Dr. Dana Marinescu: secretul unui post al Paștelui ușor constă în echilibru și moderație

27 februarie 2023 | 0 comentarii |

Șefa secției Diabet, Nutriție și Boli metabolice din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău spune că alimentația din această perioadă trebuie să stea sub semnul echilibrului și să fie variată.

 

Dr Dana Marinescu

A început, astăzi, cel mai lung și mai aspru post de peste an, iar dr. Dana Gabriela Marinescu, medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice în cadrul SJU Buzău atrage atenția că, atât postul Paștelui, care începe astăzi, 27 februarie, și are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului, care va avea loc pe 16 aprilie, poate fi o perioadă delicată pentru organismul celor care respectă tradiția.

Având în vedere că în post se limitează aportul de carne, ouă, lapte, pește (mai rar),cele mai frecvente deficite apar în randul constituenților acestora – aminoacizii esențiali, vitaminele din grupul B, vitamina D pe care o luam din pește și din ouă. Lyzina, methionina, triptofanul, treonina sunt câteva exemple de aminoacizi esențiali care pot lipsi din alimentatia de post. Consumând soia, tofu, linte, nuci, semințe, quinoa și cereale putem suplini însă aceste deficite. Incluzând în alimentație nuci, semințe de in, de chia sau de cânepă putem recupera din acizii omega 3 și 6 pe care îi pierdem prin eliminarea unor alimente, în perioada postului”, spune medicul diabetolog.

În același timp, dr. Dana Marinescu atrage atenția că postul „nu e pentru toată lumea”, existând categorii de persoane cărora nu li se recomandă să țină un regim atât de strict în perioada următoare, în aceste categorii fiind incluse gravidele și mamele care alăptează, îa căror alimentație nu trebuie să fie lipsită de nutrienți, sau persoanele cu anumite boli cronice.

 

În ceea ce priveste vitaminele și mineralele, medicul diabetolog amintește că numeroase studii au arătat că „aportul de vitamine din grupul B, mai ales B2 –riboflavina și B 12 – ciancobalamina scade. De asemenea atenția trebuie îndreptată spre deficitul de vitamina D, iod, calciu, zinc, fier. Vitaminele B pot fi suplinite prin suplimente ,murături și drojdie. Surse vegetale excelente de fier sunt legumele verzi, nucile, semințele de chia. Fasolea și nucile conțin zinc, iar calciu găsim în conopida, broccoli, varza, spanac, tofu. Cartofii, afinele, sarea iodată ne furnizează iodul de care avem mare nevoie, iar pentru vitamina D ar trebui folosite suplimente și o expunere la soare cel putin 15 minute pe zi”.

În același timp, în cazul copiilor și adolescenților, dr. Marinescu recomandă doar câteva zile de post, întrucât fiind în creștere, aceștia au nevoie de hrană adecvată, iar un post prelungit le-ar putea afecta dezvoltarea normală. De asemenea, pacienții care suferă de tuberculoză, diabet și boli metabolice, anemii, boli psihice, dar și persoanele în vârstă ar trebui să postească maxim 5 zile, pentru a evita problemele ce pot apărea pe fondul unei alimentații cu carențe nutriționale, dar „asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni”, subliniază medicul.

 

Dr Dana Marinescu

Cheia unei alimentații de post sănătoase este echilibrul și varietatea, iar trufandalele de primăvară, care au început să inunde piețele, pot aduce numeroase beneficii organismului, în această perioadă, mai spune medicul diabetolog. „Există un avantaj dovedit clar, prin studii de specialitate, în ceea ce priveşte regimul vegetarian sau perioadele de post. Alimentele de origine vegetală contribuie la modificarea mediului intern spre latura alcalină, care stimulează procesele de imunitate. Este un lucru foarte bun pentru că întăreşte capacitatea corpului de a lupta cu orice boală. Din acest motiv, în icio situație nu sunt recomandate regimurile drastice, care conţin doar proteine. Un alt efect benefic al regimului vegetarian asupra organismului este faptul că supunem organismul unui efort mai mic la digestie. Iar fibrele consumate sunt bune pentru detoxifierea organismului şi diminuează riscul apariţiei unor afecţiuni cum ar fi hipercolesterolemia, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială şi cancerul de colon. De asemenea, regimul poate ajuta şi cu afecţiunile cardio-vasculare, prin consumul mare de legume şi fructe, care conţin o cantitate mare de antioxidanţi”, explică dr. Dana Marinescu.

