Alimente si bauturi recomandate pentru perioada verii
Ca urmare a temperaturilor ridicate, corpul elimina prin transpiratie o cantitate importanta de vitamine si saruri minerale, iar pentru evitarea aparitiei unui dezechilibru se recomanda consumul unor alimente bogate in vitamine.
In timpul verii, organismul uman consuma un mai multa energie, in comparatie cu restul anului, iar din aceasta cauza corpul are nevoie de un plus de vitamine si minerale, care sa restabileasca echilibrul.
Legumele si sucurile naturale sunt cele mai bune surse de suplinire a acestor pierderi, asa ca, o atentie sporita la meniul zilnic, din care sa nu lipseasca legumele si fructele de sezon, asigura necesarul de nutrienti atat de important organismului.
Cu un nivel caloric redus, rosiile contin cantitati importante de vitamina C si A, cat si saruri minerale precum fier, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, iod. De asemenea, cu o compoziţie de 95 la suta apa, castravetii reprezinta surse excelente de vitamine, precum cele din complexul B (B3, B9 si B6), cat si vitaminele A si E, dar si enzime benefice digestiei. Salatele crude, simple sau combinate, in care adaugam marar si patrunjel din abundenta sunt nu doar gustoase si racoritoare, ci sunt si un adevarat izvor de vitamine, minerale si energie. Din orice legume se pot obtine si sucuri excelente, cu un rol important i detoxifiere si hidratare. Sucurile de legume sunt versatile si ofera posibilitatea de a fi combinate dupa preferinta. Un suc delicios poate fi preparat din morcovi, rosii, spanac sau sparanghel si salata verde. Dupa preferinte si pentru un plus de gust, se poate adauga un mar mic.
Cu un continut redus de alcool, berea poate contribui nu doar la o buna hidratare a organismului, in completarea consumului de apa, dar poate aduce organismului si o parte din vitaminele necesare mentinerii in forma – important este sa nu fie consumata in exces.
Fiind fabricata doar din ingrediente naturale – cereale, hamei, drojdie de bere si apa, berea pastreaza o parte importanta din proprietatile acestora. Pe langa fibrele provenite din cereale si antioxidantii cedati de hamei, berea are si un continut important de vitamine, in principal cele apartinand complexului B – B3, B2, B6, B9. Astfel, in completarea unei diete echilibrate pe timpul verii, berea poate fi consumata zilnic, de persoanele sanatoase, intr-o cantitate moderata, echivaland cu maxim 660 de mililitri pe zi pentru barbati si 330 de mililitri pe zi pentru femei.
In topul celor mai apreciate bauturi pe timpul verii raman insa sucurile naturale din fructe. Astfel, fructe care contin o cantitate mare de apa, cum sunt pepenele rosu, pepenele galben, zmeura, capsunele, afinele, ciresele, zmeura, caisele si piersicile se pot transforma in sucuri cu un gust delicios, care pe deasupra aduc organismului un aport important de vitamine, precum vitaminele A, C, D si E, cat si vitamina B6.
Pepenele rosu este fructul – vedeta al verii. Pe langa savoarea specifica si faptul ca are foarte putine calorii, acesta contine 90% apa, esentiala pentru hidratare si pentru detoxifierea organismului.
Limonada este, si ea, o bautura senzationala pe timp de vara Pe langa faptul ca este racoritoare si energizanta, actioneaza eficient asupra ficatului, ajutandu-l sa se curete de toxine si grasimi. Se prepara din lamai proaspete, iar pentru indulcire se foloseste o cantitate mica de miere, nu de zahar. Pentru un plus de gust se pot adauga cateva frunzulite de menta sau felii de lime.