Detoxifierea organismului după Sărbători

4 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Medicii spun că avem nevoie de o cură de detoxifiere dar și de mișcare, pentru a ne simți din nou plini de energie și cu o capacitate mai mare de concentrare.

 

Au trecut Craciunul și Anul Nou, iar după Bobotează și Sfântul Ion viața revine, încet, încet, la normalitate. Sărbătorile de iarnă au adus bucurie, luminițe colorate și cadouri, dar și meniuri bogate în grăsimi, proteine și zahăr, băuturi alcoolice și sedentarism. Ne-am simțit bine, ne-am bucurat de prezența celor dragi, dar parcă ceva ciudat se petrece acum cu organismul nostru. Nu mai avem energie, chef de viață, poate nici poftă de muncă.

Vacanța s-a terminat, revenim la serviciu sau reîncepem școala, dar mulți dintre noi ne simțim obosiți, ne este somn mai tot timpul, avem dureri de cap frecvente și stări de iritabilitate. Care este cauza acestor stări? Ce-i de făcut?

Medicii ne spun că, așa cum înainte de sărbători am făcut curățenie generală în casă, acum trebuie să ne curățăm acum organismul, este momentul să începem să reparăm micile „dezastre”.

 

Dr. Karmencita Pricop

Meniurile de Crăciun și de Anul Nou, suprasaturate în grăsimi, proteine și zahăr, au îngreunat digestia și au obosit întregul organism, ne atrag atenția, medicii. Este momentul pentru introducerea, în dieta familiei, măcar pentru o perioadă, a unui alt tip de alimentație. „În primul rând este bine să se renunțe la alcool, cafea și la mâncărurile grase, cu sosuri grele sau care conțin carne de porc. De asemenea, vor fi evitate prăjelile, făinoasele și dulciurile. Se va consuma doar pește slab, gătit la aburi sau pe gratar. În meniul zilnic vor fi reintroduse supele de legume și mai ales ciorba de varză a bunicii, care constituie remedii excelente pentru organism. Se vor consuma salate, fructe și legume proaspete, sucuri naturale (de preferință din fructe și legume autohtone: mere, pere, morcovi, sfeclă roșie), îndulcite cu miere. Se va consuma multă apă, eventual cu un strop de lămâie. O metodă eficientă, naturală și la îndemâna oricui, cu rol în detoxifierea ficatului și stimularea secreției biliare constă în consumul ceaiurilor de sunătoare, păpădie, anghinare sau gălbenele”, recomandă dr. Karmencita Pricop, medic primar medicină internă.

 

Așadar, este momentul să punem accent pe sănătatea pe care ne-o oferă cu dărnicie, natura. Dr. Pricop ne reamintește că ceaiurile costituie un remediu eficient în procesul de detoxifiere, dar și pentru revigorarea și imunizarea organismului în această perioadă de iarnă. „Ceaiul verde, spre exemplu, este recunoscut pentru proprieățile sale diuretice și detoxifiante. Bogat în antioxidanți, se recomandă să fie consumat în loc de cafea. Are efect energizant, luptă eficient contra îmbătrânirii și întărește sistemul imunitar. |n curele de detoxifiere se recomandă trei căni de ceai verde pe zi. Din ceaiul de urzică ne putem lua  substanțe proteice și vitamine, iar ceaiul de soc este un foarte bun detoxifiant (consumat zilnic, ajută și la scăderea în greutate). Ceaiul din ciulinul laptelui contribuie la purificarea ficatului, datorită unei substanțe numită silimarină, care ajută la accelerarea funcțiilor hepatice. Ceaiul de mușetel are un bun efect laxativ, iar constipația e una dintre cauzele acumulării toxinelor în organism. Să nu uităm, de asemenea, că apa este licoarea vieții și trebuie consumată în cantități de cel puțin doi litiri pe zi, iar sucurile de fructe preparate în casă fac adevărate minuni pentru sănătatea organismului”, detaliază dr. Karmencita Pricop.

 

Dr. Apriliana Stănescu

„Eroii” luptei contra toxinelor se găsesc din abundență la piață sau la supermarket. Medicii nutritioniști recomandă consumul a cât mai multe fructe și legume zilnic, aceste alimente fiind considerate adevărați „eroi” în lupta cu toxinele. „Este recomandabil ca fructele și legumele să fie consumate crude. Legumele cu frunze verzi, care conțin clorofilă, sunt între principalele alimente care ajută la detoxifierea organismului. Se recomandă, de asemenea, lămâile, cunoscute pentru aportul mare de vitamina C (considerată  cel mai bun antioxidant), usturoiul (eficient în filtrarea substanțelor toxice din corp) și broccoli (unul dintre alimentele care luptă contra cancerului). Alte alimente  cunoscute pentru proprietățile lor detoxifiante sunt: măcrișul – o plantă bogată în minerale; semințele de susan – care protejează ficatul de efectele dăunătoare ale unor substanțe cum ar fi alcoolul; cerealele integrale precum nucile, semințele sau alunele neprăjite; uleiul de măsline – folosit pentru salatele de legume; mierea – care poate fi adaugată în ceaiuri în loc de zahăr, precum și alte produse apicole (lăptișor de matcă sau propolis)”, ne spune dr. Apriliana Stănescu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

