Cercetătorii încearcă să explice de ce nu ne îmbolnăvim în același timp de gripă și răceală

20 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Au fost publicate rezultatele primului studiu care confirmă că sunt șanse minime ca cele două boli să afecteze în același timp un organism, iar autorii încearcă să afle cu exactitate și cauza.

 

Un studiu al cercetătorilor de la Centrului de Virusologie al Universităţii din Glasgow, publicat zilele trecute în jurnalul de specialitate „Proceedings of the National Academy of Sciences”, confirmă cu certitudine că riscul ca o persoană care suferă de răceală să contracteze gripă este redus, fiind valabilă și reciproca.

Interacţiunea dintre răceală şi gripă a fost cercetată şi anterior de oamenii de ştiinţă, însă acesta este primul studiu suficient de amplu pentru a oferi dovezi solide ale acestui aspect.

Echipa de oameni de ştiinţă britanici a testat unsprezece tipuri de virusuri respiratorii din peste 44.000 de eşantioane prelevate de la peste 36.000 de persoane suferind de o boală respiratorie acută. Dintre acestea, 35% au fost testate pozitiv cu un virus, iar 8% erau infectate cu mai mult de un tip de virus. Cea mai semnificativă interacţiune s-a observat între virusurile gripale de tip A şi rinovirusuri, care constituie principala cauză a răcelii comune. Prin tehnici de modelare computerizată s-a constatat că interacţiunile dintre cele două virusuri, care au inhibat în cele din urmă infecţia cu ambele, se manifestă atât la nivel individual cât şi la nivel de populaţie.

 

Cercetătorii au concluzionat că pacienţii cu gripă de tip A prezintă un risc redus cu aproximativ 70% de a fi infectaţi şi cu rinovirus, în comparaţie cu cei care au contractat alte tipuri de virus.

Coordonatoarea echipei care a efectuat studiul, dr. Sema Nickbakhsh a declarat că „un tipar cu adevărat izbitor, din informaţiile noastre, este reducerea cazurilor de virus respirator rinovirus – un virus comun ce provoacă răceala uşoară – care se manifestă pe timpul iernii, în jurul perioadei în care activitatea gripei creşte. Aşa cum leii şi hienele concurează pentru resursele de hrană, credem că virusurile respiratorii pot concura pentru resursele din tractul respirator. Există diverse posibilităţi pe care le investigăm, cum ar fi faptul că aceste virusuri concurează pentru celulele organismului pe care vor să le infecteze, sau că răspunsul imun la un virus face mai dificil ca un alt virus fără legătură să infecteze aceeaşi persoană”.

 

Vorbind despre viruși gripali, în România, în acest sezon au fost confirmate 33 de îmbolnăviri, iar miercuri s-a înregistrat și primul deces din acest sezon, la Spitalul Județean Târgoviște, unde un bărbat în vârstă de 54 de ani, confirmat cu virus gripal tip A, cu afecțiuni preexistente dar nevaccinat, a decedat.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), la nivel național au fost raportate 177 de cazuri de gripă clinică, din care 5 cazuri cu virus AH3, 4 cazuri cu virus AH1, 3 cazuri de gripă A nesubtipat și 21 de cazuri cu virus B. În perioada 09-15 decembrie, morbiditatea prin infecții respiratorii acute s-a încadrat în intervalul așteptat. Chiar dacă numărul de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost, la nivel național, de 91.423, cu 0.6%, mai mare decât cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (90.895) și cu 6.3% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (85.976), activitatea gripală a evoluat cu intensitate scăzută, înregistrându-se cazuri sporadice. Au mai fost raportate 8 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 4 mai puține față de săptămâna precedentă și cu 3 mai puține față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

 

Până la data de 15.12.2019 au fost vaccinate antigripal 1.339.650 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

În sezonul gripal precedent, în România s-au înregistrat aproximativ 2.300 de cazuri de gripă şi 199 de oameni au murit din această cauză.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*