Odată cu epidemia de gripă au reapărut și panourile anti-vaccinare

31 ianuarie 2019 | 2 comentarii |

UPDATE 16.00: În urma scandalizării mass-media și a numeroși clujeni, panorile antivaccinare din acest județ au fost înlăturate.

A dispărut mesajul antivaccinist plasat pe un panou din Cluj-Napoca! Acest mesaj inconștient a fost amplasat 48 de ore ilegal de către o firmă din Târnăveni. Am primit zeci de mesaje de amenințare de la cetățeni care sunt împotriva vaccinării pentru că am susținut consecvent medicina bazată de dovezi și principiul vaccinării care a salvat milioane de vieți. În calitate de deputat și vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților voi susține în această legislatură accelerarea procesului dezbaterii Legii Vaccinării care a fost blocată de foarte multe luni în mod inconștient de majoritatea parlamentară. Rog autoritățile locale din Cluj să intervină mai prompt în îndepărtarea acestor mesaje extrem de periculoase pentru sănătatea populației. Vaccinarea salvează vieți! Eu, copilul meu, familia mea în integralitate este vaccinată cu vaccin antigripal. Fac un nou apel la Ministerul Sănătății să asigure stocurile necesare pentru toate tipurile de vaccin și să intensifice campaniile antivaccinare!, a scris deputatul Emanuel Ungureanu, pe pagina sa de Facebook.

 

Acțiunea a fost deja „revendicată” de o comunitate de „părinți informați” care militează activ pentru conștientizarea unor presupuse riscuri pe care le reprezintă vaccinurile

 

Era inevitabil ca în contextul epidemic actual, când specialiștii și autoritățile încurajează vaccinarea antigripală, să nu se facă auzit mai pregnant și glasul anti-vacciniștilor. La fel ca întotdeauna, fără argumente științifice, aceștia au lansat deja binecunoscuta teorie conform căreia epidemia de gripă din România face parte din „conspirația mondială” menită să îi determine pe oameni să se vaccineze, pentru a crește astfel profiturile industriei farmaceutice. În opinia lor, epidemia de gripă nu există, cifrele oficiale comunicate referitoare la numărul cazurilor de îmbolnăviri și al deceselor sunt „umflate”, iar avertismentele ministrului Sorina Pintea legate de sancționarea unităților medicale care nu raportează la timp cazurile de gripă, așa cum s-a întâmplat recent, reprezintă presiuni pe care autoritățile le fac pentru a crea impresia că situația este una gravă și a-i determina pe oameni să se vaccineze.

Deși repetarea acestor teorii conspiraționiste a devenit deja redundantă și din ce în ce mai puțin demnă de luat în seamă, vehicularea de informații false referitoare la vaccinuri într-o astfel de perioadă este considerată de specialiști un adevărat „atentat la sănătatea publică”.

 

De această dată, membrii comunității Cunoaște Riscurile, una dintre ele mai active pe rețelele de socializare și în mediul on-line, nu s-a mai limitat doar la răspândirea în mediul virtual a unor informații neverificate și nedovedite științific, trecând, ca și în perioada epidemiei de rujeolă, la împânzirea spațiului public cu panouri publicitare care sugerează că vaccinuile ar fi nocive.

Astfel de panouri au apărut chiar în ziua în care Ministerul Sănătății a confirmat epidemia de gripă, fiind amplasate pe marginea mai multor drumuri publice din județele Mureș, Brașov și Cluj. Acestea conţin mesaje precum „Vaccinurile sunt medicamente – citeşte prospectele. Cunoaşte riscurile”, „Tu ai mânca un măr dacă ar fi injectat cu ingrediente din vaccinuri?” sau „Vaccinurile sunt contaminate – metale grele, ADN uman, ADN animal”.

Nu este pentru prima dată când astfel de panouri cu mesaje anti-vaccinare apar în spațiul public, de fiecare dată acestea fiind demontate imediat ce autoritățile s-au sesizat. De aceasta dată însă, acțiunea membrilor grupului respectiv ar putea avea implicații mai grave și este de așteptat ca sancțiunile pe care le vor primi aceștia să fie unele mai drastice.

 

Inițiatorii acestei campanii s-au lăudat deja cu isprava lor pe rețelele de socializare, postând fotografii cu panourile amplasate pe raza celor trei județe și chiar au inițiat o colectă publică pentru a strânge banii necesari plății chiriei panourilor publicitare, care se ridic la circa 1.000 de euro lunar. Printr-o postare pe aceeași pagina de Facebook pe care aceștia se ludă cu amplasarea panourilor, membrii grupului, care se autointitulează „părinți informați”, solicită donații, oferind în acest sens și două conturi bancare, pe numele unei persoane fizice.

Este de așteptat ca autoritățile să reacționeze prompt și de această dată, mai ales în contextul actual, iar panourile să dispară în perioada imediat următoare, „scutindu-i” astfel și pe inițiatorii acțiunii de cheltuielile legate de chiria spațiului publicitar.

Din fericire, în acest sezon românii s-au arătat mult mai încrezători în eficiența vaccinului gripal, dovadă stând faptul că, deși stocul distribuit a fost mai mare decât în anii anteriori, acesta s-a epuizat și încă mai există cerere, fapt pentru care, în zilele următoare vor fi distribuite în țară 30.000 de doze nou achiziționate. Între timp, cele mai recente date comunicate de Institutul Național de Săntate Publică indică faptul că numărul deceselor atribuite gripei a ajuns la 61.

 Comentarii (2)

 1. Svety Osoianu spune:

  Cine le pune doar nu se pun gratis, trebuie pedepsiți.
  Este clar ca merge o campanie de dezinformare, cineva este interesat in asta și lumea crede tot. Vom ajunge la selecție naturală ca pana apariția VCC.
  Minunat, in UA deja sunt 8 cazuri de difterie in UK 2 cazuri de Variola ne îndreptăm spre o direcție „bună”, 60 de morți de gripa și mai avem 2 luni de sezon gripal sa nu ajungem la 200 cu asa succes; rujeola înflorește.
  Oare de ce pe timpul lui Ceausescu nu erau asa cazuri acum? Lumea cică este mai „informată” doar ca sursa de informare este greșită…

 2. Klaudia Andreea Anton spune:

  Nu se găsește! Cu ce sa ne vaccinam cu apa?

Adaugati un comentariu


 

*