Kilogramele in plus pot reduce pana la 10 ani din speranta de viata

Persoanele supraponderale pierd, in medie, un an din speranta de viata, cele obeze trei ani, iar cele cu obezitate severa pot pierde chiar si 10 ani din viata din aceasta cauza.

 

obezitateUn studiu pornit de la de la analizarea datelor culese de la circa 4 milioane de adulti de pe patru continente, in cazul carora s-a masurat riscul mortii inainte de varsta de 70 de ani, arata ca ca excesul de greutate si obezitatea sunt asociate unui risc crescut de deces prematur. Conform datelor comunicate de cercetatori, in medie, persoanele supraponderale pierd un an din speranta de viata, iar cele cu obezitate moderata trei ani. In ceea ce priveste persoanele cu obezitate severa, acestea pierd aproximativ zece ani din speranta de viata, speranta ce scade pe masura ce numarul kilogramelor in plus se acumuleaza.

Cercetarea arata ca riscul de boli coronariene, de accidente vasculare cerebrale, de boli respiratorii si de cancer sunt crescute la persoanele supraponderale, astfel ca riscul de deces prematur creste odata cu kilogramele in exces acumulate.

 

 obezitateDe asemenea, studiul releva ca efectul obezitatii sau al excesului de greutate asupra sperantei de viata este de trei ori mai mare la barbati decat la femei.

Obezitatea, a carei prevalenta s-a dublat din 1980, a devenit un flagel la nivel mondial. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza la 1,3 miliarde numarul adultilor supraponderali din intreaga lume si la 600 de milioane numarul de obezi. 39 la suta dintre adulti  sunt supraponderali, iar 13 la suta sunt obezi.

Pentru aceste statistici, OMS se bazeaza pe indicele de masa corporala (IMC), calculat prin impartirea greutatii la patratul inaltimii.

Pentru o persoana de greutate normala, IMC este cuprins intre 18,5 si 24,9, in timp ce  o persoana supraponderala are un IMC intre 25 si 29,9, iar una obeza un IMC de 30 pana la 34,9. Obezitatea este descrisa ca fiind severa atunci cand IMC atinge sau depaseste 40.

 

bauturi acidulate obezitateIn timp ce riscul de a muri inainte de varsta de 70 de ani este de 19 la suta pentru barbati si de 11 la suta pentru femeile cu un IMC normal, acesta urca la 29,5 la suta pentru barbati si la 14,6 la suta pentru femeile moderat obeze cu IMC intre 30 si 34,9.

Rezultat al unei colaborari internationale, cercetarea se bazeaza pe analizarea a 239 de studii efectuate intre anii 1970 si 2015 asupra unui numar de 10,6 milioane de adulti din Europa, America de Nord, Australia, Noua Zeelanda si Asia.

Pentru a evita influenta unor factori precum fumatul sau existenta unor boli anterioare asupra rezultatelor, cercetatorii i-au exclus din esantion pe fumatori si pe fostii fumatori, precum si pe cei care sufereau de boli cronice. De asemenea, au fost excluse din esantion persoanele care au murit in termen de cinci ani de la debutul studiului. In final au fost prelucrate datele a 3,9 milioane de adulti.

Studiul a implicat 500 de cercetatori din peste 300 de institutii de profil din intreaga lume, aceasta colaborare fiind cea mai importanta si mai riguroasa realizata vreodata pentru a pune capat controverselor privind indicele de masa corporala si mortalitatea.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*