 

Pe scurt, un regim vegetarian, are riscuri şi beneficii:

* Scăderea riscului de diabet tip 2 şi obezitate;

* Scăderea apariţiei mortalităţii prin cardiopatie ischemică;

* Scăderea riscului pentru diverse cancere;

* Creşterea riscului de anemie, prin deficitul de fier şi de vitamina B12;

* Creşterea riscului de osteoporoză, prin deficitul de calciu şi vitamina D;

* Creşterea riscului de hipotiroie, prin deficitul de iod.

 

Pentru a suplini aportul de proteine din carne, medicul diabetolog spune că există o serie de surse vegetale complete de proteine (care conțin toți cei 9 aminoacizi esentiali). „Hrișca, quinoa sau soia sunt exemple de alimente bogate în proteine. Poți combina și mai multe surse de proteine incomplete, pentru a obține una completă: cereale integrale (orez brun, cușcuș, pâine din faină integrală), plus fasole, mazăre, linte, năut sau semințe și nuci combinate cu fasole, mazăre, linte, năut. Prin urmare, un prânz compus din humus pe pâine integrală, cu o salată de fasole și ulei de in presat la rece va aduce aportul sănătos de proteine și aminoacizi esențiali de care are nevoie organismulpentru ziua respectivă”, detaliază dr. Dana Marinescu.

În timpul postului trebuie să facem tot posibilul pentru a avea o dieta echilibrată, iar sfatul medicului este să mizăm pe varietate, incluzând fructe, legume și leguminoase, cereale, nuci și semințe. „Pentru a oferi orgamismului nutrienții necesari în timpul postului asigurați-vă că includeți în dieta dumneavoastră legume -2 ½ căni pe zi, fructe -2 cani pe zi, cereale -180g pe zi, alimente bogate în proteine – 85 gr pe zi, uleiuri vegetale -27 gr pe zi. Prin urmare, bine echilibrată, alimentația de post poate asigura toți nutrienții de care avem nevoie”, subliniază specialistul în diabet, nutriție și boli metabolice.

 

Dr. Dana Marinescu atrage însă atenția că nu toate produsele considerate a fi de post sunt benefice, făcând referire în mod special la preparatele din comerț care nu de puține ori s-au dovedit chiar periculoase, mai ales pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni cronice.

„Eu recomand evitarea preparatelor de post din comerț, pentru că nu le cunoaștem calitatea nutrițională. Sunt de evitat covrigeii de post, foietajul de post, cremurștii și pateul vegetal, pentru că sunt bogate caloric în aditivi și coloranți alimentari. Atenție și la produsele din soia, care au o mare cantitate de proteine vegetale, dar și o mare cantitate de grăsimi vegetale și nu sunt indicate tuturor! Totodată, este un fitoestrogen contraindicat în cantități mari femeilor cu patologii de sân și ginecologice”, a atras atenția, medicul.

De evitat este și folosirea uleiului în exces, dar și a margarinei care, chiar dacă este de origine vegetală trece printr-un proces chimic de hidrogenare și este amestecată uneori și cu grăsimi de origine animală.

 

Iar la masa Sfintelor Paști care, conform tradiției, abundă în alimente greu digerabile, medicul recomandă tot cumpătare, pentru că după șase săptămâni de post, excesele alimentare pot fi periculoase chaiar și pentru oamenii săntoși. „Pentru că Postul Paștelui durează foarte mult, este posibil să exageram cu mâncarea la masa de Paște. Pentru a evita însă problemele digestive ar trebui să ținem cont de o serie de sfaturi și trucuri, astfel încât să ne bucuram de sărbatori frumoase și liniștite în familie: să împărțim alimentele consistente, hipercalorice, în mai multe mese; să nu amestecăm prea multe preparate la aceeași masă; să evităm ouăle cu maioneză, salata de boeuf, alcoolul; să nu mâncăm dulcele imediat – cozonac, pască, ciocolată – să așteptăm câteva ore după masă. Friptura de miel este destul de indigestă, așa că ar fi bine să nu o «asortăm» cu cartofi prăjiți, orez sau paste. În schimb, putem folosi ca garnitură o salată de crudități, murături în saramură sau stufat. Și nu în ultimul rând să profităm de verdețurile de primăvară, să ajutam digestia, după masă, cu un ceai digestiv (de anason, de ghimbir, ceai verde). Pentru cei cu o bilă leneșă sau alte probleme digestive, este recomandat ca, înainte de masa de Paște, să-și administreze un comprimat care stimulează secreția și excreția de bilă sau ceai / tinctură de anghinare, cicoare, sunătoare sau păpădie”, concluzionează medicul.

 


Adaugati un comentariu


 

*