Românii au prins gustul alimentelor sănătoase

21 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Datele statistice indică o creștere a consumului de produse de origine vegetală, fructele și legumele având o pondere importantă în meniul zilnic.

 

Campaniile de informare intense desfășurate în ultimii ani de medici, dar și de ONG-urile din domeniul protecției consumatorilor, precum și alertele permanente privind incidența ridicată a unor boli cauzate de alimentație par să fi schimbat comportamentul românilor privind stilul de viață, cel puțin despre alimentație.

Institutul Național de Statistică (INS) a dat publicității rezultatele unei cercetări referitoare la disponibilitățile de consum ale populației din România în anul 2018, raportul indicând o creștere a predilecției românilor către o alimentație mai sănătoasă.

Astfel, consumul mediu net pe cap de locuitor în 2018 a fost de 60,1% produse de origine vegetală și de 39,9% produse de origine animală. Cele mai mari ponderi în consumul mediu zilnic le-au avut laptele și produsele lactate – 30,6%, urmate de legume și produsele pe bază de legume – 17%. Pe locul al treilea se află cerealele și produsele din cereale cu o pondere de 16,1% din consumul zilnic, în timp ce fructele și produsele din fructe au avut o pondere de 10,6%. În top rămân însă cartofii, cu o pondere zilnică de consum de 9,5%, în timp ce carnea și produsele din carne reprezintă ultima categorie enumerată de raportul INS, cu o pondere de 7,2%. Cele șase categorii de alimente enumerate au reprezentat, în 2018, peste 90% din produsele incluse în consumul mediu zilnic pe cap de locuitor.

 

Cercetarea mai indică faptul că românii au mâncat mai mult în 2018, media zilnică de alimente fiind de 2,31 de kilograme, cu 85 de grame mai mult decât în 2017. Din cantitatea zilnică de alimente, 1,39 kilograme au fost alimente de origine vegetală și 924 de grame alimente de origine animală.

Consumul zilnic de alimente de origine vegetală a crescut cu 57 de grame față de anul 2017, în timp ce consumul de alimente de origine animală a crescut cu doar 28 de grame.

Raportul INS mai arată că, în 2018, consumul mediu zilnic de calorii pe cap de locuitor poate fi considerat echilibrat. Astfel, proporţia caloriilor provenite din proteine în consumul mediu zilnic a fost de 13,6%, peste media recomandată. Tot puțin peste medie s-a situat și consumul mediu zilnic de calorii provenite din lipide, care a fost de 30,9%, în timp ce consumul de calorii din glucide a fost de 55,5%, sub media recomandată.

Consumul mediu anual de cereale şi produse din cereale a înregistrat o scădere de 2,8 kilograme pe cap de locuitpr, în timp ce consumul mediu anual de legume, produse din legume leguminoase boabe şi pepeni, a înregistrat o creştere, de 14,4 kilograme, faţă de 2017.

 

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la tomate (+3,8 kg), ceapă uscată (+2,8 kg), varză (+1,9 kg), leguminoase boabe (+1,7 kg), pepeni (+1,3 kg), alte legume (+1,3 kg), rădăcinoase comestibile (+1,1 kg), castraveţi (+0,8 kg), ardei (+0,7 kg) şi usturoi uscat (+0,1 kg). Totodată, s-au înregistrat scăderi ale consumurilor medii anuale, pe locuitor la mazăre verde (-0,7 kg) şi fasole verde (-0,4 kg). Și consumul mediu anual de fructe şi produse din fructe a crescut cu 14,7 kilograme în 2018, comparativ cu anul precedent, în principal datorită creşterii consumului mediu anual de mere (+5,4 kg), prune (+2,3 kg), diverse fructe indigene (+2,0 kg), cireşe-vişine (+1,7 kg) şi struguri (+0,6 kg). Scăderi ale consumului mediu anual pe locuitor s-au înregistrat la piersici-nectarine (-1,2 kg). La categoria fructe meridionale şi exotice, faţă de anul precedent s-au înregistrat creşteri la consumul mediu anual, pe locuitor, cu 3,9 kilograme.

În ceea ce priveşte consumul mediu anual de zahăr şi produse din zahăr pe cap de locuitor, acesta a scăzut cu 0,3 kilograme în anul 2018, iar consumul mediu anual de grăsimi vegetale a scăzut, de asemenea, comparativ cu anul precedent.

S-au înregistrat creşteri ale consumurilor medii anuale, la carne şi produse din carne de porcine (+2,2 kg), de pasăre (+2,0 kg), de bovine (+0,3 kg) şi la alte feluri de carne (+1,0 kg). Scăderi s-au înregistrat la consumul mediu anual, de organe comestibile (-0,2 kg) şi la cel de carne şi produse din carne de ovine – caprine (-0,1 kg). Consumul mediu anual de peşte şi produse din peşte a crescut cu 0,4 kilograme faţă de anul 2017.

 


Adaugati un comentariu


 

*