Sfaturile experților pentru un 2023 sănătos și prosper

1 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

În prima zi a anului facem bilanțul anului care a trecut și ne proiectăm cele mai bune intenții pentru o viață mai sănătoasă și mai prosperă, în anul care începe.

 

Să fii sănătos este extrem de important, de aceea trebuie să faci tot ceea ce-ți stă în putere ca să previi anumite afecțiuni. Medicii și psihologii ne îndeamnă ca în prima zi a Anului Nou să ne gândim la angajamentele care au cel mai mult impact asupra stării noastre fizice și psihice, precum și a stabilității financiare, să ne facem o listă cu cărțile pe care vrem să le citim și locurile pe care vrem să le vizităm, să ne stabilim câteva obiceiuri financiare sănătoase, astfel încât viața noastră să devină mai bună.

Experții în sănătate recomandă în primul rând o alimentație sănătoasă, un regim de viață echilibrat, evitarea / diminuarea stresului, o activitate fizică constantă și un somn de calitate, fie că suntem adulți sau copii. Gândește pozitiv, râzi mult, socializează, încearcă să vezi mereu partea plină a paharului și vei constata că acestea sunt extrem de importante pentru buna funcționare a organismului. Oricât de scurtă îți pare ziua și oricâte treburi ai de rezolvat, nu lăsa să treacă o zi fără să faci ceva frumos pentru tine, care să te relaxeze: uită-te la un film, ieși la o plimbare, mergi la o petrecere, citește o carte bună, ascultă muzică, fă ceva care îți place.

 

Rolul alimentației în menținerea sănătății este cunoscut de toți, însă puțini conștinetizează că un regim de viață dezechilibrat aduce cu sine o multitudine de afecțiuni, inclusiv cancer. De aceea, este indicat să se consume cât mai multe fructe și legume proaspete, să se respecte cele trei mese principale/zi și cele două gustări și mai ales să nu se sară niciodată peste micul dejun, care trebuie să constituie masa principală a zilei. De asemenea, se recomandă cât mai puține alimente procesate, mai puțină carne roșie și carne procesată, dar mai multe alimente pe bază de plante, cum ar fi uleiul de măsline, nucile și semințele.

Deloc de neglijat trebuie să fie buna hidratare. Trebuie să bem cel puțin doi litri de apă pe zi, chiar dacă nu simțim că ne este sete, dar trebuie evitate băuturile îndulcite cu zahăr, în special cele cu adaos de sodiu și zahăr. ,,Bea apă în locul băuturilor îndulcite cu zahăr! Chiar și sucurile de fructe 100% sunt asociate cu un risc mai mare de mortalitate. Alcoolul trebuie consumat doar cu moderație, până la o bere sau un pahar de vin pe zi pentru femei și două pentru bărbați”, susțin specialiștii care atrag atenția că o hidratare necorespunzătoare va afecta fluxul sanguin, iar capacitatea creierului și puterea de concentrare vor avea și ele de suferit.

 

Mișcarea regulată este, de asemenea, importantă pentru a ne menține sănătoși. Orice sport este benefic pentru sănătate, iar dacă nu dorești să practici un anumit sport, poți face zilnic 30 de minute de mișcare /plimbări. Pentru adulți se recomandă cel puțin 150 de minute de activitate de intensitate moderată pe săptămână sau 75 de minute de activitate de intensitate viguroasă. Un studiu publicat în revista Physiology & Behavior arată că persoanele obosite care au urcat scările timp de 10 minute au primit un impuls de energie mai mare decât cele care au consumat echivalentul în cofeină al unei cutii de suc sau a unei cafele (și au ars și calorii!).

Sportul și mișcarea ajută la întărirea sistemului imunitar, la reducerea simptomelor de stres și previne apariția bolilor de inimă și circulatorii, a diabetului zaharat, a supraponderalității și a osteoporozei. În plus, practicarea exercițiilor de mindfulness te ajută să faci tot ce poți pentru a fi recunoscător pentru ceea ce ai în acest moment, astfel încât experiențele trecutului sau perspectivele de viitor să nu-ți influențeze realitatea prezentului.

 

Pentru a-ți îmbunătăți sănătatea mintală fără medicamente sau terapie, este esențial să deprinzi câteva obiceiuri simple, pe care experții în sănătatea mintală le recomandă pentru un stil de viață mai bun. Sănătatea mintală este importantă încă din copilărie, până la adolescență, vârsta adultă și senectute. Include recunoștința în viața ta, fă-ți timp pentru auto-reflecție, petrece mai mult timp cu oamenii din jurul tău, învață să te deconectezi și vei putea controla răspunsul la stres.

Pe de altă parte, cercetările indică faptul că serviciile de spa, în special masajele intensive, sunt eficiente în gestionarea nivelului de cortizol legat de stres și, în același timp, stimulează serotonina, permițând persoanelor să regleze sentimentele de anxietate sau tristețe. ,,Gestionați-vă stresul cu o dietă bună, cu cel puțin 7,5 ore de somn pe noapte, exerciții zilnice și activități de wellness, cum ar fi yoga și meditația. Solicitați ajutorul unui profesionist atunci când aveți nevoie, este sfatul specialiștilor.

