Cum ar putea influența Brexit-ul mortalitatea din cauze cardiovasculare

1 februarie 2019 | 0 comentarii |

Specialiștii britanici se așteaptă la o creștere a mortalității din cauza bolilor de inimă în rândul britanicilor, după ce țara lor va ieși definitiv din Uniunea Europeană.

 

Un grup de cercetători britanici susține că ieșirea Mari Britanii din Uniunea Europeană trebuie să se facă păstrând în continuare unele legături cu comunitatea europeană în baza unui acord între cele două părți.

Ruperea definitivă a relațiilor, spun aceștia, ar putea duce la o creștere a mortalității din cauze cardiovasculare în rândul cetățenilor britanici.

Conform unui articol publicat pe această temă în versiunea online a publicației British Medical Journal, în următorii 10 ani după ieșirea din Uniunea Europeană, Mare Britanie s-a putea confrunta cu o creștere a numărului de cardiopatii și alte boli cerebro-vaculare, care ar putea duce la decesul a circa 12.400 de cetățeni britanici.

Studiul, realizat de cercetători din cadrul universităţii Imperial College din Londra, justifică această estimare a creşterii numărului de decese provocate de aceste patologii prin scăderea consumului de fructe şi legume din alimentaţia britanicilor, determinată de o escaladare a preţurilor, după Brexit.

Autorii studiului își argumentează teoria pornind de la faptul că aproximativ 84% dintre fructele consumate în Marea Britanie în 2017, ca si 48% dintre legume, au provenit din import. Odată cu Brexit-ul, costul tranzacţiilor cu legume și fructe va creşte considerabil dacă nu se va încheia un acord pentru continuarea relațiilor comerciale cu țările din care sunt importate acestea.

 

Cercetătorii au analizat patru posibile scenarii şi au concluzionat că cea mai dăunătore ar fi o ieşire a Marii Britanii din UE fără un acord, care ar avea o consecință nefastă asupra sănătății populației și ar genera peste 12.000 de decese din cauze cardiovasculare în următorul deceniu.

Calculele au demonstrat că o ieşire abruptă din blocul comunitar ar provoca o escaladare a preţurilor la produsele de import. Astfel, prețul pentru un kilogram de banane ar creşte cu 17%, prețul la citrice ar crește cu 14 %, iar cel al tomatelor, cu aproape 15%. Aceasta, în condițiile în care consumul de fructe şi legume în rândul britanicilor se află deja sub media recomandată, iar după „divorţul” de UE procentul s-ar putea reduce şi mai mult.

În prezent, britanicii consumă cu 11,4% mai puţine fructe şi cu 9% mai puţine legume decât recomandă nutriționiștii, iar reducerea importurilor ar duce la o creştere de aproximativ 2% a numărului deceselor (12.000), ca urmare a alimentației necorespunzătoare. „Guvernul britanic ar trebui să ia serios în considerare consecinţele asupra sănătăţii populaţiei, la viitoarele negocieri privind Brexit-ul, în special consecinţele determinate de schimbările alimentare”, avertizează cercetătorii, în încheierea articolului.

 


Adaugati un comentariu


 

*