Alertă de gripă!

4 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Președintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, atrage atenția că deși s-au vaccinat mai mulți români pentru acest sezon, circulația simultană a virusurilor de tip A si de tip B, ar putea cauza mai multe îmbolnăviri, de aceea recomandă vaccinarea, în continuare.

 

Numărul infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) a înregistrat o creştere de peste șase procente în ultima săptămână, vomparativ cu săptămâna anterioară, deși copiii au fost în vacanță și ar fi trebuit să se înregistreze un regres.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), prof. dr. Alexandru Rafila, atrage atenția că, deși anul acesta s-au vaccinat mai mulți români aflați în situații de risc, datele Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Inspectoratului Național de Sănătate Publică (INSP) arată că deși „circulaţia virusurilor gripale evolueză cu intensitate scăzută, cazurile fiind sporadice, se înregistreză o creştere semnificativă a numărului de infecţii respiratorii acute, de 6,3% (91.423 faţă de 85.976)”.

Având în vedere că în ultimele săptămâni s-au înregistrat mai multe cazuri confirmate de gripă și chiar două decese, la un un bărbat de 54 de ani din județul Dâmbovița și la o femeie de 47 de ani din Buzău, ambii nevaccinați și având co-morbidităţi, medicul apreciază că, probabil, sfârșitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie se va înregistra un „vârf” al cazurilor de îmbolnăviri, de aceea recomandă în continuare vaccinarea specifică, mai ales a persoanelor din categoriile de risc.

 

Dr Alexandru Rafila

În acest sezon gripal s-au vaccinat peste 1.340.000 de persoane din grupele de populaţie la risc, cu vaccin furnizat prin programul Ministerului Sănătăţii, faţă de 1.100.000 de persoane imunizate în sezonul trecut, în aceeași perioadă. Cu toate acestea, dr. Rafila atrage atenția că, în acest an, avand în vedere atât evoluția virozelor și a gripelor la nivel național, cât și aprecierile pe care le face Centrul European de Control al Bolilor, se estimează un număr mai mare de îmbolnăviri comparativ cu ultimele două sezoane, din cauza circulației simultane a virusurilor de tip A și de tip B.

Vaccinurile disponibile pe piaţă sunt tetravalente, cuprinzând tipurile de virusuri gripale A şi B recomandate de către OMS pentru a fi incluse în vaccin şi se administrează în doză unică, cu excepţia copiilor până la vârstă de 10 ani, care trebuie să facă două doze la interval de o luna, în cazul în care sunt vaccinaţi pentru prima dată.

Vaccinurile au, indiferent de opţiunea pentru vaccinare (vaccin inactivat sau vaccin viu atenuat), un profil de siguranţă foarte bun, verificat şi de utilizarea îndelungată în Europa, în Statele Unite şi în alte ţări”, a dat asigirări dr. Alexandru Rafila, încercând să-i liniștească pe cei care mai au încă rezerve față de siguranța conferită de vaccinul gripal, prin propriul exemplu.

 

În acest context, în afară de vaccinare – cea mai eficientă măsură de prevenție împotriva virusurilor gripale -, președintele SRC menționează că măsurile de protecție individuală, respectiv spălatul mâinilor, evitarea pe cât posibil a zonelor aglomerate și acoperirea gurii și nasului cu mască de protecție în cazul unor vizite în spital sunt esențiale. „Este bine să fim izolați la domiciliu dacă este o formă ușoară sau medie, iar formele grave beneficiază de spitalizare. Neapărat trebuie să ne adresăm medicului de familie sau pediatrului, pentru că administrarea de antibiotice nu este în niciun fel binefăcătoare în cazul unei infecții cu virusuri”, explică dr. Alexandru Rafila.

Pe de alta parte, medicul apreciază că tot mai mulți români conștientizează importanța imunizării, iar dovada acestui fapt este aceea că, pe lângă cele 1,5 milioane de doze de vaccin gripal achiziționate de Ministerul Sănătății pentru acest sezon, care au fost administrate aproape în totalitate, pe piața liberă s-a dublat cererea de vaccin, comparativ cu sezonul 2018 – 2019, astfel că peste 2 milioane de oameni, mai ales din categoriile cu risc, s-au vaccinat impotriva gripei. „Este un fapt îmbucurător că numărul de doze administrate este mai mare față de anul trecut cu 25%, însă mai avem până la acoperirea țintei recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS)”, a punctat președintele Societății Române de Microbiologie.

 


Adaugati un comentariu


 

*