Un sfert dintre copiii romani de 8 ani sunt supraponderali, iar 5 la suta sunt subnutriti

Semnalul de alarma a fost tras de autoritatile medicale din Romania in urma unui studiu realizat de Institutul National de Sanatate Publica, in cadrul unui proiect coordonat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

 

copii supraponderaliIn intreaga lume si in mod special pe continentul european, prevalenta obezitatii la copii este in crestere, consecintele acestei afectiuni putand fi, conform specialistilor, boli cardiovasculare boli cardiovasculare si diabet de tip II, probleme ortopedice si tulburari mintale, rezultate slabe la scoala si o scadere a stimei fata de sine. In 30 de ani, din 1980 pana in 2010, prevalenta obezitatii la copii s-a triplat, aceasta fiind una din principalele cauze pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis sa demareze un proiect la nivel european, de supraveghere a obezitatii in randul copiilor. Ministerul Sanatatii din Romania si-a exprimat disponibilitatea de a participa la acest proiect, o prima actiune in acest sens fiind realizarera unui studiu cu privire la prevalenta supraponderabilitatii si obezitatii la copiii din categoria de varsta de 8 ani. Studiul a fost efectuat de Institutul National de Sanatate Publica pe un esantion de 207 scoli alese aleatoriu, atat din mediul urban cat si din mediul rural, numarul de baieti si fete inclusi in studiu fiind aproximativ egal, proportia fiind echilibrata si in ceea ce priveste copiii din mediul rural si cei din urban.

 

copii subnutritiConcluzia a fost ca, in general, copiii romani sunt normoponderali, insa un sfert dintre acestia sunt supraponderali, in timp ce 5 la suta sufera de subnutritie. Astfel, 26,75 la suta dintre copiii inclusi in studiu au o greutate peste limita normala pentru varsta lor, iar prevalenta obezitatii este de 11,6 la suta.

La nivel european, prevalenta supraponderalitatii, inclusiv obezitatea, la grupa de varsta de 8 ani a variat intre 19,3 la suta  si 49 la suta la baieti si 18,4 la suta si 42,5 la suta la fete. Prevalenta subnutritiei, inclusiv cea severa, in tarile europene, este in general sub 2,5 la suta, in timp ce in Romania, 5 la suta dintre copiii inclusi in studiu sunt subnutriti, iar 1 la suta sufera de malnutritie severa.

Tot in Romania, procentul de fete normoponderale este de 71,1 la suta, cu 5,9 la suta mai mare fata de procentul de baieti normoponderali, care este de 65,2 la suta. In acelasi timp, prevalenta supraponderalitatii si obezitatii la baieti este de 29,8 la suta, cu 6,1 la suta  mai mare decat la fete. Prevalenta obezitatii la baietii de 8 ani din Romania este de 15,03 la suta este cu 6,79  la suta mai mare fata de prevalenta obezitatii la fetele de aceeasi varsta, care este de 8,24 la suta.

 

copil obezPrevalenta subnutritiei severe nu difera semnificativ in functie de gradul de urbanizare, mai arata studiul efectuat in Romania. Ceva mai mare este in mediul rural, respectiv, de 6,1 la suta, fata de mediul urban, unde prevalenta este de 4,2 la suta, in timp ce in mediul semiurban se inregistreaza 3,8 la suta.

In functie de mediul de rezidenta, prevalenta supraponderalitatii si obezitatii la nivel national este de 31,6 la suta in mediul urban si 21,7 la suta in mediul rural. Cea mai ridicata prevalenta a obezitatii la copiii cu varste pana la 8 ani din Romania s-a inregistrat in mediul urban –13,15 la suta, urmata de cea din mediul rural – 10,18 la suta si semiurban – 9,85 la suta.

Studiul a fost efectuat timp de trei saptamani, in luna mai a anului trecut, iar rezultatele sale vor fi incluse in baza de date a Biroului Regional pentru nutritie, obezitate si activitate fizica al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

 



Comentarii (1)

  1. Nelu Baicoianu spune:

    Datorita alimentatiei nesanatoase si a conditiilor precare de viata s-a ajuns aici. Eu cred ca va fi si mai rau. Sistemul de sanatate este la pamant definitiv. Nu stiu ce ne-ar mai putea ajuta.

Adaugati un comentariu


 

*