Dezbatere publica pe tema noului program de distribuire a fructelor in scoli

Acesta se vrea o alternativa mai sanatoasa la deja cunoscutul program „Cornul si laptele” si urmeaza sa fie pus in aplicare incepand cu anul scolar urmator.

 

Autoritatile nu renunta la ideea implementarii unei variante mai sanatoase a programului „Cornul si laptele”, lansata in toamna anului trecut de fostul ministrul al Agiculuturii din Guvernul Ciolos, Achim Irimescu. Desi laudata la acel momant, despre respectiva initiativa nu s-a mai auzit nimic dupa alegerile din 11 decembrie, noul ministrul al Agriculturii evidentiindu-se doar printr-o serie de declaratii aiuristice, abundand de umor involuntar si care au facut deliciul publicului.

Problema a revenit in actualitate in ziua ce a urmat demisiei pe care seful de la Agricultura si-a dat-o impreuna cu ceilalti colegi de cabinet, ministerul de resort anuntand organizarea unei dezbateri publice pe tema noului program care ar urma sa fie pus in aplicare peste cateva luni, odata cu inceperea noului an scolar.

Programul este unul mai complex decat cele derulate pana acum, incluzand pe langa distribuirea de fructe, legume, lapte si produse lacatate in scoli, si o componenta educativa, pentru a induce elevilor din scoli si gradinite un stil de viata mai sanatos.

 

Copiii de azi fiind considerati „consumatorii de maine”, programul urmareste formarea de obiceiuri alimentare sanatoase, bazate pe consumul de produse proaspete si reapropierea de mediul rural, care constituie sursa produselor naturale consumate. Decizia de implementare a acestui nou program vine si pe fondul cresterii ingrijoratoare a fenomenului de obezitate infantila si al afectiunilor de sanatate conexe, alimentatia sanatoasas si un stil de viata echilibrat fiind doua concepte cu care copiii trebuie familiarizati inca de la gradinita.

Acest program reprezinta un adevarat instrument de promovare a educatiei pentru sanatate, iar masurile educative, sub diverse forme, pot contribui la o mai buna constientizare din partea copiilor despre beneficiile consumului de produse proaspete, despre gustul si varietatea produselor agricole si nu in ultimul rand, conecteaza copiii cu mediul rural, cu originea produselor pe care le consuma”, sustin reprezentantii MADR, intr-un comunicat remis presei.

 

Pentru implementarea noului program este insa nevoie si de implicarea unor specialisti din alte domenii decat cele care tin de Ministerul Agriculturii, asa ca, in perioada urmatoare, se va organiza o dezbatere la care sunt invitati reprezentanti ai organizatiilor societatii civile, nutritionisti, asociatii ale parintilor, specisalisti in santate si cadre didactice.

In acelasi comunicat se precizeaza ca organizatiile si persoanele interesate sa participe la dezbatere trebuie sa isi exprime aceasta intentie pana la data de 22 iunie, ora 14.00, printr-un e-mail, la una dintre adresele irina.georgescu@madr.ro sau vasile.dreve@madr.ro, ori sunand la unul din numerele de telefon 021/3078540 sau 021/3072492, pana la data respectiva.

Este prima dezbatere publica pe aceasta tema, care are loc de la momentul lansarii acestei initiative, data exacta la care vor avea loc discutiile urmand a fi comunicata ulterior.

 


Adaugati un comentariu


 

*