S-au inmultit cazurile de gripa, dupa ce Nicolaescu a declarat inchisa Campania de vaccinare

16 februarie 2014 | 0 comentarii |

Dintre cele 39 de cazuri confirmate in acest sezon, 15 au fost numai in ultima saptamana. Ministerul Sanatatii anunta insa ca nu trebuie sa intram in panica, intensitatea circulatiei virusurilor gripale fiind una joasa. Anul trecut au fost peste 100 de cazuri de gripa.

 

spital gripa

Ultimele informatii primite de la Institutul National de Sanatate Publica indica faptul ca in ultima saptamana, la nivel national au fost confirmate 15 cazuri de gripa, specialistii atragand atentia ca la acest moment exista o circulatie activa cu transmitere comunitara a virusului gripal. Tot in aceeasi perioada si tot la nivel national, au fost inregistrate 41 de afectiuni clinice compatibile cu gripa si alte 20 de cazuri de infectii respiratorii acute severe.

Institutul National de Sanatate Publica mai arata, in informarea mentionata, si ca lucrurile stau mai bine in acest an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, toti indicatorii fiind mai mici decat cifrele din 2013.

Astfel, de la inceputul sezonului, pana la data de 10 februarie, in intreaga tara au fost inregistrate 39 de cazuri de gripa, cele mai multe in ultima perioada, tinand cont ca la inceputul acestui an numarul total de cazuri de gripa era de doar  de 3. Cele mai multe cazuri de gripa au fost confirmate in judetele Sibiu si Iasi (cate 6 cazuri), urmate de municipiul Bucuresti (5), judetele Galati (4), Mures (3), Maramures, Vrancea si Vaslui (cate 2 cazuri), iar cate un singur caz a fost semnalat in Alba, Bacau, Constanta, Dambovita, Salaj, Timis, Brasov, Calarasi si Suceava. Buzoienii au fost feriti anul acesta de imbolnaviri, pana la momentul actual nefiind inregistrata decat o suspiciune, care insa nu a fost confirmata de Institutul Cantacuzino, dupa analizele specifice.

 

vaccin antigripal

Din pacate, au fost inregistrate si doua decese, care nu s-au datorat insa exclusiv virusului gripal ci unui complex de afectiuni medicale de care sufereau persoanele in cauza, afectiuni ce s-au acutizat dupa ce pacientii au contractat virusul AH1N1, ajungandu-se in final la deces. Este vorba de o femeie de 50 de ani din judetul Mures, aflata in evidentele medicilor cu obezitate si diabet, care nu isi facuse vaccinul antigripal, desi se incadra in grupele de risc si fusese sfatuita de medicul de familie sa se vaccineze. Cea de-a doua victim a fost un barbat de 45 de ani, din Galati, obez, diabetic si cu afectiuni hepatice grave. Nici acesta nu era vaccinat antigripal, insa in cazul sau aceasta era recomandarea medicala, barbatul fiind alergic.

Cu toate ca se constata o intensificare a activitatii virusului gripal chiar dupa ce ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a anuntat incheierea campaniei de vaccinare, specialistii sustin ca nu sunt motive de ingrijorare si ca aceasta activitate se mentine la o intensitate joasa.

Pana la data de 9 februarie, fusesera vaccinate antigripal 549.460 de persoane din grupele de risc, ceea ce inseamna ca numarul de doze de vaccin distribuite in teritoroiu (600.000) a fost suficient si aproximativ de 50.000 de doze au ramas nefolosite. In judetul Buzau au fost disponibile 7.000 de doze de vaccin antigripal si toate au fost administrate, cu prioritate grupelor de personae cu risc major de imbolnavire.

 

 racealasigripaBiroul pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata in buletinul saptamanal de supraveghere a gripei EuroFlu ca activitatea gripei a continuat sa creasca in majoritatea tarilor dar a inceput sa scada in Bulgaria, Spania şi Turcia, unde sezonul de gripa a inceput mai devreme. A scazut pentru a doua saptamana la rand procentul de probe santinela pozitive pentru virusul gripal desi numarul de tari cu raspandire geografica larga a activitatii gripei a crescut fata de saptamana precedenta. Gripa tip A continua sa predomine si in aceasta saptamana.Numarul de cazuri spitalizate pentru infecţie respiratorie acuta severa, confirmate de laborator ca gripa, a crescut in ultimele cateva saptamani in sudul şi vestul Europei, 80 la suta din cazurile investigate de laborator in saptamana 5/2014 fiind asociate cu infecţia cu virusul A(H1). In tarile din estul Europei, de la inceputul sezonului si pana in prezent, 54 la suta din cazurile de infectii respiratorii acute severe au fost asociate cu virusul gripal.

 


Adaugati un comentariu


 

*