Ce spun culorile despre calitatile nutritive ale alimentelor naturale

16 aprilie 2016 | 0 comentarii |

Deseori, in fata tarabelor cu fructe si legume suntem tentati sa le alegem pe cele care au o anumita culoare, fie din considerente estetice, fie pentru ca avem convingerea ca sunt cele mai santoase.

 

ouaEste un fapt dovedit ca morcovii portocalii atrag mai repede atentia pe tarabe decat cei galbeni, ouale rosii sunt preferate in defavoarea celor albe, iar ardeii rosii sunt preferati celor verzi.

Nutritionistii au analizat mai multe alimente naturale care fac parte din aceeasi categorie dar au culori diferite, incercand sa stabileasca daca cele preferate de consumatori in special datorita culorilor au un continut mai bogat de vitamine si minerale decat cele mai putin atractive pentru ochiul consumatorilor.

In ceea ce priveste ouale, s-a stabilit ca un ou cu coaja rosiatica spune foarte putine lucruri despre calitatile sale nutritive si mai multe despre culoarea gainii care l-a ouat. Astfel, gainile albe fac oua de aceeasi culoare, pe cand cele pestrite le fac pe cele de culoare mai inchisa. Nutritionistii nu au descoperit pana acum diferente notabile intre un tip de ou de gaina si celalalt, cu toate ca majoritatea consumatorilor sunt inclinati sa aleaga mai degraba ouale rosii, nu pe cele albe.

 

ardeiIn cazul ardeilor, cei rosii sunt şi preferati celor verzi, in special din cauza faptului ca acestia din urma lasa impresia ca nu sunt copti suficient. Specialistii spun ca cea care mascheaza pigmentul in cazul ardeilor verzi pana la maturizarea acestora este clorofila, care capata culoarea rosie la maturizarea legumei. Ardeii verzi sunt in mod obisnuit mai ieftini si sunt mai putini hranitori pentru simplul fapt ca nu au ajuns inca la maturitate.

Morcovii portocalii atrag mai mult atentia decat cei galbeni, insa unii nu sunt in mod necesar mai bogati in vitamine si mai sanatosi decat ceilalti. Diferenta sta in tipurile de antioxodanti pe care ii contin. Astfel, morcovii portocalii au niveluri mari de beta-caroten, un antioxidant important pentru mentinerea unei vederi sanatoase, in timp ce morcovii galbeni au luteina, care se presupune ca previne cancerul, dar care mentine si sanatatea oculara. Morcovii purpurii sunt bogati in antocianina, antioxidant care previne bolile de inima. Asa ca cel mai bine ar fi sa-i consumam pe toti…

 

cartofiCeapa galbena are o aroma mai usoara si devine mai dulce cand este gatita, iar cea alba are un gust mai intens, insa nu exista diferente nutritionale sau de alt tip intre ele.

Cartofii mai inchisi la culoare au mai mult amidon decat ceilalti, iar amidonul ii face mai pufosi atunci cand sunt preparati. Cei rosii au mai putin amidon si mai mult zahar, o textura mai dura comparativ cu cei negri, ceea ce ii face ideali pentru prajit. Atat cartofii cu coaja mai inchisa, cat si cei rosii sunt relativ egali din punct de vedere al continutului de vitamine, cu mentiunea ca cei negri au o cantitate dubla de vitamina B6, pe care organismul o utilizeaza pentru a produce proteine.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*