 

Inamicii organismului sănătos se găsesc tot în cămara noastră, de aceea este momentul să-i „ținem la distanță”, măcar pentru un timp. Medicul internist și medicul nutriționist ne-au arătat ce trebuie să mâncam ca să ne revigorăm după mesele grele de Sărbători, pentru a acumula energie și poftă de viață. Tot ei ne spun și ce trebuie să evităm, pentru a obține efectul maxim.

Este vorba aici despre binecunoscutele alimente prăjite, despre mâncărurile afumate sau conservate, bogate în E-uri, despre alcool sau cafea. Tot în această categorie se încadrează pâinea albă și alte preparate pe bază de făină albă, mezelurile, uleiul rafinat, zahărul și dulciurile, în general. Acestea pot fi înlocuite cu fructe dulci, eventual consumate în combinație cu iaurt natural”, atrage atenția dr. Stănescu, menționând însă că pentru efecte maxime în detoxifiere și, eventual, în reglarea greutății corporale este bine să se consulte, mai întâi, medicul specialist.

 

Dr. Nicoleta Sava

Dr. Nicoleta Sava, medic primar cardiolog, ne atrage atenția că organismul are nevoie, pe lângă o dietă sănătoasă, de sport și relaxare. Trebuie să recunoaștem că în perioada magicelor sărbători de iarnă am făcut de toate, mai puțin mișcare. Cu excepția împătimiților sporturilor de iarnă, care anul acesta n-au prea avut de unde alege, pentru că vremea a fost mai mult primăvăratică de Sărbători, sportul a ieșit din rutina zilnică în timpul celor câteva zile de vacanță.

Nu mai este un secret pentru nimeni că alimentația trebuie combinată cu un mod de viață sănătos și nu este suficientă dieta alimentară în perioada curelor de detoxifiere. Este însă necesar să și aplicăm ceea ce știm. Organismul este îngreunat după mesele bogate, iar musculatura și articulațiile «înțepenite» din cauza statului pe scaun, fotoliu sau canapea. Revenirea la o bună formă fizică este bine să se facă însă lent. Fie că mergem la fittness, fie alergăm prin parc, este important de știut cănu trebuie să reîncepeți activitatea fizică brusc și nici să vă așteptați să aveți aceleași performanțe pe care le aveați înainte de sărbători. Organismul are nevoie de relaxare fizică și după vacanță. În acest scop se recurge la «relaxarea eficientă», adică la evitarea tolănirii pe canapea în fața televizorului, în favoarea saunei, a unui masaj de relaxare, a unei ședințe de reflexoterapie sau a plimbărilor lungi în aer liber”, explică medicul cardiolog.

 

Detoxifierea după sărbătorile de iarna este utilă întregii familii, nu doar adulților, dar în cazul copiilor se recomandă anumite precauții. „Este bine să se schimbe puțin și regimul alimentar al copiilor care, mai mult ca sigur, au mâncat multe dulciuri în această perioadă. O mămică reponsabilă va înlocui dulciurile cu fructe de sezon, cu compoturi fără zahăr (făcute în casă), iar sucurile dulci și acidulate din comerț, cu sucuri din fructe proaspete, făcute în casă. Chiar dacă este ger, copiii trebuie încurajați să practice activități în aer liber. Fie că este vorba de joacă în parc, plimbări zilnice sau de patinaj, copiii vor beneficia astfel de aer curat. Nu se recomandă însă să se administreze copiilor aceleași ceaiuri din plante pe care le beau adulții din familie. Este bine să fie întrebat medicul de familie sau pediatrul înainte de a face acest lucru, deoarece, chiar dacă sunt naturale, unele ceaiuri pot dăuna copiilor mici. Nu strică nici patinajul sau orice altceva poate dezmorți organismul, iar dacă aceste activități sunt precticate de părinți alături de copii, vin și cu un câștig psihologic, acela de a petrece timp prețios împreună. Este important de știut că mișcarea în aer liber, chiar pe vreme geroasă, ajută la creșterea imunității organismului, accelereaza arderea grăsimilor, previne gripa și problemele respiratorii și ține inima sănătoasă, cu condiția să ne îmbrăcăm adecvat”, este recomandarea dr. Nicoleta Sava pentru părinți.

 


Adaugati un comentariu


 

*