Concurs in scoli, pentru promovarea alimentatiei sanatoase

8 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Competitia constituie o provocare atat pentru elevi, cat si pentru cadrele didactice, constand in derularea unor programe educationale in cadrul carora sunt promovate beneficiile unei alimentatii sanatoase, din care sa nu lipseasca fructele, legumele si sucurile naturale.

 

copii fructeRomania a fost inclusa intr-un program educational, alaturi de Cehia, Lituania, Polonia si Slovacia, ce isi propune promovarea alimentatiei sanatoase in randul elevilor din invatamantul primar. In acest scop se va desfasura un concurs educational, in cadrul caruia copiii vor afla care sunt beneficiile consumului de fructe, legume si sucuri naturale, precum si cele ale unei alimentatii echilibrate.

Initiatoarea acestui proiect a fost Polonia, prin Asociatia Poloneza a Producatorilor de Suc, un ONG care reuneste producatorii polonezi de sucuri, nectaruri si bauturi naturale. In colaborare cu Fondul pentru Promovarea Fructelor si Legumelor, acestia au pus la punct proiectul, pentru care au obtinut o finantare eruropeana in vederea derularii lui in cele cinci tari mentionate. Concursul „Mousse si suc – aici sunt vitaminele istete!” va fi lansat in cursul acestei luni, fiind deschis tuturor scolilor primare din Romania si din celelalte patru tari participante. In acest scop, a fost lansat un site dedicat programului, unde scolile si profesorii care doresc sa participe se pot inscrie si de unde vor obtine, ulterior, materialele educationale si fisele de activitati pregatite pentru a fi sustinute in clase, obiectivul fiind acela de a incuraja activitatile educationale interactive care sa promoveze beneficiile consumului zilnic de legume si fructe in randul copiilor din scolile primare.

 

copii fructeIn cadrul programului, cadrele didactice  vor realiza, impreuna cu elevii, activitati educative, folosind materialele didactice elaborate de expertii implicati in program, lector universitar dr. Antoaneta Firuta Tacea, din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei si dr. Serban Damian, medic de familie si nutritionist. Profesorii vor putea descarca materialele educationale si fisele de activitati pregatite pentru a fi sustinute in clase, care cuprind informatii atat despre ideea unei alimentatii echilibrate, cat si despre sucuri si mousse-uri, insa vor putea accesa si cateva exemple de postere disponibile pe site-ul campaniei. Acestia vor sustine cursuri sau ore tematice pentru a-i ajuta pe copii sa descopere beneficiile consumului de fructe si legume, rolul vitaminelor si mineralelor in alimentatie, piramida alimentatiei sanatoase si recomandarile nutritionale, importanta unui mic dejun echilibrat si tipurile de produse care pot fi obtinute din fructe si legume. In scolile care se vor inscrie la concurs, elevii vor primii sarcina de a realiza un film sau unui proiect artistic care sa prezinte proprietatile sucurilor si mousse-urilor, pe baza informatilor oferite de profesorii indrumatori.

 

fructeToate lucrarile vor fi prezentate pe site-ul campaniei, vor fi jurizate, iar in final va fi intocmit un clasament. Premiul cel mare pus in joc consta intr-o tabla interactiva, care va fi oferita scolii clasate pe primul loc, urmand ca unitatile de invatamant de pe locurile doi si trei sa fie premiate cu cate un proiector. Elevii scolilor de pe locurile partru si cinci vor primi fiecare cate o tabla magnetica. premii individuale urmand a primi si elevii celorlalte scoli clasate pe locurile superioare.

In lispa unor ore de educatie pentru Sanatate pe care autoritatile tot promit ca le vor introduce in programa scolara, dar care sunt predate in prezent doar sporadic, in cursul orelor de dirigentie, un astfel de program care sa ii informeze pe copii de la varste fragede despre beneficiile consumului de fructe si legume si ale unei alimentatii sanatoase, in general, este bine venit, stimulandu-le totodata si capacitatea creatoare, prin realizarea materialelor bazate pe informatiile acumulate in acest sens.

 


Adaugati un comentariu


 

*