 1La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, a facut un apel la buzoieni pentru a dona sange si si-a exprimat regretul fata de tragedia produsa in clubul Colectiv din Bucuresti. „Dragi buzoieni, avand in vedere tragedia petrecuta in clubul din Bucuresti, va rog, pe cei care puteti, sa mergeti si sa donati sange la Centrul de Transfuzii din Buzau, care este deschis, in mod exceptional, in acest weekend! Doresc insanatosire cat mai rapida celor care au fost raniti! Sincere condoleante familiilor victimelor!”, transmite Emanoil Neagu.

*Cei care doresc sa doneze sange este bine sa stie ca este necesar sa nu bea bauturi energizante (cola, pepsi etc.) si sa nu fumeze inaintea donarii, precum si sa nu sufere sau sa fi suferit de o boala contagioasa (hepatita, TBC, HIV, etc.).

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*