Starea sănătății mintale este influențată de calitatea somnului de care ai parte în timpul nopții, când creierul face ceea ce nu are timp să realizeze în timpul zilei. Așa că este important să dormim cel puțin 7 ore neîntrerupt, într-o cameră curată și aerisită, într-un pat comod, astfel încât creierul să se poată reface complet.

 

Renunță la obiceiurile nocive care îți distrug sănătatea! Nu mai fuma și nu consuma alcool în exces! Nu uita că dupa 10 ani de la renunțarea la fumat, riscul cancerului pulmonar scade aprope la același nivel cu cel al nefumătorilor. Dacă totuși fumezi tutun sau țigări electronice, discută cu medicul tău despre cum să renunți. Păstrează-ți casa și mașina curate, fără fum, pentru a elimina expunerea la mâna a doua la fumul de țigară.

În cazul în care aveți un deficit de vitamine, nu vă repeziți să vă administrați suplimente alimentare, pentru că le puteți asimila mai bine prin alimentație. Vitaminele A, B2, B6, B12, C, D și K se numără printre cele mai importante pentru organism și se gasesc în morcovi, spanac, salată, pătrunjel verde, broccoli, mazăre, fructe, nuci, lactate, pește, carne de pasăre. Vitaminele au un rol foarte important în buna funcționare a organismului și mentinerea vitalității, previn apariția anumitor boli și ajută la concentrare.

 

Prevenția, cel mai bun tratament! Controlul hipertensiunii arteriale va reduce riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral, motiv pentru care este importantă măsurarea  regulată a tensiunii arteriale. Este important, de asemenea, să aflați ce risc de diabet de tip 2 aveți și să faceți schimbările necesare în stilul de viață, pentru a preveni / întârzia apariția diabetului. Efectuarea unui control de rutină și a unui set de analize uzuale anual, vă ajută să depistați la timp posibile probleme de sănătate și să le tratați eficient, înainte de a se agrava și de a evita consecințele uneori dezastruoase. Mergi la medicul de familie și întreabă-l ce analize trebuie să faci.

,,Dacă luați opioide pe bază de rețetă sau alte medicamente, urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră, păstrați-le în siguranță pentru a preveni deturnarea sau utilizarea necorespunzătoare și eliminați în mod corespunzător orice medicament rămas. Luați întotdeauna antibiotice exact așa cum este prescris”, atrag atenția medicii.

Foarte important este și să vă faceți ,,toate vaccinurile. Întreaga familie ar trebui să fie la curent cu toate vaccinările, inclusiv vaccinarea antigripală și anti COVID”, mai spun medicii.

 

În ceea ce privește educația financiară, experții în domeniu spun că este nevoie de planuri cât se poate de specifice, nu doar idei generale, pentru a obține rezultate. Mai ales dacă suntem la prima experiență în planificarea anuală, e bine ca obiectivele să fie cât se poate de realizabile. Nu vom începe prin țeluri prea înalte sau prea multe, ci fixăm câteva proiecte mai importante pe care vrem să le atingem pentru a ne obișnui cu acest stil de organizare. Realismul ne ajută și atunci când va veni vremea să stabilim dacă le-am atins cu succes. Nu e suficient să facem descrieri vagi cum ar „voi economisi mai mulți bani” sau „nu voi mai cheltui bani pe lucruri inutile”, ci trebuie să precizăm cu exactitate ce dorim să realizăm, spre exemplu „vreau să economisesc 5% din salariu în fiecare lună”.

Pentru situațiile neprevăzute, asigurăți un fond de rezervă. Crearea unui fond de economii este o idee grozavă care poate fi aplicată de la începutul anului. Orice bonus, primă sau cadou poate fi o sursă perfectă cu ajutorul căreia să începem să economisim. Dacă nu va fi nevoie să o folosim în situații de criză, suma economisită poate servi pentru îndeplinirea unui vis pe care îl avem de mult timp sau chiar pentru deschiderea unei mici afaceri.

 

Un exercițiu despre care specialiștii susțin că ne poate ajuta mai mult decât pare este acela de a încerca să avem măcar o zi pe lună în care să nu cheltuim niciun ban, mai ales dacă avem tendința de a face cumpărături inutile. Acesta poate fi începutul unui stil de viață sănătos din punct de vedere financiar, pentru că ne poate dezvolta obiceiul de a cumpăra de mai puține ori pe săptămână, evitând astfel mersul zilnic la magazin, fapt ce va salva mult din bugetul lunar.

În organizarea bugetului lunar, treuie început cu datoriile – facturile, rata sau chiria sunt cheltuieli lunare repetitive și inevitabile, așa că amânarea lor nu face decât să agraveze situația. De aceea, cel mai bine este să scăpăm de această parte mai puțin plăcută și să începem alocarea cheltuielilor cu ele. Acest lucru ne ajută să avem o viziune mai precisă asupra fondurilor de care dispunem cu adevărat și să decidem care ne sunt prioritățile reale, fapt ce ne va aduce satisfacții pe termen lung.

Așadar de noi depinde ca „Anul Nou prosper și plin de realizări” să nu rămână doar o urare de  la miezul nopții dintre ani, ci să devină un plan pe care îl putem aplica din primele zile ale lunii ianuarie. Dacă reușim să facem o cât de mică transformare în obiceiurile noastre financiare de zi cu zi, vom avea de câștigat pe întregul an.

 


Adaugati un comentariu


 

*